%cf%83%ce%b4%cf%86%ce%b3%cf%86

Το σπίτι μας είναι το παλάτι μας. Είναι η φωλιά μας και το πλαίσιο που νιώθουμε άνετα και δε δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν. Έχουμε τη δυνατότητα να το διαμορφώνουμε καθημερινά με μικρές ή και μεγαλύτερες διακοσμητικές αλλαγές κι έτσι το κρατάμε φρέσκο κι ανανεωμένο. Ακόμη κι αν επιλέξουμε να μείνουμε μέσα το Σαββατοκύριακο, αν και συνήθως το περιμένουμε πώς και πώς να έρθει για να ξεσκάσουμε, σίγουρα θ’ ανακαλύψουμε δραστηριότητες πολύ αγαπημένες για το ζευγάρι ή ακόμη και για ολόκληρη την οικογένεια. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά για δημιουργικά Σουκού στο σπίτι;

 

Ημέρα του «ναι»

Πόσο θα επηρεαζόταν η μέρα μας, αν ξυπνούσαμε το πρωί, γνωρίζοντας πως ό,τι κι αν ζητούσαμε θ’ ακούγαμε «ναι»; Δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες ή και χιλιάδες) φορές θέλουμε να κάνουμε πράγματα κι η ρουτίνα τα τρώει και τα εξαφανίζει. Μεσοβδόμαδα, με μόνιμα περιορισμένο χρόνο απ’ τη δουλειά, τις υποχρεώσεις, τα εξωσχολικά των παιδιών, πιάνουμε τους εαυτούς μας να κάνουμε σκέψεις τύπου: «Αχ και να μπορούσα τώρα να ξαπλώσω και κάποιος να μου κάνει μασάζ!» ή «τι καλά να μπορούσα να παίζω όλη μέρα επιτραπέζια χωρίς καμιά διακοπή για διάβασμα!». Ευκαιρία λοιπόν, να μείνουμε Σουκού στο σπίτι και μέσα σ’ όλα τα υπόλοιπα που θα βρούμε να κάνουμε, ν’ αφιερώσουμε τη μια μέρα σε μέρα του «ναι». Να χαρίσουμε αλλά και να χαριστούμε σ’ όλα αυτά τα μικρά κι ανόητα πραγματάκια που τόσο κάνουν τη διαφορά και μας ξανανιώνουν.

 

Πες μου να σ’ ακούσω και θα σου πω να δεις

Πόσο συχνά μας δίνεται η ευκαιρία να πούμε στην οικογένειά μας αυτά που μας κάνουν χαρούμενους αλλά κι αυτά που μας στενοχωρούν ή ενοχλούν; Να επιβραβεύσουμε και να λάβουμε επιβράβευση; Ν’ ασκήσουμε ευγενική κριτική και να τη δεχθούμε; Σίγουρα υπάρχουν στιγμές έντασης και συμφιλίωσης αλλά ίσως αυτό που λείπει είναι η πραγματική εναπόθεση των εαυτών μας σε οικογενειακές μονομαχίες, πάντα με την καλή έννοια. Καθισμένοι κυκλικά, ώστε να έχουμε κοντά μας ο ένας τον άλλον, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας εκούσιας κι οργανωμένης συνύπαρξης, θα έφερνε μόνο καλό. Θα έδινε χρόνο σ’ όλους μας, παιδιά και γονείς, συντρόφους και ζευγάρια, να πούμε και να δούμε και κάποια άλλα ζητήματα που μας απασχολούν και που όλο τ’ αμελούμε κατατάσσοντάς τα στα μη αναγκαία κι απαραίτητα. Έχοντας τον χρόνο με το μέρος μας, χωρίς άγχος κι επείγουσα αναχώρηση για τη δουλειά, όχι μόνο θ’ ακούσουμε υπεύθυνα κι ακομπλεξάριστα τη γνώμη των δικών μας, αλλά και θα μπούμε σε μια διαδικασία αυτοκριτικής κι αυτοβελτίωσης.

 

Οι γονείς παιδιά και τα παιδιά γονείς

Τα παιδιά είναι παιδιά. Αν τους ζητούσαμε όμως να γίνουν γονείς, θα βρισκόμασταν μπροστά σ’ ένα  ασύλληπτα διασκεδαστικό, ενδιαφέρον και δημιουργικό θέαμα. Αναλαμβάνοντας έναν ρόλο πολυδιάστατο, υπεύθυνο και σοβαρό, τα παιδιά αντιλαμβάνονται κι είναι ικανά για περισσότερα πράματα απ’ όσο νομίζουμε. Πολλές φορές τα βλέπουμε να παίρνουν αποφάσεις σαν να είναι οι ενήλικες της οικογένειας. Προσαρμόζουν τις εικόνες και τις συμπεριφορές που έχουν καταγράψει απ’ τους γονείς και γεννιέται κάτι φοβερά πρωτότυπο στην όλη δραστηριότητα. Οι δε γονείς, απολαμβάνοντας την απουσία του ρόλου «υπεύθυνος γονέας», υποκύπτουμε σε παλιμπαιδισμούς και ζούμε αμέριμνα και χαλαρά. Όλη αυτή η διαδραστικότητα που δημιουργείται, εμποτίζει τους μεν και τους δε με πρωτόγνωρα συναισθήματα αγάπης, χιούμορ, καλοσύνης, προσφοράς και πρωτοβουλίας.

 

Σαν παλιό καλό σινεμά

Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για μας αλλά και για τα παιδιά, να φτιάξουμε ένα μαραθώνιο Σαββατοκύριακου, κάνοντας μια αναδρομή στον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο, παρακολουθώντας ταινίες που θα είναι σίγουρα γνωστές σ’ εμάς αλλά σχεδόν άγνωστες στα παιδιά. Με εμβόλιμη κι εναλλάξ παρακολούθηση, μπορούμε να ανατρέχουμε στα διαμάντια του αστραφτερού Hollywood, παρακολουθώντας ξανά τα μοναδικά ταλέντα χορού, τραγουδιού κι ηθοποιίας, σ’ εκείνο το χλιδάτο ασπρόμαυρο φόντο. Το να βλέπαμε όλους αυτούς τους αείμνηστους αστέρες του παλιού καλού ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, θα μας βοηθούσε να κρατήσουμε μια σύνδεση απ’ το γλυκό παρελθόν και να γνωστοποιήσουμε στα νεότερα μέλη, την ομορφιά και το ταλέντο που υπήρχε κι εκείνα τα χρόνια, ακόμη κι αν φαντάζουν πολύ μακρινά στα παιδικά τους μάτια.

 

Μαγειρικές του κόσμου

Ένα απ’ τα καλά της τεχνολογίας είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων μας ανά πάσα στιγμή όσον αφορά τη γνώση. Θα ήταν πολύ ευχάριστο για όλη την οικογένεια, έχοντας κάνει και μια διαδικτυακή έρευνα για εύκολες συνταγές με γεύσεις απ’ όλο τον κόσμο, να δημιουργούσαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο μικρές θεματικές μαγειρικής. Με απόλυτη συνεργασία κι όρεξη κι εφόσον θα είχαμε προνοήσει για τις προμήθειες που θα χρειαζόμασταν, θ’ αφιερωνόμασταν στη δημιουργία νέων χειροποίητων φαγητών και θα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και μέρος του πολιτισμού της χώρας, κάνοντας συνταγές, της οποίας θα είχαμε επιλέξει να μαγειρέψουμε.

 

Δεν αξίζουμε κι εμείς ένα παραμύθι; 

Έχοντας την άπλετη γκάμα παραμυθιών της Disney, θα μπορούσαμε να οργανώσουμε μια βραδιά γύρω από ένα παραμύθι, δανειζόμενοι τη μουσική, τα κουστούμια κι ό, τι άλλο θα μπορούσαμε να πάρουμε απ’ αυτό. Ιδανικά, θα ήταν καλό να επιλέγαμε μια ταινία που θα είχε ρόλους για όλη την οικογένεια, ακόμη και για το κατοικίδιό μας. Σαφώς, το ευκολότερο κομμάτι θα ήταν αυτό της μουσικής καθώς όλα πλέον μπορούμε να τα βρούμε online. Το μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον, θα το είχαν οι άτεχνες κι αστείες προσπάθειές μας για τα αυτοσχέδια κουστούμια κι η πλήρης ενεργοποίηση της φαντασίας μας για την όσο καλύτερη προσομοίωσή μας σ’ αυτά. Λίγο-πολύ, όλοι μας θα ξέραμε  να συνοδεύσουμε την ατμόσφαιρα με κάποιους διαλόγους ή ακόμη και τραγούδια, είτε γιατί τις έχουμε δει πολλές φορές μόνοι μας ή με τα παιδιά. Η σκέψη και μόνο ότι θ’ αποκτούσαμε νέους ρόλους και θα είχαμε τη δυνατότητα να ζήσουμε αυτήν την αυτοδημιούργητη αναπαράσταση, θα έφτανε για να μας χαρίσει στιγμές ανανέωσης και γέλιου.

Όλα τα παραπάνω είναι μόλις μερικά απ’ αυτά που θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα Σαββατοκύριακο που θα επιλέγαμε να μείνουμε στο σπίτι μας. Κυνήγι θησαυρού, μαξιλαροπόλεμοι, πικ-νικ στο σαλόνι, παντομίμες, ασκήσεις εμπιστοσύνης και πόσα άλλα, θα μπορούσαν να προστεθούν και να κάνουν τα Σαββατοκύριακά μας αξιομνημόνευτα. Το μυστικό είναι ότι μέσα σ’ όλες αυτές τις δραστηριότητες, κρύβεται η τόνωση των σχέσεων μεταξύ της οικογένειας. Το να γινόμαστε δημιουργικοί αφορά μια επιπλέον δεξιότητά μας που πολλές φορές κρατάμε καλά κοιμισμένη μέσα μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάνουμε στιγμές και να μην ανακαλύπτουμε ταλέντα που μπορεί να έχουμε ή να έχουν τα παιδιά μας. Όταν όμως αφηνόμαστε και συμμετέχουμε σε νέες δραστηριότητες χωρίς πολλές υποσχέσεις, ανακαλύπτουμε πολλά.

Αν λοιπόν, ένα τυχαίο Σαββατοκύριακο στο σπίτι, με τόσες αυθόρμητες ιδέες και δράσεις, βοηθούσε να καταλάβουμε την αξία να μένεις στο σπίτι, πόσο μεγαλύτερο καλό θα μας έκανε αν το καθιερώναμε ως ένα απαραίτητο ραντεβού με τους εαυτούς μας και τους δικούς μας μια φορά τοn μήνα;

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Τιτή Μητσοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου