ergthhre

Η καλή ερωτική ζωή παίζει βασικό ρόλο στην ψυχολογία και την ψυχοσύνθεσή μας κι αυτό αντανακλά κατ’ επέκταση σε όλη την προσωπικότητά μας και σε όλες μας τις σχέσεις, είτε αυτές είναι οι συντροφικές, είτε οι διαπροσωπικές. Να σημειώσουμε εδώ, ότι καλή ερωτική ζωή δε σημαίνει πως κάνω συχνά έρωτα, ότι χρησιμοποιώ ιδιαίτερα απαιτητικές στάσεις ή ότι έχω τρελούς οργασμούς. Σημαίνει όμως, ότι υπάρχει βαθιά σύνδεση μεταξύ των συντρόφων, ότι υπάρχει οικειότητα, εμπιστοσύνη, αλληλοσεβασμός, φροντίδα κι ουσιαστική επικοινωνία. Σημαίνει ότι  δημιουργείται αίσθημα ασφάλειας, ηρεμίας κι ευδαιμονίας κατά την ερωτική πράξη.

Τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων με καλή ερωτική ζωή μπορεί να διαφέρουν φυσικά από άνθρωπο σε άνθρωπο κι από προσωπικότητα σε προσωπικότητα, όμως τα βασικά χαρακτηριστικά είναι όμοια και θα τα δούμε αμέσως παρακάτω:

-Τα άτομα με καλή ερωτική ζωή διακρίνονται για τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. Έχουν την ικανότητά να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τα δικά τους συναισθήματα καλύτερα, μα κι αυτά του συντρόφου και των συνανθρώπων τους. Οι σχέσεις βασίζονται σε βαθιές και γερές βάσεις.

-Εμπνέουν εμπιστοσύνη κι ειλικρίνεια που είναι κι οι θεμέλιοι λίθοι κάθε επιτυχημένης σχέσης. Μεταξύ του ζευγαριού υπάρχει επιπλέον αφοσίωση και συναισθηματική ασφάλεια. Ξεπερνούν οποιοδήποτε εμπόδιο μεταξύ τους με αποτελεσματική κι ειλικρινή επαφή μέσα από υγιή διάλογο (χωρίς κατηγορίες, επιθέσεις και παράπονα), μα έχουν εκπαιδευτεί και στην ενεργητική ακρόαση. Στα ίδια χαρακτηριστικά βασίζονται κι όλες οι υπόλοιπές τους σχέσεις.

-Αναπτύσσουν σπουδαίες επικοινωνιακές δεξιότητες, κυρίως μέσα από την αγάπη προς τους ανθρώπους, το οποίο τους οδηγεί ν’ αφουγκράζονται και να κατανοούν τις ανάγκες και τα θέλω των άλλων, μα κι οι ίδιοι είναι σε θέση να εκφράσουν αγόγγυστα τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα συναισθήματά τους- ιδιαίτερα στον σύντροφό τους.

 

 

-Προσαρμόζονται κι ελίσσονται ευκολότερα στις σχέσεις που αναπόφευκτα αλλάζουν κι εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Αλλάζουν με λίγα λόγια κι αυτοί μαζί του.

-Μπορούν ευκολότερα να δείξουν συμπόνια κι ενσυναίσθηση. Μπαίνουν πιο εύκολα στη θέση του συντρόφου και των συνανθρώπων τους. Κατανοούν κι ανταποκρίνονται στα συναισθήματά τους, πράγμα που είναι μια σημαντική πτυχή μιας υγιούς ερωτικής και κοινωνικής ζωής. Επίσης, αναγνωρίζουν, σέβονται και νοιάζονται για τα θέλω των άλλων μα και για τα δικά τους, θέτοντας σωστά κι υγιή όρια κι όχι βασιζόμενα σε εγωισμούς και ζήλιες.

-Οι άνθρωποι αυτοί έχουν έντονα την αίσθηση του χιούμορ. Θα τους δεις να γελάνε εύκολα, ακόμη και μ’ ένα «πιο κρύο» αστείο, διότι γνωρίζουν πως το γέλιο ανακουφίζει από την ένταση και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Γενικώς, τους αρέσει να χρησιμοποιούν το χιούμορ και να πειράζουν τους άλλους «σαν παιδάκια». Επίσης αυτοσαρκάζονται, πειράζουν τον σύντροφό τους κι αναγνωρίζουν την αξία του γέλιου σε συνδυασμό με τον ερωτισμό.

-Ο σεβασμός είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό. Αρχικά σέβονται τον εαυτό τους κι αυτό δεν τους επιτρέπει να υποπέσουν σε αδικίες προς τρίτους. Τα μέλη του ζευγαριού εκφράζουν τακτικά λεκτικά μα κι εμπράκτως τα συναισθήματά τους προς τον σύντροφό τους κι όλο το κοινωνικό τους περιβάλλον. Δε μειώνουν και δεν υποτιμούν τους άλλους, μα αναδεικνύουν και χαίρονται για τα επιτεύγματα και την πρόοδο των συνανθρώπων τους και δη των συντρόφων τους.

-Είναι άνθρωποι επικοινωνιακοί. Επιζητούν να περνούν πολύτιμο χρόνο με τον σύντροφό τους μα και με παρέα, επιμερισμένα, γιατί μέσω της επαφής γεμίζουν πνευματικά. Έχουν την τάση να λειτουργούν ως ομάδα για το κοινό τους όραμα, στο οποίο όμως πέρα από τον σύντροφο, θα μοιραστούν και με τον φιλικό τους κύκλο, αν θεωρήσουν πως θα τους βοηθήσει.

-Το πιο σπουδαίο, όμως, που διακρίνουμε σ’ αυτούς τους «χορτασμένους ανθρώπους», είναι ότι είναι πιο χαρούμενοι κι έχουν μάθει να είναι ευγνώμονες. Επιλέγουν και φροντίζουν τις σχέσεις τους, οι οποίες είναι από επιλογή κι όχι κατ΄ανάγκη. Δεν αντέχουν την υποκρισία και τις «δήθεν» σχέσεις. Συνοδοιπόρος τους στη ζωή, η αγάπη.

Τέτοιους ανθρώπους να προσελκύουμε στη ζωή μας και στο φιλικό μα και στο ερωτικό μας περιβάλλον. Αυτούς να διαλέγουμε για να μοιραστούμε μαζί τους τη ζωή μας. Γιατί έτσι, θα γίνουμε κι εμείς, ένας απ’ αυτούς. Υπάρχει καλύτερο;

 

Συντάκτης: Μαρία Παναγή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου