Η Τάμτα γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 1981 στην Τιφλίδα της Σοβιετικής Γεωργίας. Έγινε ευρέως γνωστή όταν πήρε μέρος στο ελληνικό talent show, «Super Idol», όπου ερμήνευσε ένα ντουέτο με τον νικητή του σόου, Σταύρο Κωνσταντίνου. Έκτοτε, η Τάμτα έχει κυκλοφορήσει αρκετά άλμπουμ, μεταξύ των οποίων δύο επανακυκλοφορίες και πολλά CD single. Έχει λάβει υποψηφιότητα για 17 βραβεία κι έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, έχει πρωταγωνιστήσει σε δύο μιούζικαλ, έδωσε τη φωνή της για μια παιδική ταινία, συμμετείχε ως κριτής στο «The X Factor» στην Ελλάδα και τη Γεωργία και μάλιστα σχεδίασε τη δική της σειρά μόδας σε συνεργασία με την Attrativo όπου και παρουσίασε μια επίδειξη μόδας με μουσικό στοιχείο στην τηλεόραση πριν κάποια χρόνια- άλλωστε είναι ξεκάθαρο fashion icon.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ανήκει στο δυναμικό της δισκογραφικής εταιρίας Minos – EMΙ, ενώ στο παρελθόν είχε εκπροσωπήσει την Κύπρο στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision που έγινε στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ το 2019. Το τραγούδι της με τίτλο «Replay» κατάφερε να εξασφαλίσει την 13η θέση ανάμεσα σε 41 χώρες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

 

eee

 

Με το απαράμιλλο ταλέντο και το χάρισμά της, η Τάμτα έχει καθιερωθεί ως η πιο εκκεντρική προσωπικότητα στην ελληνική ποπ μουσική βιομηχανία. Η νέα της δουλειά, που όλοι περιμέναμε, είναι γεγονός και μέσα από το νέο της άλμπουμ  «Identity Crisis» κάνει μια θριαμβευτική επιστροφή μ’ ένα πολύ ιδιαίτερο videoclip βγαλμένο από ένα δυστοπικό μέλλον πρωταγωνιστώντας ως avatar. Ο Θεόδωρος Σελέκος σκηνοθέτησε ένα μουσικό βίντεο με οργουελική αισθητική που απεικονίζει τρεις αντικρουόμενες πτυχές της Τάμτα και την αλληλεπίδρασή τους. Στο συγκεκριμένο βίντεοκλιπ βλέπουμε την Τάμτα με πορτοκαλί, ξανθό και κατακόκκινο μαλλί σε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους, καθώς παθαίνει μια κρίση ταυτότητας, φυλακισμένη κι αποκομμένη απ’ τον κόσμο, ενώ τα τελευταία καρέ του videoclip σε αφήνουν με την απορία ποιος τελικά θα φέρει την αλλαγή.

Θα λέγαμε με σιγουριά πως αυτή είναι η ποπ μουσική που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα- άλλωστε ο δίσκος της έχει όλες τις προδιαγραφές μιας προεγμένης δουλειάς του εξωτερικού. H νέα αυτή εποχή της Τάμτα προβάλλει την εξαιρετική τέχνη και την καινοτομία της, όσο συνεχίζει όλα αυτά τα χρόνια να εξερευνά διαρκώς νέα μουσικά ακούσματα. Με τους ιδιαίτερους μουσικούς ρυθμούς που μας έχει συνηθίσει, τον πάντα new age ήχο και τους δυνατούς στίχους των τραγουδιών της, το «Identity Crisis» αποτελεί απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσης της Τάμτα στην τελειότητα και της αφοσίωσής της στους θαυμαστές της.

 

Τάμτα – “Identity Crisis” | Web Music Radio

 

Είτε κάποιος είναι φαν της ιδιαίτερης μουσικής της και του στιλ της, είτε όχι, το συγκεκριμένο άλμπουμ είναι βέβαιο ότι δε θα περάσει απαρατήρητο και θα εδραιώσει τη θέση της Τάμτα ως σύμβολο της σύγχρονης ελληνικής μουσικής και της ποπ κουλτούρας. Η Τάμτα για ακόμα μια φορά αναδεικνύει την πιο φρέσκια πτυχή του εαυτού της, σ’ ένα άλμπουμ που περιλαμβάνει συνολικά δέκα νέα κομμάτια. Το «Identity Crisis» της Τάμτα εισάγει έναν πρωτοποριακό μοντέρνο σκοτεινό ποπ ήχο που ξεπερνά τις προηγούμενες δυναμικές μπαλάντες και τα minimal τραγούδια σε mid tempo κι είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις της ποπ μουσικής, μεταφέροντάς τους σ’ έναν εντελώς νέο και μοναδικό μουσικό κόσμο.

Το άλμπουμ περιλαμβάνει ιδιαίτερα μουσικά κομμάτια όπως το «Shen da me», γραμμένο στη μητρική της γλώσσα, τη Γεωργιανή. Το τραγούδι είναι μια προσωπική δημιουργία της Τάμτας, εμβαθύνοντας στη σχέση της με την κόρη της. Άλλη μία από τις πιο δυνατές εκπλήξεις αυτού του άλμπουμ είναι η δυναμική μπαλάντα με τίτλο «Άλλο τι λέω». Οι στίχοι είναι δημιουργία του επιτυχημένου στιχουργού Γεράσιμου Ευαγγελάτου, στίχοι που έχουν τη δύναμη να προκαλούν βαθιά συναισθήματα και να εμπνέουν όσους θέλουν να εκφραστούν και να αναδείξουν τις πολλές πτυχές της προσωπικότητάς τους.

Η τραγουδίστρια που είναι γνωστή για την προνοητική της αίσθηση, αλλά και την ικανότητά της να ερμηνεύει τη μουσική με μοναδικό τρόπο προβάλλει τόσο το σκοτεινό όσο και το ζωντανό καλλιτεχνικό της όραμα. Η Τάμτα, εξέχουσα φυσιογνωμία στον κόσμο της επιρροής, ξεπέρασε τα όρια αναλαμβάνοντας μια νέα δημιουργική προσπάθεια. Πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει τη δική της εικονική αναπαράσταση, γνωστή και ως ψηφιακό avatar, το οποίο τελικά αποφάσισε να χρησιμοποιήσει κι ως εξώφυλλο του δίσκου σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο για την ελληνική μουσική.

Την επίβλεψη της παραγωγής του άλμπουμ είχε ο Teo Pouzbouris, ενώ οι δημιουργοί του δίσκου είναι οι Ody Icon, Αναστάσιος Τσόρδας, Dan Kjellberg, Apon, Iamstrong, Βαγγέλης Κωνσταντινίδης, Κυριάκος Αστερίου, Άλκης Λιβαθινός και Wera που συνέθεσε ολόκληρο το άλμπουμ. Η Τάμτα αποκάλυψε ότι το τελευταίο της άλμπουμ ήταν προϊόν αχαλίνωτης δημιουργικότητας απεριόριστη από τους περιορισμούς των παραδοσιακών εμπορικών τύπων. Σύμφωνα με την Τάμτα, η ομάδα πίσω από το άλμπουμ είχε καθαρά κίνητρο την αγάπη τους για τη μουσική και την επιθυμία τους να καινοτομήσουν, χωρίς καμία ανησυχία για τις προσδοκίες της βιομηχανίας ή της αγοράς. Αυτή η προσέγγιση τους επέτρεψε να εξερευνήσουν νέα πράγματα και να πειραματιστούν με φρέσκους ήχους, με αποτέλεσμα κάτι εντελώς διαφορετικό από οτιδήποτε είχε κάνει πιο πριν.

Αντί επιλόγου: Η Τάμτα είναι ο ορισμός αυτού που λέμε ότι επιδιώκει κανείς το καλλιτεχνικό του όραμα χωρίς επιφυλάξεις, μόνο όταν έχει όντως ένα τέτοιο. Η ίδια αναδεικνύει την καλλιτεχνική της έκφραση ακόμη περισσότερο, ενώ τόσο η μουσική όσο και η εικόνα της είναι η απόδειξη ότι δικαίως βρίσκεται στην κορυφή της ποπ κουλτούρας εδώ και τόσα χρόνια. Η Τάμτα δεν είναι μια από τα ίδια. Είναι μοναδική κι ίσως αυτό την κάνει να ξεχωρίζει. Περπατάει επάνω σε καρφιά με στερεότυπα, αλλά δεν τα ακουμπάει. Για την ακρίβεια ούτε καν τολμάνε να την αγγίξουν.

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου