Ωραίο να έχουμε έναν άνθρωπο ν’ αγαπάμε, αλλά ακόμη πιο όμορφο να μπορούμε να ζούμε μαζί και να μοιραζόμαστε την ίδια στέγη. Βέβαια στη δεύτερη περίπτωση αναθεωρούμε λίγο τον τρόπο ζωής μας και προσαρμοζόμαστε στα δεδομένα μιας συγκατοίκησης. Μέρος αυτής και η διαχείριση των οικονομικών μας. Λίγο οι χαμηλοί μισθοί, λίγο οι αυξήσεις των προϊόντων και τα έκτακτα κι απρόβλεπτα οικονομικά έξοδα, σίγουρα χρειαζόμαστε έναν σωστό οικονομικό προϋπολογισμό και μια ορθή διαχείριση.

Η γιαγιά μου, έλεγε πως η ανέχεια φέρνει γκρίνια, το οποίο πρακτικά σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ μιας άνετης ζωής και κάτι στην άκρη για μια ανάγκη. Εμείς, για το μόνο που μπορούμε να βοηθήσουμε καθώς όπως καταλαβαίνετε το ίδιο κάνουμε, είναι να προτείνουμε τρόπους στους οποίους θα καταφέρετε να φτιάξετε ένα μικρό κομπόδεμα και θα εξοικονομήσετε χρήματα χωρίς να κάνετε συμβιβασμούς σε μικρές πολυτέλειες της ζωής μας.

 

1. Μαγειρέψτε πιο πολύ 

Αντί να τρώτε έξω ή να παραγγέλνετε σπίτι, μαγειρέψτε. Μπορείτε να ετοιμάσετε από την προηγούμενη, να φτιάξετε κάτι την ίδια μέρα ή να επιλέξετε φαγητά που θα ετοιμάσετε και θα έχετε στην κατάψυξη για ώρα ανάγκης. Πραγματικά, αναλογιστείτε πόσα χρήματα ξοδεύετε στο «έτοιμο φαγητό». Φυσικά μπορείτε να καθιερώσετε μια μέρα την εβδομάδα για έξοδο σε ένα εστιατόριο. Θυμηθείτε επίσης τον υγιεινό τρόπο ζωής και δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία για σωστή διατροφή.

 

2. Διασκεδάστε με παρέα ή μόνοι σας στο σπίτι

Φυσικά κι έχουμε το δικαίωμα να έχουμε κοινωνική ζωή αλλά μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα μεταφέροντάς τη σε μια αναλογία 3/1 σε αράγματα στο σπίτι. Οργανώστε συναντήσεις με φίλους φέρνοντας ο καθένας το κατιτίς του, βάλτε φαντασία κάνοντας θεματικές βραδιές πχ. επιτραπέζια, βραδιά κρασιού ή κοκτέιλ, αξιοποιείστε την ταράτσα ή το γκαράζ για αυτοσχέδια sleepovers και παίξτε με τον χώρο σας, αναδιαμορφώνοντάς τον σε σινεμά, μπαρ, ακόμα και κάμπινγκ με μια σκηνή στη μέση του σαλονιού σας.

 

3. Οργανώστε έναν προϋπολογισμό

Υπολογίστε πόσα ξοδεύετε μηνιαίως και θεσπίστε έναν προϋπολογισμό. Να ορίσετε ένα ποσό που θα ξοδεύετε την εβδομάδα, βάλτε κι ένα μικροποσό εντός για το τσακίρ κέφι σας. Ούτε θα το καταλάβετε πώς θα μειώσετε περιττές δαπάνες και θα σας μείνουν και χρήματα στην άκρη.

 

4. Ορίστε τον στόχο

Ίσως σας φανεί όλο αυτό δύσκολο στην αρχή, ίσως γκρινιάξετε κι ως ζευγάρι μεταξύ σας αλλά ορίστε ένα ρεαλιστικό σχέδιο αποταμίευσης. Μην πάτε και στην άλλη άκρη και γίνετε Σκρουτζ ξαφνικά. Π.χ. πείτε πως το 20% των μισθών θα πηγαίνει στον κουμπαρά. Αν είναι αδύνατο, ξεκινήστε με ένα χαμηλότερο ποσοστό κι αυξάνετέ το στην πορεία.

 

5. Ελέγχετε τα χρήματά σας

Θυμάμαι τον εαυτό μου κάποια περίοδο πως παρακολουθούσα τις μηνιαίες μας δαπάνες και τις κατέγραφα. Από τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ μέχρι τις αποδείξεις καυσίμων. Στο τέλος του μήνα, τα ελέγχαμε με τον σύντροφό μου και καταλήγαμε σε συμπεράσματα όπως τι θα μπορούσαμε να μειώσουμε. Εγώ δεν είχα υπομονή να το κάνω ή να το θυμάμαι χειρόγραφα, αλλά το είχα οργανώσει μέσω εφαρμογής στο κινητό μου και πέτυχε.

 

6. Βάλτε φαντασία στα δώρα σας

Ένα διόλου μικρό ποσό μηνιαίως πηγαίνει σε δώρα. Αν λοιπόν, αντί να ξοδεύουμε σε αγορές, βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει δε θα ήταν πολύ καλύτερο κι οικονομικό; Καλό δώρο δεν είναι πάντα και το ακριβό δώρο. Ένα καλό μασάζ, το κρέμασμα των κάδρων που σε παρακαλάει δυο χρόνια να βάλεις, ένα βίντεο με τις δικές σας στιγμές, ένα πικ νικ στο πάρκο της γειτονιάς, ακόμα και το να κοιτάζετε τις προσφορές αντί για τις μάρκες, θα σας γλιτώσουν χρήματα κάνοντας όμως το ταίρι σας και πάλι χαρούμενο.

 

7. Ταξίδια

Όχι, δεν είναι απαγορευτικά αν προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα, αλλά χρειάζεται ένας επανασχεδιασμός τους. Προσαρμόστε τα ταξίδια ανάλογα με τον προϋπολογισμό σας. Επιλέξτε περιόδους μη αιχμής ή ένα ταξίδι στο εξωτερικό χαμηλού κόστους ή έστω λιγότερων ημερών. Δοκιμάστε πακέτα ομαδικών ταξιδιών και στους εσωτερικούς σας προορισμούς ταξιδέψτε τοπικά, με μονοήμερες αποδράσεις. Αξιοποιήστε επίσης τα χωριά και τα εξοχικά σας (δικά σας και φίλων) στο έπακρο.

 

8. Ζήστε χωρίς πιστωτικές κάρτες

Καταργήστε τις πιστωτικές κάρτες και διατηρήστε τις χρεωστικές σας για οτιδήποτε θέλετε να αγοράσετε. Μπαίνοντας στο τριπάκι των άτοκων και πολλών δόσεων δεν κάνετε οικονομία, αλλά ίσως και να κάνετε περιττές αγορές. Πολλά ζευγάρια βρίσκονται χρεωμένα έχοντας ικανοποιήσει όλες τους τις επιθυμίες αλλά με ένα βαρύ τίμημα, το οποίο αν δεν μπορείς να το ελέγξεις, δημιουργεί προβλήματα. Ξοφλήστε τα χρέη των πιστωτικών σας και παραδώστε τις.

 

9. Απολαύστε όσα προσφέρονται δωρεάν

Αλήθεια, έχετε σκεφτεί πόσα μπορείτε να κάνετε χωρίς να χρειαστεί να πληρώσετε για τη διασκέδασή σας; Αθληθείτε κάνοντας πεζοπορία στην ύπαιθρο, επισκεφτείτε εκθέσεις και δρώμενα της πόλης ή του δήμου σας χωρίς εισιτήριο, γραφτείτε σε συλλόγους για εκμάθηση δωρεάν μαθημάτων χορών ή άλλων χειροτεχνιών, περάστε μια βόλτα από τα φεστιβάλ των πόλεών σας.

 

10. Επανεξετάστε το πρόγραμμα στο κινητό/ σταθερό σας

Ένα αρκετά σεβαστό ποσό μπορείτε να το κερδίσετε ελέγχοντας το πρόγραμμα του συμβολαίου στο κινητό σας κι αλλάζοντάς το ανάλογα με τις ανάγκες σας. Μπορείτε να πετύχετε επίσης ευνοϊκότερες τιμές σε ίντερνετ και σταθερό, αν κλείσετε ένα ετήσιο πακέτο πολλών παροχών. Επικοινωνήστε με τον πάροχό σας κι ενημερωθείτε, όπως επίσης και μη φοβηθείτε να αλλάξετε πάροχο.

 

10+1. Επαναπροσδιορίστε όλες τις συνδρομές σας

Διατηρήστε τις συνδρομές σας σε γυμναστήρια, σχολές, φροντιστήρια μόνο αν τις χρειάζεστε και πηγαίνετε τακτικά. Αν είστε όμως από ‘κείνους που ίσως τύχει και να περάσετε από όλα τα παραπάνω κάποια στιγμή που θα το θυμηθείτε, τότε καλό είναι να σταματήσετε τα ετήσια έξοδα καθώς μάλλον δεν έχετε κίνητρο. Αν πάλι σας έρθει επιφοίτηση, υπάρχουν εξαιρετικά δημόσια κολυμβητήρια αλλά και γυμναστήρια που μπορείτε να πληρώνετε τη φορά.

 

 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μικρές κι όχι σημαντικές αλλαγές της ζωής μας για μας και τους συντρόφους μας. Θα μου πείτε πως εδώ δε φτάνουν οι μισθοί μας για τα βασικά αλλά ακόμη κι έτσι, οι παραπάνω προτάσεις κάτι θα κάνουν για να μπείτε σε μια γραμμή ως προς τη διαχείριση των οικονομικών σας. Δοκιμάστε τους κατόπιν συνεννόησης και χωρίς γκρίνιες και θα δείτε σύντομα τη διαφορά. Καλή δύναμη!

 

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου