2eqry

Λένε πως αν δε δοκιμάσεις δε θα μάθεις και μ’ αυτή τη σκέψη πορεύομαι σκεπτόμενη πως δεν απορρίπτω πράγματα, ιδέες, ανθρώπους, χωρίς να έχω αποκτήσει τη δική μου προσωπική άποψη. Πολύ πρόσφατα λοιπόν αποφάσισα να κάνω Pranic Healing. Και πριν σας πω το γιατί και το πώς έγινε όλο αυτό θα σας βάλω λίγο στο κλίμα της φιλοσοφίας του.

Η φιλοσοφία του Pranic Healing δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς έχει τις ρίζες της σε πανάρχαιες ανατολίτικες τεχνικές. Στους αρχαίους πολιτισμούς της Κίνας, της Αιγύπτου και της Ινδίας. Θεραπευτής, δάσκαλος κι εκείνος που έκανε γνωστή τη μέθοδο στη σύγχρονη κοινωνία και την προσάρμοσε στα σημερινά δεδομένα ήταν ο Grand Master Choa Kok Sui. Έχουν γίνει επιστημονικές έρευνες για την τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων της μεθόδου κι επίσης υπάρχει εποπτεία από το Institute for Inner Studies. Στη χώρα μας, η μέθοδος εμφανίστηκε το 2006- σχετικά πρόσφατα.

Το βασικό σκεπτικό του είναι ένα σύνολο φυσικών τεχνικών με θεραπευτική ιδιότητα καθώς η μέθοδος υποστηρίζει την αρχή της Ενέργειας. Όλα γύρω μας αλλά και μέσα μας αποτελούνται από «πράνα», δηλαδή ενέργεια. Το σώμα μας ως ζωντανός οργανισμός διαθέτει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται. Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα στο ενεργειακό μας πεδίο αυτόματα μπορεί να μεταφερθεί και στο φυσικό μας σώμα. Στη διάρκεια της θεραπείας δεν υπάρχει φυσική επαφή με τον θεραπευτή κι αυτό γιατί η τεχνική εφαρμόζεται στο ενεργειακό μας σώμα (την αύρα μας). Η μέθοδος υποστηρίζει πως αυτό που μας κάνει να νοσούμε είναι η ύπαρξη αρνητικής ενέργειας, είτε γύρω μας είτε στο ίδιο μας το ενεργειακό σώμα. Καθαρίζοντας την αύρα μας στην οποία συσσωρεύεται η αρνητική ενέργεια και δουλεύοντας με τη μέθοδο αυτή, καταφέρνουμε να βοηθάμε το ενεργειακό μας σώμα ν’ αποσυμφορείται και ν’ αποκτά ενέργεια, αυτοθεραπεύοντας τα προβλήματά μας.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσω πως σε καμία περίπτωση η μέθοδος του Pranic Healing δεν αντικαθιστά την ιατρική επιστήμη. Μπορεί να λειτουργήσει όμως συνδυαστικά. Η εναλλακτική λοιπόν αυτή μορφή θεραπείας έχει πρακτική εφαρμογή σε διάφορες παθήσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με φυσικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά θέματα όπως είναι το άγχος, οι πονοκέφαλοι, ο εθισμός, οι φοβίες, εκνευρισμός ή παθήσεις αναπνευστικού, γαστρεντερικού και διάφορων άλλων σωματικών προβλημάτων.

Πάμε και στα δικά μου τώρα. Επέλεξα τη μέθοδο του Praning Healing ως αντιμετώπιση στον εθισμό μου με το τσιγάρο. Καπνίζω πολύ, συνειδητά δεν έχω αποφασίσει να το σταματήσω και ναι, ομολογώ δημοσίως πως δε με τιμά. Δεν ακολούθησα ποτέ μου καμία άλλη θεραπεία διακοπής καπνίσματος και συζητώντας με μια φίλη η οποία ακολούθησε τη μέθοδο για κάποιο μυοσκελετικό της πρόβλημα, μου ανέφερε πως θα μπορούσα να το δοκιμάσω. Έτσι κι έκανα. Μίλησα με τη θεραπεύτρια και δώσαμε ραντεβού στο σπίτι μου. Οι συνεδρίες μπορούν να γίνουν και στον χώρο του σπιτιού μας, έχουν σύντομη διάρκεια- κάτι που λειτούργησε ενισχυτικά στην απόφασή μου καθώς δεν ήθελα ν’ αλλάξω τους ρυθμούς μου ή να χρειαστεί να μετακινηθώ. Ανάλογα με την ηλικία, τον βαθμό που ο καθένας μας είναι δεκτικός στη συνεδρία, αλλά κι από το πόσο συνεργάσιμοι είμαστε με τον θεραπευτή, τίθεται ο χρόνος που απαιτείται για την πλήρη θεραπεία.

Η συνεδρία ξεκίνησε στο δωμάτιό μου με χαμηλό φωτισμό, βάζοντας ένα στικ με μυρωδιά λεβάντας να καίει. Κάθισα σε μια καρέκλα αναπαυτικά χωρίς να ζορίζομαι, ντυμένη κανονικά με τα ρούχα μου, απλώς επέλεξα να είμαι ξυπόλητη. Η θεραπεύτρια έβαλε μπροστά μου μια λεκάνη με νερό κι αλάτι και στη συνέχεια, χωρίς να με ακουμπήσει καθόλου, με απλές κινήσεις -φανταστείτε μια κίνηση τύπου τραβάω από το σώμα και πετάω στην λεκάνη με το νερό και το αλάτι– αισθανόταν το ενεργειακό μου πεδίο κάνοντας «scanning». Θεωρητικά την ώρα εκείνη διαβάζει τα σημάδια κι επαναφέρει την ισορροπία στην αύρα μου. Στη δική μου περίπτωση, μου ζήτησε να σκέφτομαι το κάπνισμα. Καθαρίζοντας την αρνητική μου ενέργεια από αυτές τις σκέψεις προσπάθησε να εξισορροπήσει την αύρα μου.

Ο στόχος είναι, στο τέλος της συνεδρίας διατηρώντας την αύρα καθαρή, να καταφέρεις ν’ αφαιρέσεις τη μνήμη που σχετίζεται με το τσιγάρο. Η διαδικασία αυτή με την ίδια ένταση κράτησε περίπου μια ώρα. Υπήρχαν φορές που ένιωθα σημεία που έστεκε με το χέρι της απέναντί μου να μουδιάζουν στο σώμα μου, χωρίς να με αγγίζει καθόλου. Υπήρχαν κι εικόνες που περνούσαν από το μυαλό μου όσο είχα χαλαρώσει κι είχα κλείσει τα μάτια μου, που σχετίζονταν με ανθρώπους που με μάλωναν ή θύμωναν όταν με έβλεπαν να καπνίζω. Στο τέλος της συνεδρίας μου είπε πως ήμουν αρκετά συνεργάσιμη και πως δε θα χρειαστεί να το επαναλάβουμε.

Και τώρα όλοι θα θέλετε να μάθετε το αποτέλεσμα. Θα σας πω λοιπόν πως από ‘κείνη τη στιγμή που τελείωσε δεν είχα την αίσθηση πως ήθελα να καπνίσω. Είχα σοκαριστεί καθώς όταν έφυγε δεν αναζήτησα τα τσιγάρα μου για να καπνίσω έχοντας τόση ώρα άκαπνη. Την επόμενη μέρα στον πρωινό μου καφέ δεν είχα καμία όρεξη να κάνω τσιγάρο, αλλά η δύναμη της συνήθειας μ’ έκανε να το κρατάω στο χέρι μου. Ήταν μια καλή αρχή για την οποία δε μετάνιωσα καθόλου.

Σας κατέθεσα τη δική μου προσωπική άποψη κι εμπειρία μέσα από το προσωπικό μου άρθρο. Ο καθένας από εμάς όμως είναι υπεύθυνος των πράξεων και των αποφάσεών του, με τη δική του πάντα κριτική σκέψη και λογική. Σε μένα λειτούργησε. Για πόσο, δεν ξέρω. Ξέρω όμως ότι αν είσαι σε τέλμα και το μυαλό σου σε πολεμά, αξίζει να δοκιμάσεις κάτι που θα σε ξεκουνήσει.

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου