Σίγουρα όσο περνάει ο καιρός σε μια σχέση, συνειδητοποιείς πολλά πράγματα για τον άλλον. Όμως, τι μπορεί να σε οδηγήσει να φτάσεις από το απεριόριστο ενδιαφέρον στην απόλυτη αδιαφορία;

 

1. Υπερδιαθεσιμότητα

Συνήθως στις αρχές μιας σχέσης περνάς περισσότερο χρόνο με τον άνθρωπο που γουστάρεις, καθώς είναι κοινό θέλω. Εκτός κι αν δεν είναι. Το να δίνεις χρόνο, στιγμές, συναισθήματα χωρίς να αντιλαμβάνεσαι αν γίνονται δεκτά με ευχαρίστηση μπορεί να οδηγήσει σε πιεστικές συμπεριφορές. Έτσι, η υπερδιαθεσιμότητα κάνει την απέναντι πλευρά να νιώθει πως πρέπει ν’ ανταποδώσει στον μέγιστο βαθμό κι έτσι, οι συναντήσεις μοιάζουν περισσότερο με υποχρέωση, παρά με επιθυμία.

 

2. Ελεγκτικότητα

Άλλη μια αιτία που κάποιος θέλει να διακόψει κάθε επαφή είναι η αίσθηση πως χειραγωγείται συναισθηματικά. Νιώθει πως δεν μπορεί να επεξεργαστεί και να εξελίξει τις σκέψεις του, σαν κάποιος άλλος να διεκδικεί μεγάλο μερίδιο από την αυτοδιάθεσή του κι ο ίδιος πνίγεται και χάνεται σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχό του. Κάπως έτσι λοιπόν φτάνει στο σημείο μια μέρα να μη σηκώνει ούτε το τηλέφωνο, αδιαφορώντας για κάποιον που μέχρι χθες μιλούσαν και στον ύπνο τους.

 

3. Ναι μωρό μου

Η αρχαία ρήση «Ουκ εν τω πολλώ το ευ», φαίνεται πως σ’ αυτή την περίπτωση αποκτά το δικό της μεγάλο νόημα. Κάποιος που ζει για να ικανοποιεί τους άλλους, που προσαρμόζεται πάντα σε οτιδήποτε κι αν του ζητούν, χάνοντας κι αλλοιώνοντας ουσιαστικά τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του, μπορεί να διώξει μακριά ανθρώπους που θέλουν στη ζωή τους άτομα δυναμικά και με δική τους βούληση.

 

4. Έναν θρόνο για τον βασιλιά

Η υπερβολική ανάγκη που δείχνει κάποιος να έχει ένα πρόσωπο κοντά του, δηλώνοντας ουσιαστικά πως η ζωή του θεωρείται πλήρης μόνο όταν είναι εκεί, απομυθοποιεί πολύ την εικόνα της μίας πλευράς προς την άλλη, αλλά δημιουργεί και μια σχέση φροντίδας που μπορεί να μην ενδιαφέρει το άτομο που του απευθύνεται. Κάπως έτσι φεύγει γιατί αισθάνεται πως «κρέμεται» ένας άνθρωπος από πάνω του.

 

 

5. Τώρα που γνωριστήκαμε

Ο χαρακτήρας και κάποια στοιχεία του, για παράδειγμα η υπερβολική γκρίνια για τα πάντα, η μοιρολατρία σαν να έχουν έρθει τα επτά κακά της μοίρας να επισκεφτούν τη ζωή σου, ή ακόμη κι η υπερβολική αυτοπροβολή διακόπτοντας συνεχώς τη συζήτηση κι αλλάζοντας τη ροή για να στραφεί το ενδιαφέρον πάνω σου, είναι κάτι που δυστυχώς μειώνει κατά πολύ το ενδιαφέρον που ένας άνθρωπος δείχνει.

 

6. Κάτι πιο ενδιαφέρον

Η αδιαφορία, ειδικά όταν αφορά καινούρια γνωριμία, και μάλιστα η απότομη, είναι ένα αρκετά πιθανό σενάριο καβάτζας. Υπήρξε κάτι πιο ενδιαφέρον, επομένως μετακινήθηκες σε μια θέση πιο κάτω από την πρώτη που ήσουν μέχρι χθες.

 

7. Έγκλημα και τιμωρία

Μπορεί να θέλει κανείς να τιμωρήσει μια συμπεριφορά σου και ν’ αποφασίσει πως κάπως πρέπει να παίξει το χαρτί του silent treatment. Άλλωστε το κόλπο είναι παλιό και γνώριμο σε όλους. Αδιαφορία μέχρι τελικής πτώσης. Είναι, αλήθεια, ένας βασανιστικός τρόπος για ν’ αναρωτηθεί κανείς τι συμβαίνει κι οδήγησε σ’ αυτήν την απότομη αλλαγή συμπεριφοράς.

 

8. Κι αν είναι τακτική;

Όσο και να φαίνεται πολλές φορές πως το να κόψεις κάθε ίχνος δεσμού που έχεις μ’ έναν άνθρωπο και να στραφείς από το ενδιαφέρον στην αδιαφορία είναι για να την κάνεις, συχνά συμβαίνει για να σε ψάξει ο άλλος ή για να καταλάβεις εσύ κάποια πράγματα για τον ίδιο.

 

Κάνεις δεν κέρδισε κάτι μα πάνω απ’ όλα δεν έλυσε όσα προβλήματα συνειδητοποίησε πως υπάρχουν σε μια σχέση με την  απότομη αλλαγή του ενδιαφέροντος σε αδιαφορία. Μόνο στεναχώρια και πληγές έφερε. Άσε που η ζωή έχει την τάση να επιστρέφει συμπεριφορές και κανένας δε θέλει μια τέτοιου είδους μεταστροφή συναισθημάτων, από τον ουρανό στον πάτο. Αν βλέπεις κάτι που δε σου αρέσει, καλύτερα εξηγήσου και πάνε γι’ άλλα.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου