Μπορείτε να πάρετε όσο χρόνο θέλετε και να σκεφτείτε αν υπάρχει έστω κι ένα ζευγάρι γνωστών ή φίλων σας, συμπεριλαμβανομένων κι εσάς των ίδιων που δε έχει καυγαδίσει ποτέ με τη σχέση του. Ακόμη και να φτάναμε στο τέλμα και να μην ασχολούμασταν πια καθόλου κι αδιαφορούσαμε, ακόμη και τότε μια φωνή θα τη βάζαμε από πείσμα.

Όλα τα ζευγάρια τσακώνονται. Κι ως ένα βαθμό είναι λογικό αφού η καθημερινή επαφή και η διαφορετικότητα των χαρακτήρων δημιουργεί προστριβές κι εντάσεις. Και φυσικά οι καβγάδες μπορεί να είναι ασήμαντοι από μια απλή έως χαζή αφορμή, μέχρι τόσο έντονοι που να κινδυνεύει η ακεραιότητα της σχέσης.

Η σοφή γιαγιά μου έλεγε πως τα μικροκαβγαδάκια είναι το αλατοπίπερο της σχέσης. Πόση όμως είναι η ιδανική ποσότητα που πρέπει να ρίξεις για να μην ξεφύγεις; Και πώς καταφέρνουμε να διαχειριστούμε τον τσακωμό μας αφού γίνει; Ξέρουμε πολύ καλά πως όταν καταλαγιάσει ο θυμός και η ένταση -ειδικά αν νιώθουμε πως έχουμε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης και νιώθουμε ένοχοι- θα πρέπει να κάνουμε το πρώτο βήμα. Ίσως ένα μήνυμα να είναι η πρώτη λευκή σημαία υποχώρησής μας. Απλό, λιτό αλλά συνάμα απολογητικό κι ικανό να κάνει τον άλλον να δεχθεί έστω κι έτσι τη συγνώμη μας ή να καταλάβει πως μας πλήγωσε. Τι θα μπορούσαμε να στείλουμε, θα το δούμε παρακάτω.

 

1. «Αγάπη μου, νιώθω πολύ άσχημα για όσα είπα. Ξέρω πως δεν μπορώ να τα πάρω πίσω αλλά σου ζητάω συγνώμη για τη συμπεριφορά μου.»

Σίγουρα νιώθουμε άσχημα όταν πάνω στον θυμό μας λέμε πράγματα που δε σκεφτόμαστε. Κι ίσως να θυμόμαστε σε ανύποπτο χρόνο κι όσα δεν είχαμε πει άλλες φορές και τώρα ψάχνουν αφορμή να βγουν όλα στην επιφάνεια. Προσφωνήστε τους όπως όταν είστε μαζί και με μια λιτή δήλωση ζητήστε συγνώμη.

 

2. «Ξανασκέφτηκα όσα έγιναν και παραδέχομαι πως ο τρόπος μου δεν ήταν το καλύτερο που είχα να επιδείξω.»

Όταν παραδεχόμαστε πως ξανασκεφτήκαμε ό,τι έγινε σημαίνει πως δεν είμαστε εγωιστές κι απόλυτοι. Όσο κι αν προσπαθούμε να κρατήσουμε το επίπεδο σε έναν καβγά, όλοι ξέρουμε πως είναι λίγο ακατόρθωτο. Πολλές φορές η αξίωση πως ο άλλος μας ξέρει πολύ καλά να είναι ανασταλτικός παράγοντας για έναν τσακωμό.

 

3. «Αισθάνομαι πως με πλήγωσες με τη συμπεριφορά σου. Θα ήταν καλύτερα να ηρεμήσουμε και να το συζητήσουμε.»

Σ’ έναν καβγά πάντα φταίνε κι οι δυο. Είναι ένας από τους νόμους της σχέσης αυτός. Κάποιος τον προκαλεί, κάποιος τον συνεχίζει, κάποιος τον κορυφώνει. Όταν νιώσουμε πως έχουμε πληγωθεί, το λογικό θα ήταν να διαχειριστούμε σωστά την έντασή μας. Όταν ηρεμήσουμε και καθαρίσουν όλα στο μυαλό μας μπορούμε σε ήρεμους τόνους να συζητήσουμε για ό,τι έγινε.

 

4. «Κανένα καβγαδάκι δεν είναι τόσο σημαντικό που να μας κάνει να είμαστε τσακωμένοι. Θα έρθεις να μου κάνεις μια αγκαλιά;»

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ο καλύτερος τρόπος για να λήξει ένας τσακωμός είναι η αγκαλιά. Οι αγκαλιές ανεβάζουν τον θετικό δείκτη διάθεσης και μειώνουν τον αρνητικό. Στείλτε ένα μήνυμα αποζητώντας την αγκαλιά του ανθρώπου σας. Άλλωστε σε μια μόνο λεξούλα κρύβεται το νοιάξιμο, η αγάπη σας κι η επιθυμία να είστε κοντά του πέρα από κάθε τσακωμό.

 

5. «Μετά από τον καβγά μας νιώθω πως έχουμε λίγο απομακρυνθεί. Σημαίνεις πολλά για μένα και δε θα ήθελα να είμαστε έτσι. Μπορούμε να μιλήσουμε;»

Δηλώνουμε την επιθυμία μας και παραδεχόμαστε τα συναισθήματά μας. Δεν απαιτούμε από τον άλλον να μιλήσει όποτε εμείς θέλουμε, αλλά του δίνουμε τον χρόνο ρωτώντας αν μπορεί να γίνει αυτό. Και μόνο η κίνησή μας να στείλουμε ένα μήνυμα, μας δίνει ήδη το προβάδισμα της μεταμέλειας.

 

6. «Κάνω ένα βήμα κάνε εσύ το επόμενο»

Ναι, καλά καταλάβατε, υποχωρείτε με διακριτικότητα αλλά αφήνετε να κάνει την επόμενη κίνηση για να τερματίσει η ένταση του καβγά. Κι ίσως να περίμενε από σας την πρώτη κίνηση αλλά αν νιώθετε πως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης του τσακωμού ανήκει στον σύντροφό σας, απλώς δείξτε του τον δρόμο.

Ό,τι κι αν αποφασίσετε να στείλετε, να είστε ειλικρινείς. Να εξομολογηθείτε τις σκέψεις σας, να εκφράσετε όσα νιώθετε και να παραδεχτείτε τα λάθη σας. Να αναγνωρίσετε με επιχειρήματα το φταίξιμο του συντρόφου σας. Όπως και να ‘χει να θυμάστε τη σωστή δόση αλατοπίπερου κι όλα θα πάνε καλά.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου