Είναι κάποιες φορές που η συγκίνηση ακούγοντας για πρώτη φορά μερικά διαμάντια της ελληνικής δισκογραφίας, δε φεύγει ποτέ απ’ την ψυχούλα μας. Μια τέτοια κατάσταση προκαλεί και το τραγούδι «Τα γαλάζια σου γράμματα», που ηχογραφήθηκε το 1976 με τη φωνή της Δήμητρας Γαλάνη για τη συλλογή του Γιώργου Χατζηνάσιου με τίτλο «Λεύκωμα».

Βρισκόμαστε στην εποχή που η ίδια τραγουδάει μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού στον «Ζυγό», στην Πλάκα. Ένα βράδυ, τους γίνεται πρόταση απ’ τον Γιώργο Χατζηνάσιο να συμμετάσχουν στον δίσκο, έχοντας από μια πλευρά του δίσκου η καθεμία. Ο δίσκος ηχογραφείται, κυκλοφορεί και πουλάει πάνω από 50.000 αντίτυπα -πράγμα που για εκείνη την εποχή ήταν πολύ δύσκολο. Αξιοσημείωτο ότι ο ίδιος ο Χατζηνάσιος, στον συγκεκριμένο δίσκο, δίνει μεγαλύτερο βάρος στις ορχηστρικές διασκευές, παραμερίζοντας το μπουζούκι, ενώ οι στίχοι περιλαμβάνουν ζωντανές εικόνες, κοινωνικές ανησυχίες και βαθιά ευαισθησία. Το κομμάτι «Ξενύχτησα στην πόρτα σου» υπήρξε ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της Βίκυς Μοσχολιού, ενώ το «Γαλάζια σου γράμματα» έμελλε να γίνει ένα απ’ τα τραγούδια-σήμα κατατεθέν της Δήμητρας Γαλάνη και του Γιώργου Χατζηνάσιου. Το συγκεκριμένο κομμάτι ανήκει μουσικά στις γνώριμες μπαλάντες της εποχής, αν κι ο στιχουργός πηγαίνει το ρομαντικό και νοσταλγικό τραγούδι ένα βήμα παραπέρα, αποδομώντας το ρομαντικό ύφος των 70s. Στο κομμάτι αυτό αναδεικνύεται κι η κλασική παιδεία του συνθέτη.

Οι στίχοι του κομματιού, είναι αφιερωμένοι στα γράμματα που αντάλλαζε ο Γιώργος Χατζηνάσιου με τη γυναίκα του, όσο σπούδαζε στο Παρίσι. Η ιστορία πίσω απ’ το συγκεκριμένο κομμάτι είναι μια ρομαντική ιστορία αγάπης, που έρχεται και ξεδιπλώνεται στους στίχους του κομματιού και την έχει εξομολογηθεί ο ίδιος ο Γιώργος Χατζηνάσιος στην εκπομπή του Γιώργου Θεοφάνους «Ένα τραγούδι ακόμα». Όπως έχει πει κι ο ίδιος: «Όταν εγώ σπούδαζα στο Παρίσι η σύντροφός μου, μού έστελνε γαλάζια γράμματα. Τα επιστολόχαρτα κι ο φάκελος ήταν όλα σε χρώμα γαλάζιο. Εγώ έστελνα αεροπορικά αυτά τα γράμματα, όπως συνηθίζαμε εκείνη την εποχή. Ήρθε όμως ο Γιώργος Κανελλόπουλος και μου είπε “κοίταξε έναν στίχο τώρα” και του λέω “πού τα ξέρεις αυτά εσύ; Αυτά είναι δικά μου μυστικά, ανάμεσα σε μένα και τη Μαρία”, και τότε, ο Γιώργος αποκρίθηκε: “Όχι ρε Γιώργο λόγω τιμής, εγώ το σκέφτηκα”, κι εγώ φωνάζω την Μαρία και της λέω “Έχεις πει τίποτα εσύ στον Γιώργο;” κι αυτή μου απάντησε: “Όχι!” Συγκινήθηκα τόσο πολύ που έκατσα στο πιάνο κι έτσι, αυτό το τραγούδι βγήκε νεράκι!»

Αντί επιλόγου: «Τα γαλάζια σου γράμματα» είναι ένα τραγούδι που μέσα του κρύβεται ο ρομαντισμός κι η νοσταλγία όταν υπάρχει μια σχέση από απόσταση και με ρομαντικό τρόπο ξεδιπλώνει πόσο δύσκολα εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να ξεπεράσουμε το ψυχολογικό βάρος που δημιουργείται όταν βρισκόμαστε μακριά από τον άνθρωπό μας. Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό κλειδί για να εκμηδενίσουμε την απόσταση και να διανύσουμε χιλιόμετρα, ώστε να φτάσουμε με μια αναπνοή δίπλα στο ταίρι μας, αλλά ο χρόνος είναι γιατρός για όλα και θα πρέπει να τον αφήσουμε να κάνει τη δουλειά του. Μην αποθαρρύνεστε από τις δυσκολίες που φέρνει μια τέτοια σχέση, καθώς είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε το παρόν και ν’ απολαύσουμε όσα μας προσφέρει ο έρωτας, ανεξαρτήτως των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Τα θαύματα μπορούν να συμβούν οποτεδήποτε, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε απαραίτητα το θαύμα για ν’ απολαύσουμε τη ζωή.

Μια ζωή περιμένω
μα δε γίνονται θάματα
μια ζωή σ’ ανασταίνω
στα γαλάζια σου γράμματα

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου