Article of the day: Η ιστορία που δεν ήξερες για τα minions, από τη Μαρία Πακιακιό.

%cf%82%ce%b4%ce%b5%cf%86%ce%b3%cf%84%ce%b7

Από τον music expert, Δημήτρη Ευσταθιάδη.

 

Ήταν το 2004 όταν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ηχογράφησε το άλμπουμ «Φρέσκο Χιόνι». Πρώτο στη σειρά single του δίσκου ήταν το τραγούδι «Σ’ αγαπάω ακόμα». Η μουσική γράφτηκε από τον Bruno Lauzi κι οι ελληνικοί στίχοι από τον Οδυσσέα Ιωάννου. Κι αν απορείς γιατί διαχωρίζουμε τους ελληνικούς στίχους του τραγουδιού, είναι επειδή πίσω από αυτή τη version υπάρχει μια περίεργη ιστορία.

Το πρωτότυπο τραγούδι είχε γραφτεί δυο χρόνια πριν κι ήταν ιταλικό. Είχε τον τίτλο «Certe cose si fanno» και κυκλοφόρησε το 2002 στον δίσκο της Mina Veleno, σε αρχικούς στίχους του Gianfranco Fasano. Κάποιο βράδυ ο Βασίλης ακούγοντας ραδιόφωνο, έπεσε επάνω στο συγκεκριμένο τραγούδι. Του άρεσε πολύ. Χωρίς να το πολυσκεφτεί, τηλεφώνησε στον Οδυσσέα για να μάθει λεπτομέρειες, μιας και μέχρι εκείνο το βράδυ δεν το είχε ακούσει ξανά. Αφού, λοιπόν, πήρε τις πληροφορίες που ήθελε, ζήτησε από τον Οδυσσέα (που εκτός από φίλοι ήταν και συνεργάτες) να διασκευάσει στα ελληνικά αυτό το κομμάτι που τόσο πολύ του είχε αρέσει.

Η πρώτη του σκέψη ήταν η ελληνική απόδοση του τραγουδιού να μην είναι μια πιστή αντιγραφή του πρωτότυπου. Έτσι, κράτησε τη μουσική αλλά οι στίχοι αποτέλεσαν αμιγώς δική του έμπνευση. Το τραγούδι ετοιμάστηκε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ που ήδη ηχογραφούνταν. Σχεδόν ταυτόχρονα όμως, το ίδιο τραγούδι αποτελούσε έμπνευση και σε κάποιον άλλο στιχουργό. Ήταν κάτι σαν αυτό που λέμε «τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται». Εκείνη την εποχή ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος έγραφε επίσης ελληνικούς στίχους για το «Certe cose si fanno» για τη Νατάσσα Μποφίλιου. Τον πρόλαβαν όμως ο Βασίλης κι ο Οδυσσέας. Ευτυχώς για όλους μας, ο Γεράσιμος κράτησε τους στίχους και το 2008 στον δίσκο της Νατάσσας «Μέχρι το τέλος» και σε μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη, μας χάρισε άλλο ένα διαμάντι, το «σ’ έχω βρει και σε χάνω».

Αν θελήσουμε ν’ αναλύσουμε τους στίχους του Οδυσσέα, ομολογουμένως δε θα μπορέσουμε να κρατήσουμε μια σταθερή ρότα. Οι στίχοι μπορεί να αναφέρονται σ’ αυτόν που επιστρέφει σε μια μεγάλη αγάπη ή σ’ αυτόν που περιμένει την επιστροφή μιας μεγάλης αγάπης. Ο τελικός στόχος, όμως, είναι πάντα η επιστροφή.

«Από πού θες να ζήσεις, από ποια κερδισμένα;

Και σε ποιόν να γυρίσεις, όταν χάσεις κι εσένα;»

Ρωτάς τον εαυτό σου, αν είσαι αυτός που επιστρέφει και γυρίζεις εκεί που ξέρεις πως αγαπήθηκες. Κι αγαπήθηκες πραγματικά.

«Η αγάπη μου είναι το πιο κόκκινο χρώμα, κατακόκκινη γίνε, σ’ αγαπάω ακόμα.»

Θυμάμαι όταν αγόραζα από κάποιο δισκάδικο της Θεσσαλονίκης το «Φρέσκο Χιόνι» κι ενώ μέχρι τότε είχα ήδη ακούσει κάποια κομμάτια του άλμπουμ στο ραδιόφωνο, το «Σ’ αγαπάω ακόμα» δεν το είχα ακούσει ξανά. Σήμερα και σχεδόν 18 χρόνια μετά, εξακολουθώ να το ακούω με την ίδια ένταση και το ίδιο πάθος όπως και τότε. Γιατί πάντα, κάπου θα υπάρχει κάποιος ή κάποια που θα θέλεις να επιστρέψεις, για να ζήσετε όλα όσα δεν προλάβατε στην αρχή.

 

Πηγή φωτογραφίας 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δημήτρης Ευσταθιάδης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου