Σασμός. Μια δυνατή σειρά, με απρόσμενη τροπή κι εξίσου μαγευτικές ερμηνείες, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη. Κάθε βράδυ οι περισσότεροι από εμάς περιμένουμε μπροστά στη μικρή μας οθόνη, να παρακολουθήσουμε τις συνταρακτικές εξελίξεις. Εκτός όμως από τα υπόλοιπα ισχυρά της χαρτιά, η σειρά έχει ένα εξίσου δυνατό σημείο που την κάνει να ξεχωρίζει. Το σημείο αυτό δεν είναι άλλο, από το soundtrack και τα τραγούδια που την επενδύουν μουσικά. Σε στίχους του Νίκου Τερζή κι ενορχήστρωση του Γιάννη Κότσιρα, κάθε τραγούδι και μια κατάσταση ή ένας χαρακτήρας, κάθε χαρακτήρας ή κατάσταση κι ένα τραγούδι. Ας κάνουμε μια μουσική βόλτα στα τραγούδια αυτής της τόσο αγαπημένης σειράς.

 

Χαμένη Αγάπη (Νίκος Ξυλούρης)

Το μοναδικό τραγούδι που προϋπήρχε της σειράς και τροποποιήθηκε το 2021 για τις ανάγκες της. Σε στίχους του Μανώλη Μουντέ και μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου, το τραγούδι των τίτλων αρχής μας ταξιδεύει στην Κρήτη όπου διαδραματίζεται η ιστορία, με τη μοναδική φωνή, αυτή του μέγιστου Νίκου Ξυλούρη.

 

Φως (Γιάννης Κότσιρας)

Σε ερμηνεία του συνθέτη των τραγουδιών της σειράς, το κομμάτι αυτό περιγράφει την αγάπη μεταξύ του ζευγαριού που πρωταγωνιστεί, του Αστέρη Σταματάκη και της Αργυρώς Βρουλάκη, καθώς κι όλους τους λόγους που κάνει την αγάπη αυτή μη αποδεκτή από το περιβάλλον τους.

 

Κάθε μέρα (Δημήτρης Μπάσης)

Άλλο ένα τραγούδι που χαρακτηρίζει έναν επίσης βασικό ήρωα της σειράς, το Μαθιό Σταματάκη κι όσα πέρασε, φανερά αλλά και μυστικά, μέχρι να σμίξει με την παντοτινή και μοναδική του αγάπη, τη Βασιλική, που θεωρώντας ότι έτσι την προστατεύει έβαψε τα χέρια του με το αίμα του άντρα της αλλά και ξαδέρφου του, προκειμένου να είναι μαζί.

 

Παλιά Πληγή (Μελίνα Κανά)

Το αντίστοιχο τραγούδι της Βασιλικής, που εκφράζει την αγάπη που νιώθει για τον Μαθιό, αλλά και τον φόβο εκείνο πως η αγάπη αυτή ίσως ξαφνικά χαθεί, αν κάποτε μαθευτεί το μυστικό του Μαθιού.

 

Τα Αντίθετα (Βασίλης Σκουλάς)

Άλλο ένα τραγούδι που περιγράφει έναν ακόμα έρωτα που έπρεπε να περιμένει πολλά χρόνια μέχρι ν’ ανθίσει. Ο έρωτας αυτός είναι εκείνος του Αντώνη Φραγκιαδάκη, για τη Μαρίνα Βρουλάκη. Ένα τραγούδι που στ’ αυτιά μας, πάντα συνοδεύεται από τη χαρακτηριστική προσφώνηση του Αντώνη, όταν με τόση γλύκα της φωνάζει “Μαρίνα”.

 

Το Μαζί (Γλυκερία)

Κι αν τελικά έσμιξαν ο Αντώνης με τη Μαρίνα, ο γάμος τους ακόμη δεν έγινε. Κι ο έρωτάς τους άργησε. Η ένωσή τους, όμως αν και πλατωνική, είχε γίνει. Και περιγράφεται στους στίχους του τραγουδιού αυτού που ερμηνεύει η ξεχωριστή φωνή της Γλυκερίας.

 

Η Μάνα (Αντώνης Μαρτσάκης)

Ένα κοινό σημείο που ενώνει τη Μαρίνα Βρουλάκη και την Καλλιόπη Σταματάκη, αλλά κι ένας λόγος που άργησε να ευοδωθεί ο έρωτάς της με τον Αντώνη, είναι πως  έπρεπε να πενθήσει τον άντρα της Μάρκο και να σταθεί στα παιδιά της, την Αργυρώ και τον Πέτρο. Καθώς έχασε και τον γιο της, ο πόνος της ήταν διπλός. Το τραγούδι “Η Μάνα”, με μια ατόφια Κρητική μελωδία, περιγράφει όλα όσα πέρασε η Μαρίνα, μέχρι να καταφέρει να είναι με τον Αντώνη.

 

Ξέχασες ν’ αγαπάς (Μπάμπης Στόκας)

Ο πόνος της Μαρίνας, ο ανείπωτος αυτός πόνος που νιώθει μια μητέρα που χάνει το παιδί της, περιγράφεται σε αυτό το τραγούδι. Ακούστηκε όταν ο Αστέρης, αφαίρεσε τη ζωή του Πέτρου κι έγινε η αιτία να χωρίσει με την Αργυρώ.

 

Φίλος κι Εχθρός (Γιώργος και Νίκος Στρατάκης)

Ένα τραγούδι που περιγράφει τη σχέση, ανάμεσα σε έναν πατέρα κι έναν γιο. Μια σχέση αγάπης και στοργής, όπως αυτή του Μαθιού με τον πατέρα του Βασίλη που έχασε σε νεαρή ηλικία, αλλά και διαμάχης όπως αυτή που είχε ο Μάκης, ο αστυνομικός εκείνος που κυνηγούσε τον εγκληματία πατέρα του Βλάση Καραπάνο. Ωστόσο, την ώρα εκείνη του αποχαιρετισμού, μένει μόνο η αμφίδρομη αγάπη μεταξύ των δύο.

 

Μέρα Χαράς (Μαρία Τζομπανάκη)

Σε μια από τις χαρούμενες στιγμές της σειράς, τον πολυπόθητο γάμο του Μαθιού και της Βασιλικής, ακούγεται αυτό το τόσο συγκινητικό τραγούδι της μάνας που αποχαιρετά τον γιο της. Ένα τραγούδι που ανέδειξε τις φωνητικές ικανότητες της Μαρίας Τζομπανάκη και δυστυχώς ακούσαμε μόνο μία φορά. Ας ελπίσουμε, τελικά να παντρευτεί κι ο Αστέρης την Αργυρώ, να επέλθει ο Σασμός και να ξανακούσουμε το τραγούδι αυτό.

 

Πύρινες Καρδιές (Δημήτρης Μπάσης)

Άλλο ένα τραγούδι σε ερμηνεία του Δημήτρη Μπάση. Άλλο ένα τραγούδι που περιγράφει τη σχέση του Μαθιού και της Βασιλικής. Μια σχέση που έχει πολλές διακυμάνσεις: λίγο το μυστικό του Μαθιού, λίγο το σκληρό του χαρακτήρα του, δε λείπουν οι εντάσεις στη σχέση. Η αγάπη τους όμως είναι τόσο δυνατή που αντέχει.

 

Πέτρινη Καρδιά (Δήμητρα Μπουλούζου)

Παραμένοντας στη σχέση Μαθιού και Βασιλικής, σημαντικό ρόλο έπαιξε ο γιος της Βασιλικής από τον πρώτο της γάμο με τον ξάδερφο του Μαθιού, Στεφανή Σταματάκη, Νικηφόρος. Ο Νικηφόρος, έδωσε μια μεγάλη εσωτερική μάχη, μέχρι ν’ αποδεχθεί την ένωση του θείου του και της μητέρας του, μιας κι η αγάπη του προς τον πατέρα του ερχόταν σε αντίθεση με την ευτυχία της μητέρας του. Η μάχη αυτή, αποτυπώθηκε στο βαρύ ζεϊμπέκικο που τραγούδησε η Δήμητρα Μπουλούζου.

 

Το δωμάτιο βρίζω (Ελεονόρα Ζουγανέλη)

Επιστρέφοντας στο πρωταγωνιστικό ζευγάρι, τον Αστέρη και την Αργυρώ, οι στιγμές που πέρασαν χώρια και στα όρια του μίσους από την πλευρά της Αργυρώς, ήταν πολλές και δύσκολες. Τις σκηνές αυτές, ντύνει μουσικά η φωνή της Ελεονόρας. Σκηνές που η Αργυρώ, μόνη της στο δωμάτιο, παλεύει με τη λογική που μισεί και την καρδιά που αγαπάει.

 

Θνητοί Θεοί (Γιάννης Κότσιρας)

Είναι γνωστό πως η αγάπη πάντα νικάει. Έτσι κι εδώ, η καρδιά υπερτερεί της λογικής και το μίσος σβήνει, όταν η Αργυρώ συναντά τον Αστέρη κι αυτός της δείχνει πόσο την αγαπάει. Και τότε ακούγονται οι στίχοι “Δεν πεθαίνει η καρδιά, από αγάπη πολλή”.

 

Τα Αζήτητα (Δημήτρης Μπάσης)

Στην πορεία της ιστορίας, καινούργια πρόσωπα ήρθαν κι άφησαν το στίγμα τους. Ένα από τα πρόσωπα αυτά, ήταν ο Σταύρος Πανταζής. Γνωρίζει κι ερωτεύεται την Αργυρώ, όταν αυτή μετακομίζει στα Γιάννενα και γίνεται η σανίδα σωτηρίας της, στον ωκεανό της απελπισίας της. Τον χαρακτήρισε το κομμάτι “Τα Αζήτητα”, που ερμηνεύει ο Δημήτρης Μπάσης, και στο άκουσμά του, ταξιδεύουμε στα άγρια βουνά της Ηπείρου, με οδηγό το μαγευτικό κλαρίνο του Θανάση Βασιλόπουλου.

 

Τα Θαύματα (Μελίνα Ασλανίδου)

Άλλο ένα νέο πρόσωπο, είναι αυτό του Λευτέρη Ορφανού. Ένας μυστικός αστυνομικός που έχει αποστολή τη σύλληψη του νονού της νύχτας Εύθυμη Φαρμάκη. Ωστόσο ο έρωτας, έρχεται κι αυτός στη ζωή του, όταν γνωρίζει την Ντόρα Αγγελάκη, κόρη του Παντελή και βαφτιστήρα του Παύλου Βρουλάκη. Κι όσο ο Λευτέρης έχει διπλή ζωή, ο έρωτάς του δε μένει ανεπηρέαστος. Τον έρωτα αυτό, μας τραγουδάει στη σειρά η Μελίνα Ασλανίδου.

 

Χαμένη Ζωή (Χρήστος Θηβαίος)

Το σημαντικότερο νέο πρόσωπο που μπήκε στην ιστορία, είναι αυτό του Παύλου Βρουλάκη. Ορκισμένος εχθρός των Σταματάκηδων και συνεχιστής της Βεντέτας, ανάμεσα στις δύο οικογένειες. Χαρακτήρας σκοτεινός, με πολλά μυστικά. Ένας χαρακτήρας που περιγράφεται στο τραγούδι της σειράς που ερμηνεύει μοναδικά ο αγαπημένος Χρήστος Θηβαίος.

 

Σασμός (Γιάννης Κότσιρας)

Για το τέλος, κρατήσαμε το ομώνυμο κομμάτι της σειράς που ερμηνεύει ο Γιάννης Κότσιρας που περιγράφει την έννοια του Σασμού, της ελπίδας, της συμφιλίωσης. Είναι όλη η σειρά. Κι ίσως και πολλά, πολλά περισσότερα.

Αυτά είναι τα τραγούδια που συνοδεύουν μια από τις πλέον δημοφιλείς σειρές της ελληνικής τηλεόρασης. Τραγούδια που δε θα γινόταν να υστερούν μπροστά στο φανταστικό της αποτέλεσμα. Γιατί όταν κάποτε η σειρά τελειώσει, θα μείνουν οι μνήμες μέσα από τα τραγούδια. Με μυρωδιά Κρήτης κι αίσθημα Σασμού.

Συντάκτης: Δημήτρης Ευσταθιάδης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου