Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό ακούγοντας τη λέξη «απόψυξη»; Θα μου πείτε κανένα κοτόπουλο στο ψυγείο και λογικό. Ωραία κρατήστε τη λέξη και συνδέστε τη με τα συναισθήματά σας. Όχι δεν είναι κουίζ, αλλά η νέα τάση στις ζωές μας και στο σύγχρονο dating με τον όρο thawing. Απόψυξη λοιπόν είναι ο νέος όρος ο οποίος σημαίνει πως «ξεπαγώνουμε» ένα άτομο το οποίο παλαιότερα είχαμε «παγώσει» στη ζωή μας. Ο όρος επινοήθηκε από τον ιστότοπο των γνωριμιών Match κι έχει ήδη καθιερωθεί ως η καινούργια συμπεριφορά στις ανθρώπινες σχέσεις.

Θα μου πείτε πως είμαστε τρελοί και πως για να γυρίζουμε πίσω στο παρελθόν, μάλλον φτάσαμε στα όρια της απελπισίας για να το αποζητούμε. Όχι, τίποτα από όλα αυτά. Ας σκεφτούμε κάποιο άτομο από το παρελθόν μας με το οποίο είχαμε έρθει πιο κοντά επικοινωνιακά. Το αφήσαμε όμως να φύγει ή να τελειώσει για διάφορους λόγους όπως:

1. Δεν πιστεύαμε πως ήταν η κατάλληλη στιγμή και πως οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για ν’ αναπτυχθεί μια οποιαδήποτε σχέση ή ακόμη και να εξελιχθεί η γνωριμία σε σχέση.

2. Θεωρήσαμε πως ήταν κακό το timing καθώς η ζωή μας περνούσε από σαράντα κύματα είτε επαγγελματικά, είτε προσωπικά και διακόψαμε όλη την επαφή. Μπορεί να φύγαμε για σπουδές σε άλλο μέρος ή ν’ αλλάξαμε δουλειά και ν’ αφοσιωθήκαμε σ’ αυτό.

3. Είχαμε ήδη βγει από έναν πληγωμένο έρωτα και δεν είχαμε διάθεση για κανένα νέο ραντεβού. Ακόμη κι αν είχαμε διακρίνει κάποια θετικά δείγματα ήμασταν ειλικρινείς κι αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε.

4. Δεν ήμασταν θετικοί στην πρώτη γνωριμία. Αλλά δεν αφήσαμε και περιθώρια για μια δεύτερη εκείνη την περίοδο. Έτσι, ενώ δεν είχαμε σκοπό να ξαναμιλήσουμε μαζί τους, αποφασίζουμε να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία.

Ξαφνικά, μπορεί να τους συναντήσουμε τυχαία στον δρόμο ή να τους ανακαλύψουμε σε μια αναζήτηση μέσα από το social media και να θελήσουμε να επιδιώξουμε μια προσέγγιση για να αναζωπυρώσουμε την κατάσταση. Δεν είναι απαραίτητο εδώ να πούμε τετριμμένες φράσεις τύπου «πού χάθηκες βρε», ούτε «πόσο ομόρφυνες». Χρειάζεται να οπλιστούμε με υπομονή, να μην κάνουμε βεβιασμένες κινήσεις γιατί θα επαναπροσδιορίσουμε το πέσιμό μας.

Ένας από τους εκπροσώπους του Match.com  ανάφερε χαρακτηριστικά πως «η αναζωπύρωση μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά με μια δόση υπομονής κι αφήνοντας χώρο στον άλλον να ξαναχτίσει τον διάλογο, μπορεί να οδηγήσει σε ένα ραντεβού που αξίζει την αναμονή». Είναι λίγο περίεργο να ξανασκεφτούμε μια επιστροφή στο παρελθόν. Χρειάζεται πρωτίστως να επεξεργαστούμε αν το θέλουμε, γιατί το θέλουμε και φυσικά πόσο ανοιχτοί και πρόθυμοι είμαστε να ξανανοίξουμε την πόρτα στο παρελθόν έχοντας κάθε πόρτα ανοιχτή σε νέες προοπτικές. Να σκεφτούμε, επίσης, αν η απόφασή μας να στραφούμε σ’ ένα πρόσωπο του παρελθόντος είναι επιθυμία ή ανάγκη λόγω περιόδου μοναξιάς μας.

Αφού έχουμε αποφασίσει πως θα μπούμε σε διαδικασία «ξεπαγώματος» προσώπων από το παρελθόν, περνάμε στο επόμενο βήμα και δημιουργούμε μια αντικειμενική άποψη για την κατάσταση. Αναρωτιόμαστε γιατί το συγκεκριμένο πρόσωπο, τι μπορεί να έχει αλλάξει από την τελευταία φορά και πόσο έχουμε αλλάξει εμείς για να είμαστε έτοιμοι για μια παλιά γνωριμία σε μια άλλη εκδοχή της. Αν οι απαντήσεις μάς ικανοποιούν, τότε δεν έχουμε παρά να ξαναπροσπαθήσουμε.

Το ιδανικό μιας νέας προσέγγισης θα ήταν να μην κάνουμε αναφορές στο παρελθόν. Καλύτερα να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε από μια νέα οπτική και να φροντίσουμε να προσέξουμε να μην μπούμε στο ίδιο τριπάκι λαθών. Κάποιοι ίσως να μην έχουν πειστεί ακόμη από τον νέο αυτό τρόπο προσέγγισης και λογικό σκεπτόμενοι πως πάμε να ξαναζεστάνουμε ένα φαγητό. Επίσης αν ήμασταν τότε επιφυλακτικοί για αυτή τη γνωριμία, είτε γιατί είχαμε διαφορετικές αντιλήψεις και θέλαμε ο καθένας διαφορετικά πράγματα από τις ζωές μας, είτε γιατί έληξε αλλά ήταν ένα πολύ κακό timing που δεν είχε βγει στην επιφάνεια, μπορεί αυτό να μην έχει αλλάξει. Καλό είναι να εξετάζουμε και τέτοιους είδους κινδύνους.

Όπως και να έχει όμως η ζωή μας είναι γεμάτη ρίσκα. Αξίζει να παίρνουμε μερικά αν είναι να την αλλάξουμε προς το καλύτερο και φυσικά πάντα υπάρχουν και οι δεύτερες ευκαιρίες. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν άξιζαν μια γρήγορη διαγραφή μας. Ίσως και να είναι το κάρμα μας ποιος ξέρει; Ίσως και να είχαμε ανάδρομο την πρώτη φορά και δεν μας πέτυχε. Ίσως ο συγχρονισμός μας να είναι τώρα και να μας φωνάζει πως αξίζει το thawing χωρίς δεύτερη σκέψη.

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου