Θα έχεις σίγουρα ακούσει από πολλούς ειδικούς, κυρίως coaches, να λένε πως για να εδραιωθεί μια καινούρια συνήθεια χρειάζονται 21 ημέρες. Σε αντίθεση με αυτό, ο Robin Sharma στο βιβλίο του «το club των 5 π.μ.» μας μιλάει για 66 ημέρες. Είτε λοιπόν 21, είτε 66, για να γίνει βίωμα μια νέα συνήθεια, θα πρέπει να δεσμευτούμε σ’ αυτήν, όσο άβολη και να μας φαίνεται στην αρχή. Μόλις αντιληφθούμε το πόσο καλό μας κάνει και πως μας οδηγεί στην πρόοδο, θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Στην περίπτωση που θέλουμε να βελτιώσουμε ή να ξεκινήσουμε το γράψιμο, θεωρώ ότι μια δέσμευση 30 ημερών θα είναι ένας αρκετά ικανοποιητικός χρόνος για να μπούμε στη ράγα αυτού του στόχου και να επιτύχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Να λογιζόμαστε δηλαδή στην κατηγορία των αρθρογράφων και συγγραφέων και συνεχίζοντας εννοείται απτόητα σ’ αυτό το μονοπάτι, ν’ ανεβούμε επίπεδο και να φτάσουμε τους επιτυχημένους του είδους.

Δεσμευόμαστε λοιπόν στα παρακάτω:

 

Ξεκίνα να διαβάζεις εκτός του comfort zone σου

Διαβάστε πολύ και μάλιστα οτιδήποτε πέσει στα χέρια σας. Δε μας απασχολεί αν είναι βιβλία, άρθρα ή άλλες μορφές γραφής. Αυτό που παίζει ουσιώδη ρόλο είναι ότι μ’ αυτόν τον τρόπο έρχεστε σε επαφή με διάφορα στυλ γραφής, τόνους και τεχνικές. Διαβάζοντας εμπλουτίζετε το λεξιλόγιό σας, τη γραμματική και τη σύνταξή σας και σταδιακά αποκτάτε το δικό σας προσωπικό στυλ γραφής. Επιπρόσθετα, η ανάγνωση βοηθάει στο να αναπτυχθούν νέες δεξιότητες κι επεκτείνει τους ορίζοντες της έμπνευσης με νέες ιδέες.

 

Γράφε κάτι μικρό κάθε μέρα

Γράψτε καθημερινά αρχίζοντας με μερικά λεπτά, τα οποία σταδιακά θα αυξάνετε. Η καθημερινή αυτή ενασχόληση θα σας βοηθήσει να εξασκηθείτε και ν’ αναπτύξετε τις δεξιότητές σας στη γραφή κι αυτή με τη σειρά της θα σας βοηθήσει να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας. Μέσω της γραφής θα μάθετε να εξωτερικεύετε σταδιακά ακόμη καλύτερα τα συναισθήματά σας.

 

Βρες τον χώρο σου

Βρείτε τον προσωπικό σας χώρο και χρόνο που θα τον αφιερώνετε για να μελετάτε και να γράφετε, όπου δηλαδή θα μπορείτε να εστιάζετε σ’ αυτά που αγαπάτε χωρίς περισπασμούς.  Αυτό μπορεί να είναι ένα ήσυχο κι άνετο μέρος του σπιτιού σας ή ένα μέρος της πόλης που σας προκαλεί συγκέντρωση (όταν ο καιρός το επιτρέπει).

 

Κράτα ημερολόγιο

Αφενός το να κρατάτε ημερολόγιο μπορεί να αυξήσει τις δεξιότητές σας στο γράψιμο κι αφετέρου, μπορεί να σας δώσει χώρο για ν’ αναλογιστείτε τις σκέψεις και τις εμπειρίες σας. Υπάρχουν εξαιρετικά ημερολόγια στο εμπόριο στα οποία υπάρχουν ειδικές λίστες για καταγραφή στόχων, νέων γνώσεων, εορτασμού επίτευξης στόχων, ευγνωμοσύνης κ.α.

 

Μη σταματάς στην εμπειρία

Παρακολουθήστε μαθήματα ή εργαστήρια συγγραφής δια ζώσης ή διαδικτυακά. Η συμμετοχή σας σε μαθήματα ή εργαστήρια συγγραφής θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις γνώσεις και δεξιότητές σας, μα συνάμα θα σας ανοίξει και νέους ορίζοντες, αφού θα σας φέρει σε επαφή με τη δημιουργική γραφή, με την τεχνική ή τη δημοσιογραφική γραφή.

 

Ο άγιος πειραματισμός

Ερχόμενοι σε επαφή με πάρα πολλά στυλ γραφής, μη διστάσετε να πειραματιστείτε. Ο πειραματισμός θα σας βοηθήσει να βρείτε τη δική σας φωνή και ν’ ανακαλύψετε το στυλ που σας κάνει να αισθάνεστε άνετα και σας εκφράζει. Παίξτε με τα πρόσωπα, τους χρόνους, την αμεσότητα και την αυστηρότητα των γραφόμενών σας. Γράψτε πιο λυρικά ή πεζά κι ανακαλύψτε τι σας αρέσει περισσότερο.

 

Ο στόχος

Θέστε εφικτούς προσωπικούς στόχους γραφής που μπορεί να ποικίλουν· από έναν συγκεκριμένο αριθμό λέξεων κάθε μέρα, ή η ολοκλήρωση από ένα προσχέδιο μέχρι μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Εργαστείτε προς αυτή την κατεύθυνση με προσήλωση και συγκέντρωση. Το βασικότερο που πρέπει να θυμάστε είναι πως ένας στόχος, για να είναι εφικτός, πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Να είναι συγκεκριμένος, μετρήσιμος, ακριβής, ρεαλιστικός και χρονικά οριοθετημένος.

 

Συνεργάσου

Η συνεργασία με άλλους συγγραφείς, portal κι ανθρώπους της γραφής, μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε νέες τεχνικές μα και να σας εμπνεύσει να ακολουθείστε τα πατήματά τους. Κάποιος μπορεί να σας εμπνεύσει και να γίνει ο μέντοράς σας. Στο pillowfights αγκαλιάζουμε τους νέους συγγραφείς και θα χαρούμε να διαβάσουμε τη δουλειά σας, και γιατί όχι, να συνεργαστούμε. Διάβασε εδώ περισσότερα!

 

Αποδέξου ότι η κριτική δε θα είναι πάντα καλή

Το γράψιμο είναι μια διαδικασία που απαιτεί αρκετό δρόμο που κάποιες φορές θα σας φανεί αρκετά δύσκολος κι άλλες θα σας οδηγήσει σε λάθη ή και κριτικές που δε θα μυρίζουν ρόδα. Να θυμάστε όμως πως μια κακή κριτική ή ένα λάθος είναι μέσα στο πρόγραμμα. Κανένας φόβος της αποτυχίας δε θα πρέπει να σας εμποδίσει να γράφετε.

 

Στείλ’ το απόψε

Μην περιμένετε ποτέ να γίνετε τέλειοι για εσάς για να δημοσιεύσετε τα δικά σας άρθρα, διότι ποτέ δε θα αισθανθείτε αρκετά τέλειοι. Δε θα έρθει ποτέ η συγκεκριμένη «κατάλληλη στιγμή» που θα αισθανθείτε αλάνθαστοι. Γι’ αυτό άφοβα δημοσιεύστε τα και συνεχίστε την προσπάθεια  να βελτιώνεστε.

 

Πρώτα γράψε, μετά επεξεργάσου

Ένα λάθος στο οποίο υποκύπτουν πολλοί είναι ότι όσο γράφουν προσπαθούν παράλληλα να επεξεργαστούν το κείμενό τους. Αυτό όμως είναι μέγα σφάλμα, διότι ανακόπτουν συνεχώς τη ροή της σκέψης τους. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι απλώς να επικεντρωθείτε στο να μεταφέρετε τις ιδέες σας στο χαρτί. Αργότερα, σύμφωνα με αυτά που έχετε διδαχθεί κι εξασκηθεί θα κάνετε με την ησυχία σας την όποια επιμέλεια είναι απαραίτητη.

 

Δημιούργησε ρουτίνα

Όσο και να αισθανόμαστε ότι η ρουτίνα στη ζωή μας δεν είναι καλή, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι επιβεβλημένη. Η δημιουργία μια ρουτίνας γραφής θα σας βοηθήσει να την εντάξετε πιο εύκολα στο καθημερινό σας πρόγραμμα και μάλιστα είναι καλό να καθοριστεί και μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, στο μέρος φυσικά της δημιουργικής μοναχικότητάς σας.

 

Μικρή κλεψιά

Είναι προτιμότερο σε κάποιες στιγμές που το μυαλό σας έχει κολλήσει να χρησιμοποιήσετε μια προτροπή γραφής η οποία θα βοηθήσει το μυαλό σας να «ξεκολλήσει», από το να κοιτάτε άπραγοι τον απέναντι τοίχο. Οι προτροπές μπορούν να πυροδοτήσουν τη δημιουργικότητά σας και να σας απαλλάξουν από περιττό στρες. Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι μα και βιβλία που σε τέτοιες περιπτώσεις λύνουν τα χέρια, ή καλύτερα, το μυαλό.

 

Το feedback είναι παγίδα

Είναι ανθρώπινο να θέλετε να ζητήσετε από ανθρώπους να διαβάσουν το έργο σας και να σας δώσουν σχόλια. Προσοχή όμως σε ποιον θα απευθυνθείτε. Οι φίλοι και συγγενείς ίσως δεν είναι και τόσο καλή λύση, διότι συνήθως δεν είναι αμερόληπτοι και χωρίς να το θέλουν μπορεί να μας κάνουν ζημιά. Θα πρότεινα να απευθυνθούμε σε κάποιον σχετικό με το αντικείμενο.

 

Αγάπησε τη διαδρομή

Το γράψιμο είναι έκφραση, είναι δημιουργία και καλλιτεχνία κι όπως όλες οι τέχνες θέλει τεχνική κι όχι ταλέντο ή όχι μόνο ταλέντο, όπως θεωρούν πολλοί (επειδή αυτό τους βολεύει). Η συνεχής εξάσκηση θα δείξει την πρόοδο σας με την πάροδο του χρόνου. Πιστέψτε στον εαυτό σας και μην τα παρατάτε για κανέναν και για τίποτα. Μη σας πτοήσουν ούτε τα λόγια «καλοθελητών», ούτε κανενός. Εμπιστευθείτε το πάθος και το μεράκι σας και προσηλωθείτε απερίσπαστα στον στόχο σας.

Συντάκτης: Μαρία Παναγή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου