Ερωτικές προβλέψεις για το Σαββατοκύριακο 4/5-5/5

Καλοκαίρι, διακοπές, νησιά, έρωτες και κάπως έτσι ξεκινάμε για να ταξιδέψουμε στην Κέρκυρα και να γνωρίσουμε ένα Παλάτι που ο λόγος της ύπαρξής του ήταν ο έρωτας. Ας γνωρίσουμε λοιπόν την ιστορία του Μον Ρεπό, ενός από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού.

Όπως προανέφερα το Παλάτι χτίστηκε για τα μάτια μιας Κερκυραίας, της Νίνας Παλατιανού. Το όνειρό της να ζήσει σ’ ένα παλάτι στην Εξοχή έγινε πραγματικότητα από τον άντρα της Σερ Φρειδερίκο Άνταμς, δεύτερο Άγγλο Ύπατο Αρμοστή των Ιονίων Νήσων. Στην περιοχή Κανόνι τρία χιλιόμετρα από την Κέρκυρα και μέσα σε μια έκταση 258 στρεμμάτων ξεκίνησε η κατασκευή του το έτος 1828 αφού χρειάστηκαν αρκετές διαβουλεύσεις για να πειστεί η Γερουσία του νησιού να το παραχωρήσει. Το Παλάτι τελείωσε το 1831 και το ζευγάρι το χάρηκε μόνο ένα χρόνο καθώς το 1832 έφυγαν για τις Ινδίες μιας και ο Σερ Φρέντερικ διορίστηκε Κυβερνήτης των Ινδιών.

Μετά την αποχώρησή τους το 1833 στο Παλάτι στεγάστηκε η Σχολή Καλών Τεχνών Κέρκυρας με διευθυντή της τον γλύπτη Παύλο Προσαλέντη. Το 1840 στεγάστηκε και το Ιεροσπουδαστήριο για δύο χρόνια. Τον Ιούνιο του 1862 το Παλάτι του Μον Ρεπό έγιναν δωρεά από το Επαρχιακό Συμβούλιο της Κέρκυρας στον Βασιλιά Γεώργιο τον Α’ ο οποίος του έδωσε και το όνομα που έχει «Mon Repos» το οποίο μεταφράζεται ως «η ανάπαυσή μου». Για τα επόμενα χρόνια και μέχρι και το 1967 και την εκθρόνισή της ήταν η θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας.

 

MON REPO CORFU

Πηγή Φωτογραφίας

 

Στο Μον Ρεπό γεννήθηκε και ο Πρίγκιπας Φίλιππος, μετέπειτα Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της Βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρήσης του παλατιού από τη βασιλική οικογένεια στο Παλάτι φιλοξενήθηκαν προσωπικότητες από την Αγγλία και όχι μόνο. Πρώτη και καλύτερη η Αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας, η πριγκίπισσα Σίσυ η οποία μετέπειτα θα εγκατασταθεί τους θερινούς μήνες χτίζοντας το δικό της παλάτι, το Αχίλλειο.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής των Ιταλών στην Ελλάδα το παλάτι χρησιμοποιούνταν από τον Ιταλό πολιτικό διοικητή των Ιονίων Νήσων Piero Parini. Οι βασιλείς επανήλθαν μετά το τέλος του πολέμου.

Υπεύθυνοι της κατασκευής του Μον Ρεπό δυο Άγγλοι. Ο αρχιτέκτονας σε Γεώργιος Ουίτμορ και ο πολιτικός μηχανικός J. Harper. Με εμφανή τα στοιχεία του νεοκλασικού, αποικιακού και κλασσικού ελληνικού ρυθμού το Παλάτι χαρακτηρίζεται από την απόλυτη συμμετρία του.

Κατά την επίσκεψή σας σήμερα στο Μον Ρεπό η ξενάγησή σας θα αρχίσει από το ισόγειο, ενώ θα μεταφερθείτε σιγά-σιγά στην εποχή του 19ου αιώνα. Η ιστορία της οικογένειας ξετυλίγεται με την έκθεση πορτρέτων και γλυπτών κάποια δωρεές της οικογένειας Παλατιανού. Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν κι αξιόλογες συλλογές έργων τέχνης του 19ου αιώνα. Καθίστε στο κέντρο του γαλάζιου καθιστικού ή της κίτρινης ροτόντας τραπεζαρίας και ζήστε την καθημερινότητα της εποχής εκείνης. Στο τέλος του ισογείου η αίθουσα του αίθριου, στην πίσω πλευρά του κτιρίου όπου η βλάστηση δημιουργεί ένα εικαστικό τοπίο, αξίζει να την επισκεφτείτε.

Στο χώρο μεταξύ άλλων λειτουργεί και η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Φωτογραφικές Μαρτυρίες Κέρκυρα 1856-1860». Εικόνες και φωτογραφίες με τον φακό του John Devenport Shakespear, Βρετανού αξιωματικού που έζησε στην Κέρκυρα κατά τη Βρετανική κυριαρχία. Ασπρόμαυρες εικόνες της πόλης, της Κερκυραϊκής γης και τοπία από την ύπαιθρο που αποτυπώνονται με μοναδικό τρόπο για τα δεδομένα της εποχής.

 

%ce%bc%ce%bf%ce%bd1

Πηγή Φωτογραφίας

 

Στον επάνω πρώτο όροφο του Παλατιού θα συναντήσετε και την αρχαιολογική έκθεση από τις ανασκαφές της Παλαιόπολης. Το Παλάτι βρίσκεται στο λόφο της Ανάληψης, σημείο όπου υπάρχει η Αρχαία Πόλη της Κέρκυρας. Στο σωζόμενο αρχαιολογικό χώρο μπορείτε να δείτε τα ερείπια της πεντάκλιτης βασιλικής τις Αγίας Κέρκυρας που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα, τον ναό που ήταν αφιερωμένος στον Ποσειδώνα -εμβληματικός δωρικού ρυθμού αποτελούμενους από έντεκα μονόλιθους κίονες και τον Ναό της Θεάς Ήρας, ο οποίος βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του παλατιού.

Μεταξύ των εκθεμάτων του Μουσείου Παλαιόπολης τα οποία βρίσκονται στον πρώτο όροφο του Παλατιού θα δείτε αγαλματίδια, αγγεία και σκεύη καθημερινής χρήσης μέρος της καθημερινότητας αλλά και της επαγγελματικής ζωής του τόπου. Η έκθεση «Περίπλους» παρουσιάζει ακριβώς αυτό, την οικονομική και στρατηγική θέση της Κέρκυρας και την ιστορία της στη Μεσόγειο.

Τέλος ανεβαίνοντας από την επιβλητική ξύλινη σκάλα στο δεύτερο όροφο θα συναντήσετε έναν ξενώνα ο οποίος φέρει το όνομα «Τίτο» και λένε πως πήρε το όνομα του από τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας ο οποίος πήγαινε συχνά. Στο δεύτερο όροφο επίσης θα συναντήσετε και τα εργαστήρια συντήρησης των αντικειμένων του Παλατιού.

Κατά τη γνώμη μου, αυτό που αξίζει περισσότερο σ’ αυτήν την περιήγηση είναι οι κήποι του παλατιού. Μια πράσινη έκταση περικυκλώνει το ανάκτορο και αντιπροσωπεύει την κηπουρική διακόσμηση του 19ου αιώνα. Τεράστια δέντρα δύο χιλιάδες είδη φυτών, μεταξύ των οποίων ελιές, βελανιδιές, τροπικά ‘ αφήνουν να τα χαζεύεις με δέος. Τα μονοπάτια οδηγούν σε σημεία που το μάτι χάνεται ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου.

Το Παλάτι μετά το τέλος της Βασιλείας στην Ελλάδα πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου Κέρκυρας όπου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 1995 το παραχώρησαν στο Υπουργείο Πολιτισμού για τη στέγαση του Μουσείου Παλαιόπολης. Οι βασιλικοί απόγονοι όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και την οριστική παραχώρηση κινήθηκαν νομικά διεκδικώντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Μον Ρεπό σαν προσωπική τους περιουσία. Η ελληνική δικαιοσύνη το 1991 αποφάνθηκε πως το Μον Ρεπό ανήκει στο Δήμο της Κέρκυρας.

Όσοι έχετε αποφασίσει να ταξιδέψετε στην Κέρκυρα συμπεριλάβετε το Μον Ρεπό στις ξεναγήσεις σας. Είναι αρκετά κοντά στην πόλη, μπορείτε να πάτε με λεωφορείο ή με ταξί. Όπως και αν αποφασίσετε όμως να πάτε να είστε βέβαιοι πως θα η επίσκεψη σας θα αξίζει τον κόπο.

 

 

Πηγή Φωτογραφίας

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου