Από μικροί οι περισσότεροι από εμάς, ακούγαμε τη φράση: «Θα μεγαλώσεις και θα γνωρίσεις το άλλο σου μισό». Μια φράση που πανηγυρικά καρπώνει μέσα μας την ιδέα ότι δεν είμαστε ολοκληρωμένα όντα, αλλά πάντα χρειαζόμαστε και κάτι ακόμα, ώστε να συμπληρωθούμε. Όμως έστω ότι δεν έχει και τόσο βαθύτερα αρνητικό πρόσημο αυτή η, κατά τα άλλα, ρομαντική και γλυκιά φράση και έστω ότι υπάρχουν οι απόλυτοι άνθρωποι, που μας ταιριάζουν γάντι,  τότε ζούμε και την απόλυτη ευτυχία; Εκείνη που βλέπουμε στις ταινίες και βάζουμε τα κλάματα  μελαγχολικά, διερωτώμενοι αν θα βρεθεί για εμάς το υπέρτατο ταίρι που μαζί του θα φέρει και τον συγκλονιστικό έρωτα; Και αν τελικά βρει κάποιος τον άνθρωπο του, τα χρόνια που ακολουθούν είναι πλημμυρισμένα από τα ευωδιαστά αρώματα της αγάπης και της ευτυχίας μόνο; Μα φυσικά κι όχι!

Για να γίνουμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένοι, εδώ κολλάει το ερώτημα: «Κι οι εντονότεροι έρωτες σβήνουν κάποια μέρα;». Κάποιοι από αυτούς ναι, πιθανόν να σβήνουν και να χάνονται στον χρόνο και αυτό κατά κύριο λόγο, γιατί αλλάζουν τα θέλω των δυο αυτών ανθρώπων. Αυτό είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό αν πάρουμε ως σημαντικό γνώμονα το ότι ο κάθε άνθρωπος μέρα με τη μέρα αλλάζει κι εξελίσσεται. Πόσω μάλλον, λοιπόν, κατά τη διάρκεια και το πέρασμα των χρόνων.

Όλες οι σχέσεις και πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποι απ’ τους οποίους αποτελούνται οι δεσμοί αυτοί, έχουν τα δυνατά, όσο και τα αδύνατα τους σημεία. Όμως υπάρχουν και εκείνοι οι δεσμοί, οι περισσότεροι, που ο έρωτας έχει εξελιχθεί σε αγάπη αληθινή. Που μπορεί να έχει φύγει ο ενθουσιασμός του πρώτου καιρού όμως έχουν μείνει αληθινά και ατόφια συναισθήματα για τον άλλο, τόσο πνευματικά όσο και σ3ξουαλικά. Όμως παρ’ όλα αυτά οι ρυθμοί της καθημερινότητας σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις χτυπούν αυτές τις σχέσεις, κάνοντας τις λίγο να βαλτώσουν και να γίνουν θυσία στον βωμό της ρουτίνας. Και τότε, πως μπορούν να ξεφύγουν μέσα από αυτόν τον φαύλο κύκλο, να γεμίσουν τις καρδιές τους με τα όμορφα συναισθήματα που ένιωσαν το πρώτο διάστημα και να ξαναζωντανέψουν τη σχέση τους;

Ταξίδι ανανέωσης 

Τι καλύτερο από ένα ταξίδι ανανέωσης σ’ ένα αγαπημένο σας μέρος; Εδώ υπάρχουν δυο επιλογές: Η πρώτη θα μπορούσε να είναι ένα μέρος που έχετε επισκεφθεί παλιότερα μαζί και το έχετε συνδέσει στη μνήμη σας με υπέροχες κι αξέχαστες αναμνήσεις ώστε όταν θα βρεθείτε ξανά εκεί, να ξυπνήσουν όλα τα όμορφα συναισθήματα που νιώσατε πριν καιρό σ’ αυτό το μέρος. Ίδιο μέρος, ίδιος άνθρωπος και παλιές και νέες εμπειρίες για συντροφιά! Η δεύτερη επιλογή είναι να ταξιδέψετε σ’ ένα μέρος που κάνεις απ’ τους δύο δεν έχει πάει ποτέ. Είναι μια ιδανική λύση, ώστε να γνωρίσετε και να εξερευνήσετε μαζί το καινούργιο. Οι αυθόρμητες και ξαφνικές αντιδράσεις σας ανακαλύπτοντας το μέρος θα είναι εκείνες που θα απογειώσουν το ταξίδι. Είναι αυτό που λέμε: «Τώρα φτιάχνουμε αναμνήσεις μαζί».

Ραντεβού σε μαγαζιά και μέρη που πηγαίνατε την περίοδο του φλερτ σας

Ένα όμορφο και ρομαντικό tip που θα βοηθήσει στην ανανέωση της σχέσης σας είναι ν’ αρχίσετε να βγαίνετε ραντεβού στα μέρη εκείνα που πηγαίνατε τον καιρό του μεγάλου σας ενθουσιασμού. Η ψυχολογία λέει ότι οι δυνατότερες μνήμες κι αναμνήσεις μας είναι συνδεμένες με μέρη, ήχους, μυρωδιές και χρώματα πραγμάτων, αρωμάτων, τοποθεσιών κι άλλων πολλών που υποσυνείδητα είναι χαραγμένα μέσα μας. Δείτε το σαν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι μνήμης για την καλυτέρευση της ποιότητας της σχέσης σας.

Το παλιό καλό παιχνίδι: «Γνωριζόμαστε από κάπου;»

Όλοι κάποια στιγμή έχει τύχει σε παρέες με συζητήσεις γύρω από αυτό, γι’ άλλους παιχνίδι και για άλλους φετιχ. Μπορεί ν’ ακούσατε γι’ αυτό γιατί κάποιος γνωστός του γνωστού σας το είχε κάνει μια φορά, ή κι εσύ οι ίδιοι μπορεί να διασκεδάσατε κατά αυτόν τον τρόπο κάποια στιγμή της ζωής σας. Τι παιχνίδι είναι όμως αυτό; Ένα ζευγάρι βρίσκεται τυχαία σ’ ένα μπαρ παριστάνοντας τους αγνώστους. Εκεί ξεκινάει το ζουμί όπου ο ένας προσπαθεί να προσελκύσει τον άλλο και να τον φλερτάρει. Μια πικάντικη λύση για τους πιο παιχνιδιάρηδες που τους αρέσουν οι αλλαγές και να μπαίνουν σε ρόλους. Το μοναδικό μελανό σημείο είναι να μην πετύχετε γνωστό σας ως πελάτη μέσα στο μαγαζί!

Καθημερινές μικρό- εκπλήξεις 

Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι τις περισσότερες φορές στ’ απλά πράγματα βρίσκεται η μεγαλύτερη ουσία των πραγμάτων κι εκεί θα εστιάσουμε τώρα. Είναι ωραίες κι οι πιο μεγάλες εκδηλώσεις αγάπης αλλά σαν τ’ απλά καθημερνά πράγματα δεν έχει. Εκείνα που δείχνουν ουσιαστικό ενδιαφέρον για το ταίρι σου και το συγκινούν. Αυτά μπορεί να είναι ένα απλό σημείωμα κολλημένο στο ψυγείο σας, με μια μικρή εξομολόγηση του τι αισθάνεσαι για εκείνο. Θα μπορούσε να είναι ενα πιάτο με το αγαπημένο φαγητό, η εκείνη η μπλούζα που έβλεπε καιρό και δεν αγόραζε ποτέ, αγορασμένη από εσάς. Για τους πιο ρομαντικούς θα μπορούσε να είναι μια κατάθεση αγάπης γραμμένη με δύο προτάσεις σε χαρτί, ένα ποίημα η ένα τραγούδι. Η ρομαντική ατμόσφαιρα, ο χαμηλός φωτισμός κι ένα χαλαρό βράδυ οι δύο σας έστω και μέσα στο σπίτι σας είναι εκείνο που μπορεί να δώσει μια ευχάριστη νότα στη σχέση. Ακόμη όμως και για τα πιο πρακτικά πράγματα όπως οι υποχρεώσεις και το «άστο θα το κάνω εγώ» μπορεί ν’ ακουστεί στα αφτιά του άλλου σας μισού ως όαση, στιγμές που το χρειάζεται.

Βρείτε το χόμπι σας

Μία ακόμη διασκεδαστική και ψυχαγωγική λύση είναι να αποκτήσετε ένα κοινό χόμπι σαν ζευγάρι. Μπορείτε να ξεκινήσετε μία δραστηριότητα που ενδεχομένως επιθυμούσατε καιρό αλλά ποτέ δεν τολμήσατε να καταπιαστείτε με αυτή. Κάτι τέτοιο θα δώσει στη σχέση ένα push, κοινό στόχο αλλά και κίνητρο. Θ’ αποκτήσετε νέο θέμα συζήτησης κι ενδιαφέροντος. Αυτό μπορεί να είναι ζωγραφική, χορός, γυμναστική, πεζοπορία ή χίλια δύο πράγματα, όλα ακριβώς προσαρμοσμένα πάνω στις δικές σας δεξιότητες κι ικανότητες. Τι καλύτερο από αυτό;

Ριζική αλλαγή στον τομέα του σεξ

Το ήμισυ μιας υγιούς σχέσης δύο ανθρώπων στηρίζεται στο σ3ξουαλικό κομμάτι. Αυτό όχι για τη ρηχή ικανοποίηση των βιολογικών μας αναγκών αλλά περισσότερο για την υγεία της σ3ξουαλικής ζωής μας μεμονωμένα ως άτομα αλλά κι ως ζευγάρι. Η χημεία μεταξύ δύο ανθρώπων πάνω στο σ3ξ είναι όσο σημαντική είναι κι η επικοινωνία σ’ ένα διάλογο. Με κριτήριο όλα τα παραπάνω, αλλά και τη διάθεση γι’ αλλαγή κι ανανέωση της σχέσης μπορούν να οριστούν, στο κομμάτι του σ3ξ, περισσότερη ευρηματικότητα αλλά κι αλλαγή δεδομένων και συνηθισμένων πραγμάτων που τηρούσαμε πιστά έως και σήμερα. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται με διαφορετικά μέρη, διαφορετικές στάσεις όπως και το σπάσιμο όποιων ταμπού μπορεί να υπήρχαν μέχρι και σήμερα.

Αν τίποτα απ’ τα παραπάνω δε λειτουργήσει 

Η γραφική φράση «Ο χρόνος τα φτιάχνει όλα» δεν είναι τελικά τόσο άκυρη όσο πιστεύεις. Όλα τα ζευγάρια έχουν τις καλές όπως και τις λίγο πιο χλωμές στιγμές τους. Ίσως, αυτό που χρειάζεται πραγματικά η σχέση σας για να ξεβαλτώσει είναι να πάρετε κάποια απόσταση. Το να μην είστε καθημερινά προσκολλημένοι στην ίδια ρουτίνα αλλά να κρατήσετε για ένα σύντομο διάστημα τις αποστάσεις σας δεν είναι δα και τόσο καταστροφικό όπως μπορεί να θεωρήσει κάποιος. Ίσα-ίσα μέσα απ’ αυτό θα μεγαλώσει η επιθυμία να δείτε, να νιώσετε και να αισθανθείτε το ταίρι σας το συντομότερο δίπλα σας. Κι ίσως τελικά αυτά που έχουμε πλασμένα στο μυαλό μας ως καταδίκη κάποιων πραγμάτων, τα ίδια να είναι η σωτηρία τους.

Συντάκτης: Ανθή Μπρόκου