Το βαρύ λαϊκό τραγούδι, αναπτύχθηκε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα και συνδυάζει στοιχεία από διάφορα είδη μουσικής, αλλά και ήχους όπως είναι ο έντεχνος, ο λαϊκός και ο παραδοσιακός. Η βαριά λαϊκή μουσική περιλαμβάνει συνήθως στίχους, που αναφέρονται στην αγάπη, τη θλίψη, την απώλεια και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι καλλιτέχνες της βαριάς λαϊκής μουσικής, συνήθως χρησιμοποιούν παραδοσιακά μουσικά όργανα, όπως το μπουζούκι, την κιθάρα, το ακορντεόν και τα κρουστά, και συνδυάζουν αυτά τα όργανα με μοντέρνες παραγωγικές τεχνικές. Στη λίστα που θα συναντήσουμε παρακάτω, αναφέρονται μερικά απ’ τα σημαντικότερα λαϊκά τραγούδια, που έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στην ελληνική δισκογραφία.

 

1. Συννεφιασμένη Κυριακή – Πρόδρομος Τσαουσάκης & Σωτηρία Μπέλλου (1948)

Το τραγούδι «Συννεφιασμένη Κυριακή» ηχογραφήθηκε το 1948 από τον Πρόδρομο Τσαουσάκη και τη Σωτηρία Μπέλλου και αποτελεί ένα διαμάντι της ελληνικής δισκογραφίας. Οι στίχοι και η μουσική ανήκουν στον Βασίλη Τσιτσάνη. Το τραγούδι έχει ερμηνευθεί επίσης από τους Μαρίκα Νίκου και τον Γιαννόπουλο, Στέλιο Καζαντζίδη και Μαρινέλλα, καθώς και τη Γιώτα Λυδία.

 

2. Δυο πόρτες έχει η ζωή – Στέλιος Καζαντζίδης (1958)

Στους ξεχωριστούς στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, συναντάμε το συναίσθημα της θλίψης και της απώλειας σ’ ένα βαρύ λαϊκό, αφού το συγκεκριμένο κομμάτι γράφτηκε απ’ την ίδια για την απώλεια της κόρης της. Η μουσική ανήκει στον ίδιο τον Στέλιο Καζαντζίδη και συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «Η ζωή μου όλη». Κυκλοφόρησε το 1958 και αποτελεί σημείο αναφοράς στο λαϊκό τραγούδι.

 

3. Γιατί καλέ γειτόνισσα – Πρόδρομος Τσαουσάκης (1966)

Το τραγούδι με τίτλο «Γιατί καλέ γειτόνισσα» συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «45άρια» και κυκλοφόρησε το 1966. Πρόκειται για ένα βαρύ λαϊκό κομμάτι που μιλάει για την καθημερινότητα και τις δυσκολίες των ανθρώπων στις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι στίχοι είναι του Λεονάρδου Μπουρνέλη, ενώ η μουσική είναι του Πρόδρομου Τσαουσάκη.

 

4. Το άγαλμα – Γιάννης Πουλόπουλος (1969)

Μέσα απ’ τη μοναδική φωνή του Γιάννη Πουλόπουλου γνωρίσαμε το κομμάτι «Άγαλμα» που κυκλοφόρησε το 1969 και συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «Δρόμος». Ήταν ο δίσκος που καταξίωσε τον Γιάννη Πουλόπουλο στις καρδιές του κόσμου και του έδωσε την αίγλη που χρειαζόταν. Το τραγούδι παρόλο που έχει γραφτεί εδώ και πολλά χρόνια, τραγουδιέται μέχρι και σήμερα. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν το νόημά του, κι υπάρχουν πολλοί θρύλοι για αυτό. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το τραγούδι αφορά σε μια πόλη, ή ακόμα κι ένα πρόσωπο, ενώ το νόημά του εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο. Τον μοναδικό στίχο έχει γράψει ο καταξιωμένος Λευτέρης Παπαδόπουλος, ενώ η σύνθεση είναι του Μίμη Πλέσσα.

 

5. Βρέχει φωτιά στη στράτα μου – Στράτος Διονυσίου (1970)

Το κομμάτι «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» κυκλοφόρησε το 1970 και συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «Μαζί με τον Στράτο». Είναι ένα απ’ τα πιο εμβληματικά κομμάτια του Στράτου Διονυσίου, βαρύ και διαχρονικό λαϊκό, που μεταφέρει το συναίσθημα της εγκατάλειψης και της απώλειας, συναντώντας το τέρας που ονομάζεται μοναξιά. Στους στίχους, που έχει γράψει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και τη μουσική που έχει συνθέσει ο Μίμης Πλέσσας, αποτυπώνονται όλα αυτά τα συναισθήματα που ο άνθρωπος βιώνει σ’ όλη την πορεία της ζωής του.

 

6. Χίλιες βραδιές – Τζένη Βάνου (1973)

Ένα εμβληματικό κομμάτι κυκλοφόρησε το 1973 στον δίσκο «Αγόρι μου» με τίτλο «Χίλιες βραδιές» από την υπέροχη λαϊκή φωνή της Τζένης Βάνου. Οι στίχοι ανήκουν στον Ηλία Λυμπερόπουλο, ενώ η μουσική είναι του Μίμη Πλέσσα.

 

7. Μια μολυβιά – Μανώλης Αγγελόπουλος (1988)

Ένα κομμάτι ερμηνευμένο απ’ την ξεχωριστή φωνή του Μανώλη Αγγελόπουλου κυκλοφόρησε το 1988 και συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «Έλληνας είμαι». Η μουσική ανήκει στον Λευτέρη Ζέρβα, ενώ οι στίχοι είναι του Ανδρέα Σπυρόπουλου. Το τραγούδι επίσης έχει ερμηνεύσει εκπληκτικά η Πόλυ Πάνου, αλλά και ο Μανώλης Λιδάκης.

 

8. Περιττό να σου πω – Βασίλης Καρράς (1990)

Στον δίσκο του Βασίλη Καρρά με τίτλο «Είσαι παντού» που κυκλοφόρησε τη χρυσή δεκαετία του ’90 συναντάμε ένα βαρύ λαϊκό, ζεμπέκικο που χορεύουμε και τραγουδάμε μέχρι και σήμερα. Το «Περιττό να σου πω» αποτελεί ένα εμβληματικό κομμάτι για τον Βασίλη Καρρά και είναι ίσως ένα απ’ τα καλύτερα λαϊκά κομμάτια που έχει ερμηνεύσει ο ίδιος στην πορεία της καριέρας του.

 

9. Το προσκλητήριο – Μάκης Χριστοδουλόπουλος (1991)

Κυκλοφόρησε το 1991 μέσα απ’ τον ομώνυμο δίσκο και γνώρισε ευρεία αποδοχή απ’ τον κόσμο. Ο ξεχωριστός καλλιτέχνης Μάκης Χριστοδουλόπουλος, έχει ερμηνεύσει ένα απ’ τα πιο βαριά λαϊκά της ελληνικής δισκογραφίας. Οι στίχοι ανήκουν στον Γιάννη Βαξαβανέλη, ενώ η μουσική σύνθεση, ανήκει στον Ανδρέα Μέξα.

 

10. Ρόζα – Δημήτρης Μητροπάνος (1996)

Το 1996 κυκλοφορεί ένα εμβληματικό ζεμπέκικο απ’ τη φωνή του αείμνηστου Δημήτρη Μητροπάνου. Η Ρόζα κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της στον δίσκο «Στου αιώνα την παράγκα» και συνεχίζει όλα αυτά τα χρόνια ν’ αποτελεί ένα απ’ τα διαχρονικότερα, βαριά λαϊκά όλων των εποχών. Σύμφωνα με τη δική μου άποψη, αυτό το ζεμπέκικο έχει ερμηνευθεί αξιόλογα από πολλούς καλλιτέχνες, όμως μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει καταφέρει να φτάσει το συναίσθημα και την ψυχή του Μητροπάνου στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Εσένα, ποιο είναι το αγαπημένο σου λαϊκό τραγούδι;

 

Πηγή εικόνας

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου