The Blind Side (2009) - IMDb

O Michael Oher, ο πρώην παίκτης του NFL, του οποίου η ιστορία της ζωής από τη φτώχεια στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο ενέπνευσε τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του 2009 “The Blind Side” που έχει ανέβει και στην πλατφόρμα του Netflix, ισχυρίζεται σε καταγγελία του ότι η υιοθεσία από αγάπη κι ενδιαφέρον, πάνω στην οποία στήθηκε κι ολόκληρη η ταινία, ήταν μια απάτη που σχεδιάστηκε από τον Sean και τη Leigh Anne Tuohy με σκοπό το κέρδος.

Το 14σέλιδο έγγραφο, το οποίο δημοσιεύθηκε στο ESPN, κατατέθηκε τη Δευτέρα στο Τενεσί από τον 37χρονο Oher, ο οποίος άρχισε να σκαλίζει τη συμφωνία για την ταινία μόνο αφού σταμάτησε να παίζει ποδόσφαιρο, το 2016. Η αίτηση του Oher ζητά από το δικαστήριο να τερματίσει την κηδεμονία των Tuohy, να εκδώσει ασφαλιστικά μέτρα που θα τους απαγορεύουν να χρησιμοποιούν το όνομα και το ομοίωμά του και να υποχρεώσει το ζευγάρι να του καταβάλει το δίκαιο μερίδιο των κερδών του, καθώς κι αποζημιώσεις.

Το «ψέμα της υιοθεσίας του Μάικλ» στην πραγματικότητα ισοδυναμούσε με κηδεμονία που υπογράφηκε λιγότερο από τρεις μήνες αφότου έγινε 18 ετών το 2004, παρέχοντας στους Tuohys τον νομικό έλεγχο των οικονομικών συναλλαγών του Oher, σύμφωνα με τη νομική κατάθεση. «Ο Michael Oher ανακάλυψε αυτό το ψέμα προς απογοήτευσή του τον Φεβρουάριο του 2023, όταν έμαθε ότι το νομικό έγγραφο το οποίο υπέγραψε με το σκεπτικό ότι έτσι θα γινόταν μέλος της οικογένειας Tuohy, στην πραγματικότητα δεν του παρείχε καμία οικογενειακή σχέση με τους Tuohys», αναφέρεται στο έγγραφο.

Ο Οχέρ ισχυρίζεται ακόμη ότι δεν έλαβε ποτέ ούτε ένα σεντ από το The Blind Side, τη βιογραφική ταινία που βασίστηκε στο βιβλίο του Μάικλ Λιούις το 2006 κι έβγαλε περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια στο box office. Η ταινία, υπό την καθοδήγηση του Τζον Λι Χάνκοκ, χάρισε στη Σάντρα Μπούλοκ ένα Όσκαρ για την ερμηνεία της ως Λι Αν, ενώ πρωταγωνίστησαν επίσης ο Τιμ ΜακΓκρόου ως Σον κι ο Κουίντον Άαρον ως Όχερ. Σύμφωνα με την αίτηση, οι Tuohys και τα δύο βιολογικά τους παιδιά, έλαβαν ο καθένας από 225.000 δολάρια, συν 2,5% των “καθορισμένων καθαρών εσόδων” της ταινίας. Επιπλέον, η αγωγή ισχυρίζεται ότι δ’ ένα συμβόλαιο του 2007 που φαινομενικά υπέγραψε ο Ohe, φαίνεται να παραιτείται από τα δικαιώματα για την προβολή της ζωής τους από την 20th Century Fox “χωρίς καμία πληρωμή”, ενώ αντιθέτως, στο βιβλίο τους του 2010, In a Heartbeat: Sharing the Power of Cheerful Giving, οι Tuohys έγραψαν ότι η αποζημίωση για το The Blind Side μοιράστηκε με πέντε τρόπους μεταξύ των μελών της οικογένειάς τους.

Ο Oher έχει επίσης ισχυριστεί στο παρελθόν ότι η απεικόνισή του στην οθόνη ως ακαδημαϊκά προβληματικού εφήβου προκάλεσε χάος στην επαγγελματική του ζωή κι ένα αίσθημα λύπησης. “Οι άνθρωποι με κοιτάζουν και μου παίρνουν πράγματα εξαιτίας μιας ταινίας“, δήλωσε στο ESPN. “Δε βλέπουν πραγματικά τις ικανότητες και το είδος του παίκτη που είμαι“.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Oher, J. Gerard Stranch IV, “η σχέση του Mike με την οικογένεια Tuohy άρχισε να φθίνει όταν ανακάλυψε ότι στην ταινία παρουσιάστηκε ως μη ευφυής”. Η σχέση αυτή συνέχισε να αποδυναμώνεται όταν έμαθε ότι ήταν το μόνο μέλος της οικογένειας που δε λάμβανε επιταγές για τα δικαιώματα από την ταινία κι έσπασε οριστικά όταν συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν καν υιοθετημένος και μέλος της οικογένειας.

Οι Tuohy άρχισαν να απαντούν στις καταγγελίες, δηλώνοντας στην εφημερίδα Daily Memphian ότι οι ισχυρισμοί του Oher έχουν “καταστρέψει” την οικογένεια, εξηγώντας ότι ο ίδιος και η Leigh Anne διαμόρφωσαν την κηδεμονία έτσι, ώστε ο Oher να έχει δικαίωμα να παίξει ποδόσφαιρο στο Πανεπιστήμιο του Mississippi. Ο Sean είπε ότι “όλοι στην οικογένεια πήραν ίσο μερίδιο” των 14.000 δολαρίων από την ταινία, “συμπεριλαμβανομένου του Michael”. Προσέθεσε: “Είναι ενοχλητικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα ήθελα να βγάλω χρήματα από οποιοδήποτε από τα παιδιά μου.”

Η διαμάχη θα οδηγηθεί στις αίθουσες του δικαστηρίου και αναμένουμε να δούμε αν όντως υπάρχει blind side στην ιστορία αυτή.