Ο Γιώργος Μαζωνάκης, αναμφισβήτητα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λαϊκούς και ταυτόχρονα ποπ καλλιτέχνες της γενιάς του, που συνεχίζει να εμπνέει και να εκπλήσσει μέσα απ’ τις δισκογραφικές δουλειές που κατά καιρούς παρουσιάζει. Ένας καλλιτέχνης-χαμελαίων που μπορεί να τραγουδήσει τα πάντα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο, ότι ο Γιώργος Μαζωνάκης κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια δοκιμάζοντας διαφορετικά είδη στα τραγούδια του, ν’ αλλάξει κάνει επιτυχία σε όλα. Προκάλεσε αίσθηση την εποχή που εμφανίστηκε και δημιούργησε ρεύμα, που δε σταμάτησε ποτέ από τότε που ξεκίνησε τη δισκογραφική του καριέρα στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όπου και κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ.

Από τότε, έχει κυκλοφορήσει αρκετές δισκογραφικές δουλειές κι όλα του τα τραγούδια έχουν γίνει επιτυχίες. Αναμφισβήτητα αποτελεί και μια έντονη, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, που κατά καιρούς έχει δεχθεί δριμεία κριτική, τόσο για τις στιλιστικές του επιλογές, όσο και για τη σκηνική του παρουσία. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή, όμως, ειδικά όταν ο Θεός χαρίζει ταλέντα σαν αυτό του Μαζωνάκη κι έχουμε πολλούς λόγους για να λέμε τη φράση «Όσο ζω Μαζω». Γι’ αυτό και παρακάτω ακολουθεί η λίστα με τα δέκα πιο καψούρικα τραγούδια του Γιώργου Μαζωνάκη, τραγούδια που μας έχουν συγκινήσει, μας έχουν στιγματίσει και μας έχουν δώσει αφορμές για να καψουρευτούμε ή ακόμη και να χωρίσουμε, υπό τις μουσικάρες του.

 

1. Τρεις το πρωί 

Το 1994 κυκλοφορεί ο δίσκος «Με τα μάτια να το λες» κι από τον δίσκο αυτό, εκτός απ’ το ομώνυμο τραγούδι, ξεχωρίζουμε ένα πολύ αγαπημένο τραγούδι με ωραίο ρυθμό και στίχο. Η μουσική έχει γραφτεί απ’ τον επιτυχημένο συνθέτη Νίκο Τερζή, ενώ τους στίχους υπογράφει ο Πάνος Φαλάρας. Πρόκειται για ένα κομμάτι που εκτιμάται για την εντυπωσιακή του περιγραφή ανάμεσα στην αδιαφορία και την νοσταγλία.

 

2. Μου λείπεις

Ένα τραγούδι κοψοφλεβιάρικο θα έλεγε κανείς, που κυκλοφόρησε το 1996 στον ομώνυμο δίσκο με τίτλο «Μου λείπεις». Μια μπαλάντα ερωτική, που ακούγεται μέχρι και σήμερα για έρωτες αλήτες. Τη μουσική υπογράφει ο Νίκος Τερζής, ενώ τους στίχους έχει επιμεληθεί ο Αντώνης Παππάς.

 

3. Ανήκω σε μένα

Ένα κομμάτι αρκετά εγωιστικό θα έλεγε κανείς, παρ’ όλα αυτά και ποιος δεν έχει χτυπηθεί στα πατώματα μ’ αυτό και ποιος δεν το έχει χιλιοτραγουδήσει, φωνάζοντας πως θέλει ν’ ανήκει μόνο σ’ αυτόν και στα όνειρά του; Κανείς δεν πρέπει να μπαίνει εμπόδιο στα όνειρά μας- αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Τι γίνεται όμως όταν πια φτάνουμε ν’ ανήκουμε σ’ εμάς και κανέναν άλλον; Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται επίσης στον δίσκο «Με τα μάτια να το λες», η μουσική ανήκει στον Νίκο Τερζή, ενώ οι στίχοι στον Πάνο Φαλάρα.

 

4. Παιδί της νύχτας 

Ένα καθαρόαιμο λαϊκό κομμάτι κυκλοφορεί το 1997 ο Γιώργος Μαζωνάκης, συνεχίζοντας την ξέφρενη πορεία του προς την κορυφή. Η μουσική ανήκει στον Τάκη Μπουγά, ενώ οι στίχοι είναι γραμμένοι απ’ τον Γιώργο Παυριανό. Είναι ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Γιώργου Μαζωνάκη κι έχει επιτύχει ν’ αναδείξει τη σημαντική επαγγελματική του πορεία στη νύχτα της Αθήνας. Είναι επίσης μια από τις πιο πολυαγαπημένες επιλογές του Γιώργου Μαζωνάκη στα νυχτερινά μαγαζιά που εμφανίζεται όλα αυτά τα χρόνια, καθώς το συγκεκριμένο τραγούδι περιγράφει στοιχεία της προσωπικότητάς του. Συμπεριλαμβάνεται στον ομώνυμο δίσκο.

 

5. Τι σου έχω κάνει;

Ένα τραγούδι ερώτηση, το οποίο φυσικά δεν έχει απάντηση, κυκλοφόρησε το 2001 στον δίσκο «Κοίτα με» κι είναι ένα τσιφτετέλι με γρήγορο ρυθμό δια χειρός Φοίβου που συνεργάζεται με τον Γιώργο Μαζωνάκη για πρώτη φορά, όταν ο δεύτερος υπογράφει δισκογραφικό συμβόλαιο με τη Heaven Music. Οι στίχοι περιγράφουν το τέλος μιας σχέσης που προχώρησε στον επόμενο κι άφησε τον πρώην να σέρνεται στα πατώματα. Τι σου έχω κάνει κι έπαψες να μ’ αγαπάς ε;

 

6. Σάββατο 

Το 2003 η συνεργασία του Γιώργου Μαζωνάκη με τον Φοίβο συνεχίζεται αι είναι γεγονός η κυκλοφορία του δίσκου «Σάββατο». Τι να πρωτοξεχωρίσουμε απ’ αυτόν τον δίσκο; Τραγούδια όπως το «Gucci φόρεμα», φέρνουν αέρα αλλαγής στην ελληνική μουσική, η μπαλάντα «Απόψε θα σ’ ονειρευτώ», το «Τέσσερις» κι άλλα πολλά κομμάτια ξεχωρίζουν για το λαϊκό χρώμα και τους υπέροχους καλογραμμένους στίχους. Το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου, δίνει στον Γιώργο Μαζωνάκη αέρα επιτυχίας κάνοντάς τον πολυπλατινένιο. Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους. Στους στίχους και τη μουσική, τα χρυσά χέρια του Φοίβου καταξίωσαν τον Γιώργο Μαζωνάκη ακόμη περισσότερο στις καρδιές του κόσμου και το κοινό του αυξήθηκε κατακόρυφα.

 

7. Σαν δυο σταγόνες βροχής

Ένα απ’ τα πιο όμορφα αυθεντικά λαϊκά της ελληνικής δισκογραφίας. Κομμάτι που ο ίδιος ο Μαζωνάκης ερμήνευσε με φοβερή εσωτερικότητα. Το τραγούδι που του χάρισε ο Φοίβος, συνέχισε την ξέφρενη πορεία και το Ράλι επιτυχίας που είχε ξεκινήσει, συν έναν ακόμη ύμνο στη φαρέτρα του. Ένα ερωτικό τραγούδι που μιλάει για έναν έρωτα όταν δυο άνθρωποι μοιάζουν σαν δυο σταγόνες βροχής και το σύμπαν τους θέλει μαζί. Κυκλοφόρησε το 2007 και συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «Τα όχι + τα ναι μου».

 

8. Έλα να δεις

Το 2010 κυκλοφορεί ο δίσκος σταθμός για τον Γιώργο Μαζωνάκη με τίτλο «Τα ίδια ανάποδα», όπου και συμπεριλαμβάνεται το κομμάτι «Έλα να δεις» που αποτελεί διασκευή του Τούρκικου “Ozledim”. Το τραγούδι κυκλοφορεί και σημειώνει τεράστια επιτυχία. Η μουσική ανήκει στον Τούρκο συνθέτη Fettah Can, ενώ οι στίχοι στην Νίκη Παπαθεοχάρη. Αποτελεί έναν ύμνο για τους ερωτευμένους που χώρισαν πρόσφατα κι επιζητούν την επιστροφή του συντρόφου τους. Είναι το τραγούδι «άδειασμα» ψυχής, όπως συνηθίζω να λέω. Ένα ερμηνευμένο κομμάτι που έγινε αιτία ν’ αλλάξουν τα μουσικά ακούσματα όλης της δεκαετίας.

 

9. Λείπει πάλι ο Θεός

Στον δίσκο που κυκλοφόρησε το 2012 συναντάμε την επιτυχία «Λείπει πάλι ο Θεός», αλλά και τις επιτυχίες όπως: «Μη μου λες να ζω με αναμνήσεις», «Εγώ αγαπάω αναρχικά», «Καλώς σας βρήκα», «Μην πας πουθενά» κ.α. Είναι μια αλλαγή για τον Γιώργο Μαζωνάκη γενικότερη, εφόσον στρέφεται στο ποπ και συνεργάζεται με τον Κωνσταντίνο Ρήγο σε πιο ιδιαίτερα βιντεοκλίπ με δημιουργική και ζωντανή χροιά.

 

10. Ένα θαύμα

Ένα θαύμα είναι κι ο δίσκος αυτός. Κυκλοφόρησε το 2019 και στην ουσία αποτελεί την τελευταία δισκογραφική δουλειά του Γιώργου Μαζωνάκη, ο οποίος εγκαταλείπει τη Heaven και στρέφεται πλέον για τα επόμενα χρόνια στην Minos EMI. Ο δίσκος αυτός συμπεριλαμβάνει πολλές από τις επιτυχίες που άλλαξαν το ρεύμα της ελληνικής δισκογραφίας τη δεκαετία που διανύουμε, με κομμάτια όπως: «Διανυκτερεύω, «Οινόπνευμα Φτηνό», «Σώπα κι άκου» κι «Αν μ’ ακούς», ο οποίος συνεχίζει να δίνει στον Μαζωνάκη αέρα επιτυχίας κι αποτελεί ίσως τον πιο επιτυχημένο δίσκο της καριέρας του. Τα κομμάτια έχουν υπογράψει οι: Γιώργος Σαμπάνης, Μιχάλης Κουϊνέλης, Ηλίας Καμπακάκης, ενώ τους στίχους των περισσότερων κομματιών του δίσκου, υπογράφει η καταξιωμένη στιχουργός Ελένη Γιαννατσούλια.

Ο Μαζωνάκης είναι πρωτοπόρος για την ποικιλία της μουσικής του, αλλά και των στίχων που συνοδεύουν τα κομμάτια του και συνεχίζει όλα αυτά τα χρόνια ν’ απασχολεί μόνο μέσα απ’ την καλλιτεχνική του υπόσταση. Έχει λάβει πολλά βραβεία για τη δουλειά του κι είναι αξιοσημείωτος στην ιστορία της ελληνικής μουσικής. Και για όσους δεν το εμπεδώσατε: «Όσο ζω Μαζώ

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου