O Einstein κι ο Pasteur, ο Testla και ο Hawking, o Fleming και Δαρβίνος, πρόσωπα που συνδέονται κι ίσως να μην έμοιαζαν καθόλου μεταξύ τους. Είναι όλοι επιστήμονες κι αν ακούσεις τα ονόματά τους μπορεί να μην ξέρεις αν και πότε πήραν βραβείο Nobel ή τι ακριβώς ανακάλυψαν, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι αισθάνεσαι πως υποσυνείδητα τους θαυμάζεις κι ας μην τους γνώρισες ποτέ. Διαχρονικά, οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα γοητευτικές προσωπικότητες, που μόνο ελκυστικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Μπορεί το ντύσιμό τους, το γούστο τους, οι στιλιστικές τους επιλογές να μη σου κάνουν εντύπωση, να μην ανταποκρίνονται τέλεια σε ό,τι είχες φανταστεί στο πρόσωπο των ονείρων σου, μα μια κουβέντα και μόνο μαζί τους αρκεί να κάνει πέρα όλες τις αρχικές σου αμφιβολίες κι αναστολές. Οι επιστήμονες θα σου μιλήσουν για το έργο τους, για την πρωτότυπη μελέτη με την οποία ασχολούνται αυτή τη χρονική περίοδο, για τις νεότερες ανακαλύψεις και τα πιο σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα, για μια άποψη που τεκμηριώθηκε μόλις χθες και τους έχει εντυπωσιάσει. Θα σε κερδίσουν με τη δημιουργικότητά τους, με το γεγονός ότι δεν εφησυχάζονται ποτέ και δε χαρακτηρίζονται από νωθρότητα ή στασιμότητα. Θα αισθανθείς την αύρα τους και θα συνειδητοποιήσεις πως πρόκειται για πρόσωπα που προσπαθούν διαρκώς να εξελίσσονται και δεν μπορείς παρά να εξελιχθείς κι εσύ μαζί τους, άπαξ και πάρεις την απόφαση να σταθείς πλάι τους.

Απ’ τον πρώτο εκείνο μονόλογο θα καταφέρουν με τη συλλογιστική πορεία της σκέψης τους, το περιεχόμενο του λόγου τους και την ευφράδειά τους να κερδίσουν την προσοχή σου. Είναι προσωπικότητες μοναδικές που κάθε μια έχει τη δική της πινελιά, αφήνει το στίγμα της, την ταυτότητά της. Δεν προσπαθούν να ταυτιστούν ή να μιμηθούν και πρωταρχικό τους μέλημα είναι να διαφυλάξουν τα ιδανικά, τις υψηλές ιδέες, τα συναισθήματα. Θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και έναυσμα για να προβληματιστείς, να γίνεις πιο δημιουργικός απ’ ότι ήδη είσαι.

Θα σου μιλήσουν για την επιστήμη τους, το δικό τους μικρόκοσμο, το βασίλειό τους. Θα χρησιμοποιήσουν όρους και έννοιες που ίσως να μην μπορείς να καταλάβεις και να συνδέσεις μεταξύ τους, μα εκείνη τη στιγμή σου φτάνει πως έχεις πιάσει απλώς την ουσία, τη γενική ιδέα, το νόημα. Κι όσο θα προσπαθούν να σε μυήσουν στο δικό τους αντικείμενο εξειδίκευσης -γιατί το ξέρουν, το αγαπούν και δεν μπορούν παρά να το εντάξουν στην καθημερινότητά τους και στις συζητήσεις τους- το μόνο σίγουρο είναι ότι ασυνείδητα θα καταλήξεις να τους κοιτάς αποσβολωμένος και να κρέμεσαι απ’ τα χείλη τους.

Είναι πράγματι ερωτεύσιμο το μυαλό κι όταν βλέπεις έναν άνθρωπο να στέκει μπροστά σου και να σου μιλά για κάτι που μέχρι πρότινος θεωρούσες αφύσικο σαν να είναι κάτι απολύτως φυσικό, αναλύοντάς το, χρησιμοποιώντας παραδείγματα κι αποδείξεις, δεν μπορείς παρά να παραδεχθείς πως είναι όντως γοητευτικός. Το γνωστικό τους επίπεδο συχνά συνοδεύεται από μικρές λεπτομέρειες με τις οποίες μπορεί να εκπλαγείς. Κάθε επιστήμη έχει τη δική της μαγεία, μα έχεις άραγε ως τώρα συνειδητοποιήσει πόσο όμορφο να γνωρίζεις μια ολόκληρη επιστήμη μέσα απ’ τα μάτια κάποιου άλλου, να μην μπλέξεις με βιβλία, μα να τη δεις απ’ τη δική του θεώρηση; Κι αν οι επιστήμες σας είναι συναφείς ή ασχολείστε με το ίδιο αντικείμενο, μόλις απέκτησες τον καλύτερο συνομιλητή για ν’ ανταλλάζεις απόψεις στα επιστημονικά ζητήματα που σε απασχολούν.

Ακόμα κι όταν νομίζεις πως τα θέματα συζήτησης έχουν εξαντληθεί, ο επιστήμονας θ’ ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο και θα προσπαθήσει να σου μάθει κάτι απ’ το μηδέν ή να συμπληρώσει τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις σου. Ίσως κάποιες φορές να μονοπωλεί την κουβέντα με κίνδυνο να γίνει βαρετός, μα μόλις αυτή η σκέψη σου περνά απ’ το μυαλό συνειδητοποιείς πως γι’ αυτόν είναι κάτι παραπάνω από απλές εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, είναι ο τομέας που αγαπάει, που θα μπορούσε χωρίς υπερβολή να πει πως είναι ερωτευμένος μαζί του. Άλλωστε το επέλεξε για να τον συντροφεύει μια ζωή, για να ‘ναι το επάγγελμά του, κι αυτό που είδε όταν πρωτοδιάλεξε τη συγκεκριμένη επιστήμη ήταν μια ανεξήγητη έλξη για να πλησιάσει και να αποκτήσει πληθώρα γνώσεων, όχι επιφανειακές αλλά εις βάθος. Το μαγευτικό ταξίδι στο οποίο βήμα-βήμα, σκαλί-σκαλί οι γνώσεις χτίζονται μέχρι να γίνει καλός, μα ποτέ αρκετά καλός, ώστε να χαρακτηριστεί τέλειος.

Πόσο ενδιαφέρον να έχεις απέναντί σου έναν άνθρωπο που ξέρεις και βλέπεις πως είναι μορφωμένος. Η μόρφωση αναπόφευκτα συνεπάγεται και καλλιέργεια, άνοδο του νοητικού επιπέδου που συνοδεύει την άνοδο του πνευματικού. Η ενασχόληση με την επιστήμη σου μαθαίνει να σκέφτεσαι, να προβληματίζεσαι, ν’ αναρωτιέσαι, να σέβεσαι, να εκτιμάς, να προσπαθείς, να επιμένεις, να αναλύεις, ν’ αναζητάς. Κι όταν βρίσκεσαι μπροστά σε έναν άνθρωπο εσύ και το μυαλό σου, το βάθος των γνώσεών σου και η ποιότητα της σκέψης σου, μπορείς να κάνεις την καλύτερη εντύπωση, αυτή που δε συγκρίνεται με κανέναν λόγο που έτυχε να σε κάνει να δείχνεις σέξι.

Ο επιστήμονας γοητεύει κι ας είναι ξέρεις πως ώρες ώρες είναι στην κοσμάρα του, πως κουβαλάει κι αυτός τη δική του τρέλα, πως μπορεί να κολλήσει με το αντικείμενο που αγαπά, σε βαθμό που ίσως κάποιες φορές αγγίζει τα όρια της εμμονής. Κι ας γίνεται κάποιες στιγμές μονότονος με την επαναληπτικότητά του και προβλέψιμος σ’ αυτά που θα σου πει. Γιατί ακόμα κι αν εκείνη τη στιγμή οι σκέψεις αυτές σε ταλανίσουν, λίγο μετά, με καθαρό μυαλό, η αλήθεια θα βρίσκεται μπροστά στα μάτια σου περιμένοντας να την αντικρίσεις.

Η πρώτη εντύπωση ξυπνά την πρώτη έλξη. Κι ο επιστήμονας με τον πνευματικό του κόσμο την παρτίδα αυτή την έχει κερδίσει. Έχει καταφέρει να μην περάσει απαρατήρητος, να χαρακτηριστεί γοητευτικός, να σε μαγνητίσει. Με το μυαλό του και την οξυδέρκειά του σ’ έχει πείσει να βρεθείτε δεύτερη, τρίτη, νιοστή φορά, ώστε να σου αποκαλύψει το συναισθηματικό του κόσμο. Στόχος του εσύ και η επόμενη επιστημονική του επιτυχία να μπορέσει να συντονίσει το μυαλό του με το δικό σου, ώστε να αποκτήσουν την ίδια συχνότητα.

Συντάκτης: Βασιλική Γ.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου