«Όλα ή τίποτα», κάπως έτσι αντιμετωπίζουν αρκετοί άνθρωποι τη ζωή. Κανείς θα χρωμάτιζε τη ματιά τους ως «άσπρο ή μαύρο», διότι οι ενδιάμεσες χρωματικές παλέτες δεν είναι του γούστου τους. «Όλα ή τίποτα» λοιπόν, ένα είδος σκέψης που χαρακτηρίζεται περισσότερο από μια γενικότερη αντίληψη των πραγμάτων όπως κι από απολυτότητα κι υπερβολή.

Ο κόσμος θα ήταν βαρετός αν ήμασταν όλοι ίδιοι. Αν βλέπαμε όλοι τα πράγματα από μία, την ίδια κι απαράλλακτη οπτική. Οι σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας, η συμπεριφορά μας διαφέρει τόσο από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως κι από κάθε κατάσταση που παρουσιάζεται και καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε. Ο καθένας από εμάς είναι τα προσωπικά βιώματά του, οι εμπειρίες του, οι άνθρωποι που τον περιστοιχίζουν. Κινούμαστε, αντιδρούμε εξαιτίας όλων αυτών με συγκεκριμένο μοτίβο. Είμαστε μοναδικοί. Στην περίπτωση που έρθουμε αντιμέτωποι μ’ ένα άτομο που βαδίζει με το «όλα ή τίποτα», διακρίνουμε τη δυσκολία αυτού ν’ αναγνωρίσει και ν’ αποδεχτεί τις μικρές αυτές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στον τρόπο σκέψης και δράσης του καθενός.

Μπορεί να θελήσεις ν’ αλλάξεις τον κόσμο όμως αυτό είναι πράγματι αδύνατον. Όσο εσύ δίνεις αμέριστη βάση στις λεπτομέρειες, παρασυρόμενος από την ανάγκη της τελειότητας, φοβούμενος την αποτυχία, κάποιος άλλος δίπλα σου έχει φτάσει στον τελικό σκοπό του. Γιατί έχοντας πέσει, ξανασηκώθηκε, αγκάλιασε την ήττα του και συνέχισε τον δρόμο του. Δεν άφησε το άγχος να τον καταβάλει.

Ίσως πιάσεις τον εαυτό σου να διακατέχεται από το άγχος μιας συνεχούς απειλής. Προσπαθείς να το αποβάλεις αλλά εκείνο εισχωρεί όλο και πιο βαθιά μέσα σου. Είναι μικρόβιο και μόνο εσύ έχεις τη δύναμη εκείνη που είναι απαραίτητη για ν’ απαλλαχτείς. Ένα βήμα την ημέρα, αυτό χρειάζεται από πλευράς σου. Υπάρχει τρόπος, αρκεί να το θες. Εγώ σου έχω τέσσερις:

 

1. Ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Μια ακόμη ημέρα φτάνει στο τέλος της. Πάρε ένα τετράδιο και ξεκίνα να σημειώνεις κάθε σου σκέψη, καλή ή κακή. Κάθε που πιάνεις τον εαυτό σου να καταγράφει ένα αρνητικό συναίσθημα, εσύ θα το αντιστρέφεις δίνοντας πάντοτε βάση σ’ αυτό που αποκόμισες. Δώσε λίγο φως στο σκοτάδι που κρύβεις μέσα σου.

 

 

2. Παρατήρησε τη λεπτομέρεια

Βρες παραδείγματα μέσα από την καθημερινότητά σου. Παρατήρησε σε ποιες περιπτώσεις σκέφτεσαι με απολυτότητα, πού δεν αφήνεις περιθώριο και γιατί. Πόσο σε έχει βοηθήσει αυτό σε διάφορες καταστάσεις που έχεις βιώσει;

 

3. Πειραματίσου με στρατηγικές διαχείρισης θυμού

Δεν είναι όλα «άσπρο ή μαύρο». Ήρθε η στιγμή οι αποχρώσεις του γκρι να πάρουν τη δική τους θέση στο μοτίβο σκέψης σου. Κι αν αισθάνεσαι πως δεν μπορούν να σε καταλάβουν ίσως είναι γιατί η στιγμή δεν είναι κατάλληλη προκειμένου να συζητήσετε και να λύσετε ό,τι σας απασχολεί. Μην ξεσπάς ανώφελα στους ανθρώπους γύρω σου. Περιόρισε την ταχύτητα των αρνητικών σκέψεων για να μπορεί η ανάλυσή τους να συμβεί με λιγότερη απολυτότητα.

 

4. Η τελειότητα δεν είναι εφικτή

Ίσως και ποτέ. Έκανες λάθος γιατί είσαι άνθρωπος. Και ναι, λοιπόν. Και λάθη θα κάνουμε και θα φάμε πανηγυρικά τα μούτρα μας πολλές φορές στη ζωή μας. Μερικές καταστάσεις τείνουν να είναι επαναλαμβανόμενες και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τις αποφύγουμε, παρά μόνο να ρουφήξουμε λίγη ακόμη γνώση για το αύριο. Αναγνώρισε τυχόν σφάλματα κι ελαττώματα και πάρε μια ανάσα, στη σκέψη ότι θα υπάρξουν κι αυτά.

 

«Όλα ή τίποτα» κι έχεις ήδη βάλει χιλιάδες εμπόδια στην πορεία σου. Πώς περιμένεις να φτάσεις γρήγορα εκεί που θες;

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Λαμπρινή Νταβέλη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου