Δύσκολη και στενάχωρη μέρα ξημέρωσε για τη Μεγάλη Βρετανία: Η Βασίλισσα Ελισάβετ απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών. Φυσικά, όταν πεθαίνει ένα μέλος της Βασιλικής Οικογένειας, υπάρχει ένα πρωτόκολλο το οποίο επιτάσσει κάποιες διαδικασίες. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, στην κηδεία της μακροβιότερης βασίλισσας που πέρασε στην ιστορία της Βρετανικής μοναρχίας με 70 χρόνια στον θρόνο.

Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε. Μ’ αυτή την κωδική φράση ο προσωπικός γραμματέας της Βασίλισσας έμαθε πρώτος το γεγονός και στη συνέχεια ενημέρωσε την πρωθυπουργό για τον θάνατό. Εν συνέχεια μ’ ένα email από τη γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου -όπως προστάζει το πρωτόκολλο- ενημέρωσαν τους υπουργούς κι όλους τους ανώτερους αξιωματούχους, «πως με λύπη γράφουν για να ενημερώσουν για τον θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητος της Βασίλισσας».

Επόμενο βήμα, είναι η βασιλική οικογένεια ν’ ανακοινώσει τα σχέδια για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί 10 ημέρες μετά τον θάνατό της. Η πρωθυπουργός είναι το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που έκανε δήλωση. Όλα τ’ άλλα μέλη της κυβέρνησης έχουν λάβει εντολή να μη σχολιάσουν μέχρι να μιλήσει η πρωθυπουργός. Το υπουργείο Άμυνας θα μεριμνήσει για τους χαιρετισμούς όπλων σε όλους τους σταθμούς. Θα ανακοινωθεί εθνική σιγή ενός λεπτού, όπως κι έγινε. Η ημέρα θανάτου της θεωρείται ως D-Day και κάθε μέρα από εκεί και μετά μετράμε D1, D2 έως την D10 όπου θα γίνει η τελετή της κηδείας.

Φυσικά, η μέρα της κηδείας θα θεωρηθεί εθνική αργία και κάποιες μέρες μετά, ίσως υπάρξουν και κλειστά καταστήματα ως ένδειξη πένθους στο πρόσωπο της Βασίλισσας. Οι σημαίες στο Γουάιτχολ θα κυματίσουν μεσίστιες σε όλη τη διάρκεια από την ανακοίνωση του θανάτου της, ως και την κηδεία, από έναν εργαζόμενο του παλατιού ντυμένο πένθιμα, ο οποίος θα είναι κι εκείνος που θα ανεβάσει μια μαύρη σημαία στις πύλες του Παλατιού.

Όπως ανεπηρέαστα, δε θα μείνουν τα κοινωνικά δίκτυα του παλατιού: ενδεικτικά η ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας άλλαξε σε μαύρη, με μια σύντομη δήλωση που επιβεβαιώνει τον θάνατο. Η ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μαύρο banner στην κορυφή. Όλες οι σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, θ’ αλλάξουν τις φωτογραφίες προφίλ και μόνο επείγον περιεχόμενο θα δημοσιεύεται. Τα retweet απαγορεύονται ρητά φυσικά.

Το BBC, πρώτο πριν από οποιοδήποτε άλλο μέσο -όπως συμβαίνει παραδοσιακά- θα ενεργοποιήσει το σύστημα μετάδοσης ειδοποιήσεων που είθισται να ενεργοποιείται για τον θάνατο στα σημαντικά μέλη της βασιλικής οικογένειας. Τα media θα μεταδώσουν αφιερώματα προς τιμήν της. Μπλε πένθιμα φώτα θ’ ανάψουν στους κρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που θα σταματήσουν τη μουσική  για να μεταδοθούν ειδήσεις. Οι παρουσιαστές ειδήσεων θα φορούν μαύρα σταθερά ως ένδειξη πένθους. Οι κωμωδίες θ’ αναβληθούν μέχρι την ημέρα της κηδείας. Το χρηματιστήριο θα κλείσει.

Σχετικά με την κηδεία, εφόσον πέθανε στο Balmoral, μια σκωτσέζικη παράδοση θα τηρηθεί: το άψυχο σώμα της θα μεταφερθεί στο Holyroodhouse στο Εδιμβούργο κι έπειτα στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Αιγιδίου. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην ανατολική ακτή με το Βασιλικό Τρένο. Το σώμα της θα μεταφερθεί στην αίθουσα του θρόνου στο παλάτι του Buckingham Palace και θα φυλάσσεται από 4 φρουρούς. Πινακίδες θα εμφανιστούν στην Canada Gate, στο τέλος του Green Park, με οδηγίες. Μια ομάδα θα σχηματιστεί από το υπουργείο Πολιτισμού κι Αθλητισμού συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, της αστυνομίας και τον ένοπλων δυνάμεων. Οι καμπάνες θα ηχήσουν κι οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλη τη χώρα. Η Βουλή θ’ ανακληθεί.

Επίσης, το τελετουργικό πρωτόκολλο γύρω από την κηδεία αναφέρει πως Βασιλικές Οικογένειες από όλο τον κόσμο τα ταξιδέψουν στο Λονδίνο. Το Westminster Hall θα κλείσει, θα καθαριστεί και θα στρωθούν χαλιά. Θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική παρέλαση από το παλάτι μέχρι τη Λεωφόρο και το Μνημείο των Πεσόντων. Το φέρετρο θα πάει στο Westminster Hall και θα μείνει εκεί για 4 μέρες. Οι πόρτες θα είναι ανοιχτές για το κοινό για 23 ώρες τη μέρα κι αναμένεται να συρρεύσει μισό εκατομμύριο κόσμου για τον θάνατο της βασίλισσας. Στις 9 το πρωί της 10ης μέρας, το Big Ben θα χτυπήσει και το άψυχο σώμα θα μεταφερθεί από το Westminster Hall στο Westminster Abbey όπου αναμένεται να φτάσει στις 11 το πρωί. Ολόκληρη η χώρα θα βυθιστεί σε σιωπή. Ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury θα μιλήσει στο Αββαείο.

Στη συνέχεια, αφού το φέρετρο μετακινηθεί, θα ενεργοποιηθεί ένα πράσινο κανόνι. Η νεκροφόρα θα πάει πεζή στο Κάστρο του Windsor μέχρι την εκκλησία. Οι κάμερες θα μεταδίδουν ασταμάτητα. Η χώρα θα βρίσκεται σε πένθος 3  μέρες. Η βασίλισσα θα θαφτεί στον Άγιο Γεώργιο στο Windsor, στο Sandringham ή στο Balmoral της Σκοτίας. Το υπουργείο Άμυνας θα είναι υπεύθυνο για τους χαιρετισμούς όπλων σε όλους τους σταθμούς ως ένδειξη πένθους και τιμής.

Αναφορικά με την διαδοχή, η πρωθυπουργός θα έχει ακρόαση με τον νέο βασιλιά και στις 6 μ.μ., ενώ ο βασιλιάς Κάρολος θα απευθύνει δημόσιο διάγγελμα. Σχεδιάζεται επίσης να πραγματοποιηθεί μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, στην καρδιά του Λονδίνου, όπου, θα  παραστεί η πρωθυπουργός και λίγοι υπουργοί. Η λειτουργία αυτή θα θεωρηθεί «αυθόρμητη», όπως σημειώνει η εφημερίδα politico.

Φυσικά ακολουθεί κι η περίοδος μετά την κηδεία όπου η στέψη του Κάρολου θα είναι επίσης εθνική αργία. Θα υπάρξουν αλλαγές σε κάποιες λέξεις στον εθνικό ύμνο. Ένα κομφούζιο επίσης θα συμβεί για το ποιος θα είναι «Επικεφαλής της Κοινοπολιτείας» καθώς ο τίτλος δεν κληροδοτείται. Και τέλος, η Αυστραλία μπορεί να διεκδικήσει να γίνει δημοκρατία.

Κάπως έτσι, από την ημέρα του θανάτου, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα εκδοθούν εισιτήρια για την ενθρόνιση του Κάρολου μέσα σε 24 ώρες. Όλα τα μέλη του Μυστικού Συμβουλίου θα κληθούν από το Συμβούλιο Προσχώρησης, από το οποίο ο Κάρολος θ’ ανακηρυχθεί βασιλιάς. Σαλπιγκτές θα σαλπίσουν τρεις φορές έξω από την ανατολική πλευρά του Παλατιού κι ένας γενεαλόγος θ’ ανακηρύξει βασιλιά τον πρίγκιπα Κάρολο. Στις 9 πρώτες μέρες μετά τον θάνατό της, τελετουργικές προκηρύξεις και διπλωματικές συμμαχίες θα πραγματοποιηθούν. Ο Κάρολος θα πραγματοποιήσει  περιοδεία στα τέσσερα έθνη, δηλαδή την Αγγλία, Σκοτία, Ουαλία κι Ιρλανδία. Και φυσικά η Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, θα αναβαθμιστεί σε Βασίλισσα.

Μια νέα εποχή βασιλείας ξεκινάει για το Ηνωμένο Βασίλειο και σίγουρα θα είναι διαφορετική από ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα. Πιθανώς πιο ενδιαφέρουσα μετά από εβδομήντα χρόνια. Αναμένουμε λοιπόν.

 

Πηγή φωτογραφίας: history.com

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου