Πόσες φορές νιώσατε αμηχανία στη ζωή σας; Υποθέτω ουκ ολίγες. Από τις πιο δύσκολες όμως ας παραδεχτούμε πως ήταν εκείνη η στιγμούλα της πρώτης μας φοράς μετά από την παραδοχή της σχέσης μας. Διότι, ωραία το στήσαμε με τον διάλογο, τα πρώτα ραντεβουδάκια και το ναι που αναφωνήσαμε όταν καταλάβαμε πως τελικά έχουμε σχέση, αλλά η σχέση έφερε και την πρώτη συνεύρεση. Κι εντάξει, στην πράξη λίγο δε μιλάς, λίγο τεστάρεις, λίγο το απολαμβάνεις αλλά μετά την απόλαυση ακολουθεί η παύση. Ακολουθεί η αμηχανία. Το ιδανικό θα ήταν να είστε χωμένοι μέσα σε μια αγκαλιά και να ανοιγοκλείνετε τα μάτια για να φύγουν τα αστεράκια. Αλλά ακόμη και να μη φύγουν, πόσο να μείνετε μουγκοί. Κάτι θα πρέπει να πείτε. Μια πρόταση, δυο λέξεις στην καλύτερη.

Χαλαρώστε γιατί υπάρχει πάντα το σωστό timing. Και σίγουρα υπάρχουν και τρόποι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και να ξεκινήσετε τη συζήτηση. Πάνω από όλα θα πρέπει να υπάρχει διάθεση.

 

1. Ξεκινήστε με μια φιλοφρόνηση

Σίγουρα είναι η καλύτερη αρχή. Πάντα το να απευθύνεις τον λόγο ανοίγοντας μια συζήτηση κι εκθειάζοντας τον άλλο αποτελεί ένα σοβαρό ενδεχόμενο να προκαταβάλλεις τη διάθεσή του. «Σ’ ευχαριστώ για την υπέροχη στιγμή». All time classic το «ευχαριστώ». Ανεβάζει την αυτοπεποίθηση κι ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας. Προσοχή στη συνέχεια. Μην υπεραναλύσετε κάνοντας συγκρίσεις με προηγούμενες σχέσεις. Μείνετε σ’ αυτό και παίξτε με τις λέξεις ζωγραφίζοντας τη στιγμή που βιώσατε.

 

2. Χιούμορ και πάλι χιούμορ

Υπάρχει πιο πικάντικη στιγμή να σπάσεις την αμηχανία από το να πεις μια έξυπνη πετυχημένη χιουμοριστική ατάκα; Φυσικά με μέτρο για να μη χαθεί κι η ερωτική ατμόσφαιρα. Αφήστε που το γέλιο ελευθερώνει ενδορφίνες κι έτσι θα χαλαρώσετε. Προσέξτε απλώς να μην τους συμπεριλάβετε μέσα στα αστεία σας και καταλήξει κοροϊδία και δράμα. Δεν είστε για τέτοια.

 

3. Ο δρόμος περνάει από το στομάχι

Κλασική δοκιμασμένη συνταγή. Ρίχνετε την ιδέα. «Φαγητό στο κρεβάτι». Μπορείτε να μαγειρέψετε μαζί. Ξέρετε, κάτι για τη λιγούρα. Σίγουρα μέσα από τη διαδικασία θα σπάσετε τον πάγο και θα απολαύσετε ένα ωραίο γεύμα. Αν δε θέλετε να μπείτε σ’ αυτή τη διαδικασία παραγγείλετε και μάθετε έτσι και τις προτιμήσεις του συντρόφου σας. Το θέμα γευσιγνωσία είναι ανεξάντλητο.

 

4. Δυο-Δυο στην μπανιέρα

Θέλετε ντουζάκι, θέλετε μπάνιο στην μπανιέρα, θέλετε ιεροτελεστία, όπως και να ‘χει κάντε το. Λογικά θα προκύψει ως επακόλουθο της στιγμής σας, άρα το τερπνό μετά του ωφελίμου. Χυθείτε σε μια μπανιέρα και λύστε τη γλώσσα σας.

 

5. Αποκαλυφθείτε

Συνήθως σκεπτόμαστε ποιος κάνει την αρχή για μια συζήτηση. Δεν υπάρχει savoir vivre άρα μπορείτε να πάρετε πρωτοβουλία και να ξεκινήσετε εσείς. Αρχίστε μεταξύ σοβαρού και αστείου να αποκαλύπτεστε. Να φανερώνεστε. Βρείτε μια αφορμή και ξεδιπλώστε τον χαρακτήρα σας. Δεν είναι απαραίτητο να «ξεβρακωθείτε». Πείτε μερικές χαριτωμένες στιγμές από τη ζωή σας, που θα ελαφρύνουν την ατμόσφαιρα και θα ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας.

 

 

6. Κοιτάξτε τα σημάδια

Και δεν εννοούμε του ορίζοντα, αλλά εσάς που αρχίζετε να εξερευνάτε το σώμα του συντρόφου σας και τολμάτε ερωτήσεις για ό,τι βλέπετε. Εκτός του ότι θα έχετε λεπτομερή εικόνα για το αντικείμενο του πόθου σας, θα έχετε καταφέρει να διαλύσετε την αμηχανία και να ανοίξετε την κουβέντα. Τρομερά επίσης ενδιαφέρον καθώς θα έχετε καταφέρει να κάνετε τον σύντροφό σας να σκεφτεί πόσο τον νοιάζεστε.

 

7. Οργανώστε την επόμενη φορά

Που σημαίνει πως μπορείτε ευθέως να ρωτήσετε αν θα υπάρξει επόμενη φορά καθώς είναι λογικό να έχετε και τις αμφιβολίες σας. Πρώτης τάξεως ευκαιρία για κουβέντα η οργάνωση της επόμενης φοράς. Συμπεριλάβετε επίσης στο πλάνο σας σχέδια που δεν αφορούν μόνο το… γνωστό. Γιατί όχι να ανοίξετε και λίγο το φάσμα της γνωριμίας σας. Προτείνετε, αφού ρωτήσετε, τι τους αρέσει και τι θα θέλανε να κάνετε.

 

8. Τα πολλά λόγια είναι αδιάφορα

Υπάρχει ξέρετε και αυτή η πιθανότητα. Μην πείτε τίποτα. Κοιτάξτε τους και απλώς πείτε «Κανονικά τώρα θα έπρεπε να κάνουμε κουβέντα. Νιώθω λιγότερο αμήχανα αν απλώς σε φιλούσα». Κερδίζετε ένα δεύτερο γύρο και χρόνο να αυτοσχεδιάσετε το μετά.

 

9. Βολτάρετε

Τι καλύτερο μετά από μια ωραία επαφή να προτείνετε μια βόλτα για τους δυο σας. Το εξωτερικό περιβάλλον δημιουργεί εικόνες, ερεθίσματα και σας χαλαρώνει έτσι ώστε να ξεκινήσετε μια συζήτηση, αφήνοντας πίσω σας την αμηχανία. Ιδανικά λοιπόν μια βόλτα είναι και ένας τρόπος να εκτιμήσετε πώς συμπεριφέρεται ο σύντροφος σας σε νορμάλ συνθήκες πέρα του κρεβατιού σας.

 

10. Στείλτε μήνυμα

Ξέρω πως ακούγεται λίγο περίεργο αλλά πιστέψτε με έχει πολύ πλάκα. Ο ένας στο υπνοδωμάτιο κι ο άλλος στο σαλόνι. Στείλτε μηνυματάκι με μια καρδούλα, μια λεξούλα, ένα ευχαριστώ για τις στιγμές που χάρισε ο ένας στον άλλον. Ακόμη κι αν κομπλάρετε στο εξ επαφής σίγουρα με το εξ απόστασης θα νικήσετε την αμηχανία. Συμβουλή: μην το κρατήσετε πολύ. Κάθε μήνυμα και ένα βήμα πιο κοντά. Έχετε ήδη σπάσει τον πάγο της επικοινωνίας.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο μετά από μια πρώτη ερωτική επαφή να νιώσετε τόσο άνετα και οικεία για να ξεκινήσετε μια κουβέντα. Κι ίσως να είναι μια αγχωτική διαδικασία, αλλά να ξέρετε πως δεν περνάτε εξετάσεις και πως θα πρέπει να νιώθετε αβίαστα χαλαροί κι άνετοι. Άλλωστε, για όλα υπάρχει η πρώτη φορά κι όλα τα πρώτα έχουν τη χάρη τους αν τα εκμεταλλευτούμε σωστά. Κάντε το!

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου