Όσο και να μιλάμε για έρωτα και καρδιοχτύπια, όσο και να νιώθουμε πως «μετά από σένα το χάος μετά από σένα το τίποτα», όσο και να πιστεύουμε στον κεραυνοβόλο έρωτα ή να ήμαστε αρνητές της αγάπης, έρχονται κάποιες έρευνες και μας βάζουν στη θέση μας. Διότι με απλά μαθηματικά και με λίγο στατιστική φέρνουν τα πάνω κάτω.

Θα μιλήσουμε με νούμερα λοιπόν για τον έρωτα, με βάση μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν δυο χρόνια από γνωστή εταιρία δημοσκοπήσεων. Σε δείγμα 1000 ανθρώπων άνω των 15 ετών, πανελλαδικά και με τη μορφή ερωτήσεων.

Έτσι λοιπόν στην ερώτηση πότε ερωτευτήκατε για πρώτη φορά και πόσες φορές έχετε ερωτευτεί, το μεγαλύτερο ποσοστό απάντησε μετά την ηλικία των 17 χρόνων κι ο μέσος όρος για τις φορές που ερωτεύτηκαν ήταν 3,4 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αναλύοντας το 3,4, οι ερευνητές έχουν καταλήξει πως στη διάρκεια της ζωής μας ζούμε 3 μεγάλους έρωτες. Κι εδώ έρχεται λίγο να μας αποστομώσει γιατί αν νομίζουμε πως ήταν πολύ περισσότερες οι δικές μας, τότε θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια του έρωτα μ’ αυτή του ενθουσιασμού.

 

 

Τρεις λοιπόν έρωτες. Ο πρώτος ο «παραμυθένιος» ή αλλιώς ο σχολικός ή ο εφηβικός. Αυτός που νομίζαμε πως θα κρατήσει για πάντα και σίγουρα ήταν ο πιο ανέμελος και γλυκός από τους υπόλοιπους. Έρωτας με τα μάτια της αθωότητας στον οποίο επενδύαμε απλώς στο να περνάμε καλά. Ο δεύτερος έρωτας της ζωής μας είναι ο «δύσκολος» κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο έρωτας του πόνου, της αυτογνωσίας και της επιβίωσής του. Εκείνο που μένει από αυτόν τον έρωτα είναι τα πρώτα μαθήματα διαχείρισης του ερωτικού πόνου και οι αντοχές που αποκτούμε. Τρίτος και τελευταίος ο «ώριμος» κι ίσως ο πιο δυνατός από όλους. Εδώ πραγματικά απορούμε με τον εαυτό μας πώς είναι δυνατόν να υπάρχει έστω κι ένας ακόμη άνθρωπος που να ταιριάζουμε τόσο πολύ μαζί του. Ένας έρωτας που άξιζε να περάσουμε όλους τους προηγούμενους για να τον ανταμώσουμε.

Μόλις 2,5 φορές έχουμε νιώσει πως έχουμε αγαπήσει κάποιον πραγματικά. Ίσως λίγο αντιφατικό με τα προηγούμενα στατιστικά, αλλά ας μην ξεχνάμε πως κάποιοι έρωτες γίνονται πάθη κι όχι αγάπες.

Το 86% των ερωτηθέντων του έχει ραγίσει την καρδιά ένας έρωτας και το 72% έχει ραγίσει την καρδιά κάποιου άλλου.

Και τα δύο φύλα χάνουν τον έλεγχο όταν ερωτεύονται σχεδόν το ίδιο. Οι άντρες σε ποσοστό 25% και οι γυναίκες σε ποσοστό 23%.

Το 61% των ερωτηθέντων απάντησε πως όσο μεγαλώνουν αποζητούν μια ουσιαστική σχέση ενώ το 39% αποφάσισε πως στο έρωτα παραμένεις πάντα παιδί και δεν ωριμάζεις. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Στην ερώτηση αν μπορούμε να είμαστε ερωτευμένοι με πάνω από ένα άτομο την ίδια περίοδο το 64% απάντησε πως όχι και το 36% με απόλυτη βεβαιότητα ναι. Το ερώτημα που γεννιέται είναι αν μπορούμε να είμαστε ερωτευμένοι ταυτόχρονα με πάνω από ένα άτομα, αλλά ο έρωτας έχει και την υποκειμενική του πλευρά. Αν λοιπόν νιώθουμε πως ο κάθε ένας από αυτούς τους έρωτες μας καλύπτει σε διαφορετικά σημεία μήπως θα ήταν ο καιρός να κλείσουμε τους λογαριασμούς και να αναζητήσουμε ένα νέο πλήρη; Για σκεφτείτε το!

Έρωτας και social media από τις πιο ενδιαφέρουσες ενότητες της έρευνας. Το 69% απάντησε πως δεν έχει ερωτευτεί κάποιο άτομο που έχει γνωρίσει από τα social media, το 4% ήταν τελείως αρνητικό με τα social και το 67% είχε γνωρίσει ζευγάρια που έχουν ερωτευτεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τι και αν ζούμε στην εποχή των social media, το 52% θεωρεί πως έχουν επηρεάσει αρνητικά τις ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων. Ας σταματήσουμε λοιπόν τις on line επικοινωνίες κι ας επικεντρωθούμε στην πραγματική μας ζωή για να γευτούμε τις μικροχαρές του έρωτα.

Χρειάστηκαν μόνο 6 μήνες για τους 3 στους 4 κι ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό της έρευνας στο 75%, για να αποφασίσουν πως ο άνθρωπος που ζουν μαζί τους είτε μέσω συμβίωσης είτε μέσω σχέσης είναι ο άνθρωπος της ζωής τους.

Στην ερώτηση της έρευνας γιατί δε ζήσανε μαζί με τον έρωτα της ζωής τους οι απαντήσεις πολλές κι όντως ενδιαφέρουσες. Το 38% απάντησε πως δεν ήταν τελικά ο έρωτας της ζωής τους, το 29% πως γνώρισε τον έρωτα, τον έχασε και τώρα ζει σε συμβατικές σχέσεις, το 23% κατέληξε πως δεν ήταν τελικά ο έρωτας της ζωής τους και το 6% προτίμησε συνειδητά να πορευτεί χωρίς έρωτα, καθώς δεν εξασφαλίζει ηρεμία και ισορροπία στη ζωή τους.

Σε μια από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις της έρευνας γιατί δε θα εγκατέλειπαν τον γάμο ή τη σχέση τους αν γνωρίζανε τον μεγάλο έρωτα της ζωής τους οι λόγοι που αναφέρθηκαν ήταν πολλοί. Τα παιδιά, το γεγονός πως θεωρούν υποχρέωση να σταθούν δίπλα στο σύντροφό τους, πως ίσως τελικά να είναι ένα λάθος το οποίο και θα μετανιώσουν και πως δε θα ήθελαν να στεναχωρήσουν κανένα είναι κάποιοι απ’ αυτούς.

Ο καθένας από εμάς βιώνει κι αντιλαμβάνεται τον έρωτα με διαφορετικό τρόπο. Σημασία έχει πως σε όποιο ποσοστό κι αν ο καθένας από εμάς ανήκει, είναι σημαντικό να νιώθει όμορφα, να ζει και να απολαμβάνει τον έρωτα και να θυμάται πως τα νούμερα είναι απλώς ένας αριθμός που η καρδιά δύσκολα τον παραδέχεται.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου