Στη σχέση σίγουρα υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν κάποια πράγματα που δε γνωρίζουμε για τον σύντροφό μας. Το θέμα είναι, πώς τα μαθαίνει κανείς χωρίς πίεση και με τρόπο που θα οδηγήσει σε πιο ουσιαστική σύνδεση; Ως προς τον τρόπο που μπορεί αυτό να γίνει λιγάκι πιο διασκεδαστικά, ή απάντηση έρχεται από τον ψυχολόγο κι ειδικό στις σχέσεις Dr. John M. Gottman, ο οποίος έχει διεξάγει πάνω από 40 χρόνια έρευνας με χιλιάδες ζευγάρια, ενώ είναι γνωστός σ’ όλον τον κόσμο για το έργο του σχετικά με τη σταθερότητα του γάμου και την πρόβλεψη των διαζυγίων.

Τα ζευγάρια, λοιπόν, που έχουν περισσότερες πιθανότητες ν’ απολαμβάνουν συζυγική εγγύτητα κι ικανοποίηση είναι εκείνα που χτίζουν πλούσιους και λεπτομερείς χάρτες αγάπης, ενώ, άτυπα, πέντε είναι τα επίπεδα που διανύει μια σχέση μέχρι να δημιουργήσει ισχυρότερη σύνδεση των δύο. Τα επίπεδα αυτά είναι:

1. Η κατασκευή χαρτών αγάπης

2. Να μοιράζεστε στοργή και θαυμασμό με τον σύντροφό σας

3. Να στρέφεστε πάντα προς τα εμπρός στη σχέση κι όχι προς τα πίσω

4. Να διαχειρίζεστε με θετική προοπτική τις συγκρούσεις σας

5. Να έχετε κοινά οράματα

 

 

Το πρώτο επίπεδο είναι η αρχή της δημιουργίας χαρτών αγάπης, δηλαδή η γνώση των μικρών πραγμάτων για τη ζωή του συντρόφου μας που δημιουργεί ένα ισχυρό θεμέλιο για τη φιλία και την οικειότητά μας. Ως προς το τι πραγματικά είναι αυτοί οι χάρτες αγάπης, η απάντηση είναι πολύ απλή: ο Gottman ορίζει τον χάρτη της αγάπης ως “εκείνο το μέρος του εγκεφάλου μας όπου αποθηκεύετε όλες τις σχετικές πληροφορίες για τη ζωή του συντρόφου μας. Το να έχουμε έναν λεπτομερή χάρτη αγάπης συνεπάγεται γνήσιο ενδιαφέρον για τον σύντροφό μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε αρκετό νοητικό χώρο για ν’ αποθηκεύσουμε πληροφορίες σχετικά με τις προσωπικές τους απόψεις, προτιμήσεις, ιδιορρυθμίες, όνειρα και φόβους. Να γνωρίζουμε τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία της ζωής τους κι η λίστα αυτή να μεγαλώνει καθώς το ταίρι μας συνεχίζει να μεγαλώνει και ν’ αλλάζει. Μια διαδικασία που ποτέ δεν τελειώνει.

Η σημασία μάλιστα που έχουν οι χάρτες αυτοί για τη σχέση είναι αρκετά σημαντική, διότι εκτός από έναν φρέσκο αέρα που δίνουν μετατρέποντας τη σχέση σε παιχνίδι, δίνουν τη δυνατότητα να μάθουμε πολλά μικρά πράγματα, μικρής ή μεγάλης σημασίας. Άλλωστε δυο σύντροφοι που ξέρουν τι συμβαίνει ο ένας στη ζωή του άλλου είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για ν’ αντιμετωπίσουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους, αγχωτικά γεγονότα και συγκρούσεις. Μια αλλαγή θέσης εργασίας, μια μετακόμιση, μια ασθένεια, το πέρασμα του χρόνου, παλεύονται ευκολότερα. Τα συναισθηματικά ευφυή ζευγάρια γνωρίζουν καλά ο ένας τον κόσμο του άλλου. Αναγνωρίζουν, ουσιαστικά ότι η ζωή αλλάζει τους πάντες κι ότι κανένας από τους δύο δεν μπορεί να είναι το ίδιο άτομο που ήταν πριν από πέντε, δέκα ή πενήντα χρόνια. Η κατανόηση αυτής της αλήθειας μας κάνει ζευγάρι πιο σταθερό. Έτσι, οι χάρτες αγάπης μας βοηθούν ν’ αποκτήσουμε σαφήνεια ο ένας για τον άλλον, καθώς και οδηγό για το ταξίδι στη ζωή που κάνουμε μαζί.

Για να θεωρηθούν καλά φτιαγμένοι, τα βήματα είναι πολύ απλά: αρχικά, δείξτε με απλούς τρόπους πως ακούτε και συγκρατείτε όσα έχει μοιραστεί μαζί σας. Μαγειρέψτε κάτι που ξέρετε ότι λατρεύει, διαλέξτε έναν δίσκο καλλιτέχνη που θαυμάζει, πάρτε ένα αγαπημένο κρασί που έχει. Μάθετε ακόμη, τους μακροπρόθεσμους ή και βραχυπρόθεσμους στόχους και τις φιλοδοξίες του συντρόφου σας και πώς αισθάνεται στην δουλειά για τον εργοδότη του αυτές τις μέρες. Τέλος, γνωρίστε τις μεγαλύτερες περιόδους άγχους ή τραυμάτων στην παιδική ηλικία του ώστε ν’ αντιληφθείτε πώς αυτές οι εμπειρίες εξακολουθούν να επηρεάζουν τις οικογενειακές του σχέσεις.

Η διαδικασία της τακτικής ενημέρωσης των χαρτών αγάπης του άλλου μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να καθίσετε και να πείτε τα νέα σας. Μη μείνετε όμως στα περιγράμματα της ζωής του άλλου, τα αγαπημένα χόμπι, τα αθλήματα κι ούτω καθεξής, αλλά ανακαλύψτε βαθύτερες επιθυμίες, πεποιθήσεις και φόβους. Είναι σημαντικό οι συζητήσεις να επεκτείνονται πέρα από τα επιφανειακά. Τι έχει πετύχει ο σύντροφός σας για το οποίο είναι περήφανος πρόσφατα, γιατί είναι ενθουσιασμένος ή φοβάται, ποιες είναι οι τρέχουσες ανησυχίες και φιλοδοξίες που έχει.

Αν οι χάρτες αγάπης μας είναι ήδη αρκετά λεπτομερείς, αλλά θα θέλαμε να φτάσουμε σ’ ένα ακόμη μεγαλύτερο επίπεδο οικειότητας, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να γράψουμε ημερολόγιο που θα επιτρέψουμε να διαβάσει. Πιθανές αφορμές για να γράψουμε ίσως είναι το πώς εκφραζόταν η στοργή στην οικογένειά μας όταν μεγαλώναμε, πώς επηρεάζει αυτό τις σχέσεις μας σήμερα, ποιες εμπειρίες ζωής θα θέλαμε να έχουμε (οι οποίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη), ποιους δαίμονες μέσα μας έχετε ξεπεράσει, ποιους δαίμονες πολεμάμε ακόμη. Και φυσικά, οτιδήποτε άλλο θα μας κάνει να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχέσης, είναι σημαντικο να επιστρέφουμε συνεχώς στους χάρτες αγάπης μας για να ενημερώνουμε τις γνώσεις μας για τον εαυτό μας και τον άλλον. Αυτή η γνώση όχι μόνο θα εμβαθύνει τον δεσμό μας, αλλά και θα τον προστατεύσει στα δύσκολα, όταν η ζωή μάς φέρει ξαφνικές καμπύλες. Άλλωστε, αν δε γνωρίζεις ουσιαστικά κάποιον, πώς μπορείς να τον αγαπήσεις πραγματικά;

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου