Οι άνθρωποι επιλέγουν να δημιουργήσουν μια νέα σχέση με έναν άλλον άνθρωπο συνήθως λόγω της έλξης που νιώθουν για εκείνον. Μια έλξη που σίγουρα για να είναι ικανή να συνδέσει και να κρατήσει ενωμένους δύο ανθρώπους δεν είναι μόνο σωματική μα κι εγκεφαλική.

Σταδιακά λοιπόν κι ενώ ο χρόνος κυλά, τα δύο άτομα αρχίζουν να έχουν συναισθήματα το ένα για το άλλο τα οποία εκφράζουν είτε με λόγια είτε με πράξεις- ιδανικά και με τους δύο τρόπους. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι άνθρωποι που νιώθουν άβολα όταν ο σύντροφός τους αρχίζει να εκδηλώνει τα όσα νιώθει για εκείνους με αποτέλεσμα είτε να σιωπούν είτε ακόμη και να απομακρύνονται από εκείνον. Έτσι δίνουν την εντύπωση πως οι ίδιοι είτε δεν ενδιαφέρονται για την ερωτική εξομολόγηση προς το πρόσωπό τους είτε  δεν έχουν αναπτύξει παρόμοια συναισθήματα.

Κάπως έτσι, εκείνος που είναι πιο εκδηλωτικός αρχίζει να δημιουργεί διάφορα σενάρια σχετικά με το τι μπορεί να συμβαίνει στο μυαλό και κυρίως στην καρδιά του συντρόφου τους. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως αυτή η απόμακρη, αμήχανη συμπεριφορά είναι ικανή να δημιουργήσει τόσο μεγάλα ρήγματα μέσα στη σχέση που τελικά να τη διαλύσει διότι εκείνος που εκδηλώνεται με μεγαλύτερη θέρμη, νιώθει εξαιρετικά ευάλωτος κι εκτεθειμένος σε μια άνιση έκθεση.

 

 

Ένα στοργικό χάδι στα μαλλιά, ένα άγγιγμα στο μάγουλο, μια σφιχτή αγκαλιά συνοδευόμενα με δύο λόγια τρυφερά είναι εκδηλώσεις αγάπης και τρυφερότητας που είναι συχνά αναμενόμενες σε μια ερωτική σχέση. Διότι ο ερωτισμός περνάει μέσα από την οικειότητα των αγγιγμάτων αλλά και των συζητήσεων για να διατηρηθεί η σπίθα. Αν σε ένα άγγιγμα ή ένα φιλί, αυτό που αισθάνεται ο ένας είναι αμηχανία ως προς την πρωτοβουλία, τότε μπορεί να οδηγήσει και τον άλλο σε δυο κατευθύνσεις. Στην πίεση της υπερ-διαχυτικότητας είτε στην απομάκρυνση λόγω της απόρριψης που νιώθει.

Σίγουρα εκείνους που νιώθουν άβολα με την πρωτοβουλία εκφραστικότητας μέσα σε μια σχέση δεν μπορεί κάποιος να τους καταδικάσει καθώς, αν και η στάση τους εκπέμπει αδιαφορία, δε σημαίνει απαραίτητα πως είναι αδιάφοροι. Ίσως απλά να μην ξέρουν πώς να διαχειριστούν τέτοιες εκδηλωτικές συμπεριφορές. Ο τρόπος που μεγάλωσε ο κάθε άνθρωπος, αν η οικογένειά του ήταν στοργική, οι προηγούμενες εμπειρίες του είναι παράγοντες που συμβάλλουν είτε θετικά είτε αποτρεπτικά στη δημιουργία αυτής της άμυνας από μέρους τους.

Με δεδομένο το ότι και οι δύο εμπλεκόμενοι ενδιαφέρονται κι επιθυμούν να διατηρήσουν τη σχέση ζωντανή χρειάζεται και οι δύο να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τον άλλον και να μπουν στη θέση του. Καλό είναι ο πιο εκδηλωτικός να ξεκινήσει μια συζήτηση κάνοντας απλή περιγραφή των γεγονότων. Χωρίς να προβεί σε συναισθηματισμούς. Για παράδειγμα βλέπαμε τηλεόραση κι όταν γύρισα και σε χάιδεψα, τραβήχτηκες σηκώθηκες, πήγες στην κουζίνα να πιεις νερό. Αυτό αρκεί. Όταν συμβεί κάτι άλλο πάλι αρκεί η περιγραφή. Με τον τρόπο αυτό ο πιο απόμακρος κινητοποιείται, αρχίζει να σκέφτεται και να παρατηρεί τη συμπεριφορά του. Σαφώς ο τρόπος που θα ειπωθεί θα πρέπει να είναι αποχρωματισμένος, να μην είναι κατηγορητικός μα τελείως ενημερωτικός, σαν να λες τη λίστα του σούπερ μάρκετ. Έτσι δεν αισθάνεται πως κρίνεται ή πως απειλείται ο άνθρωπος που δεν εκδηλώνεται, του μεταφέρεται απλώς ένα γεγονός που καλείται να διαπιστώσει και να αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει.

Επιπλέον θα μπορούσε να δώσει ο πιο εκδηλωτικός λίγο χώρο και χρόνο στο σύντροφό του ώστε να αισθανθεί εκείνος την επιθυμία να τον προσεγγίσει. Για παράδειγμα, να κάτσει στην πολυθρόνα κι όχι δίπλα του στον καναπέ. Αρκεί η απομάκρυνση αυτή να είναι συνειδητή κι όχι αποτελέσματα θυμού, να είναι ώριμη, να μην κρύβει μέσα της παράπονα, ούτε εκδικητικές τάσεις.

Χρειάζεται επιμονή, υπομονή, αμοιβαίες υποχωρήσεις κι οπωσδήποτε πίστη πως υπάρχει αγάπη ανάμεσα στο ζευγάρι για να καταφέρουν να ξεπεράσουν την αμηχανία που φέρνει η επαφή ανάμεσα στο ζευγάρι. Μα και σε ποια σχέση δεν υπάρχει κόπος και προσπάθεια; Αυτό όμως είναι η μαγεία της, το ότι έχεις κάποιον, πέραν του εαυτού σου, για τον οποίο αξίζει να παλεύεις, να αλλάζεις και να εξελίσσεσαι.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Ραυτοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου