Βρίσκεσαι σε σύγχυση, το ξέρω. Σκέφτεσαι το γκομενάκι που γνώρισες τις προάλλες, το οποίο έφερε στην παρέα ο μπατζανάκης της κουνιάδας του μπάρμπα  της Μαρίας κι αναρωτιέσαι αν αυτό που νιώθεις είναι έρωτας ή απλά η έλλειψη σεξ που σ’ έχει βαρέσει στο κεφάλι.

Ζητάς από φίλους να σε βοηθήσουν να βρεις τις απαντήσεις που σε βασανίζουν. Σώθηκες τώρα! Όπως και να ‘χει, όμως, υπάρχουν συμπτώματα καραμπινάτα που προμηνύουν φουρτούνες κι έρωτες και θα σου τα αναλύσω ευθύς αμέσως:

Το πρώτο είναι το πάθος. Ο έρωτας προϋποθέτει πάθος, πόθο και κάβλα. Αυτά μπορεί να τα νιώσεις ακόμη κι αν δεν μεσολαβεί έρωτας. Όμως έρωτας χωρίς αυτά δεν υπάρχει.

Ένα δεύτερο στοιχείο αφορά τη μονογαμία. Επανέλαβε μετά από εμένα. Ένας πραγματικά ερωτευμένος άνθρωπος δεν έχει μάτια γι’ άλλον. Όντας ερωτευμένος, όλες σου οι σεξουαλικές φαντασιώσεις περιστρέφονται αποκλειστικά και μόνο γύρω από το αντικείμενο του πόθου σου. Δεν θα το αναλύσω άλλο γιατί συγχύζομαι.

Τη ζήλια πούτην πας; Μην παίρνουμε θάρρος, μιλάμε για ζήλια σε λογικά πλαίσια. Αυτή την ωραία, τη γλυκιά τη ζήλια που δείχνει ενδιαφέρον. Ο έρωτας είναι κτητικός από τη φύση του, αναπόφευκτα γίνεσαι κι εσύ μαζί του.

Στο βλέμμα και τη φωνή φαίνονται πολλά πράγματα. Στα μάτια κρύβονται σχεδόν όλα. Αλλάζει το βλέμμα σου όταν κοιτάς τον «συνένοχο». Γλυκαίνει, γίνεται πιο πράο. Όπως κι η φωνή σου αλλάζει. Θέλεις να μιλάς σιγανά κι ήρεμα. Κάποιες φορές καθόλου, είναι περιττό. Άλλωστε εσείς έχετε το δικό σας κώδικα επικοινωνίας.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και με το χαμόγελο. Ούτε που το καταλαβαίνεις. Έχεις ασυναίσθητα ένα ηλίθιο χαμόγελο στη φάτσα σου όταν σκέφτεσαι τον άλλον άνθρωπο και κυρίως όταν τον κοιτάς. Έρωτα το λένε αυτό και μάλιστα σε προχωρημένη μορφή.

Τρομερό σύμπτωμα της παρουσίας έρωτα είναι και το γεγονός ότι ο άλλος σου λείπει. Δεν ψάχνεις δικαιολογίες για να μην τον δεις. Τουναντίον, σου λείπει ακόμη κι αν έχουν περάσει μόνο λίγες ώρες από τότε που χωριστήκατε. Έλεγες κάτι για τον προσωπικό σου χώρο και χρόνο που δε θα θυσίαζες για κανέναν;

Κάνεις σχέδια. Συμπεριλαμβάνεις το άλλο άτομο στα σχέδια σου. Στα μεσοπρόθεσμα σχέδια σου, έτσι; Τι θα κάνετε το επόμενο Σαββατοκύριακο, πού θα πάτε διακοπές κλπ. Είπαμε έρωτας-έρωτας αλλά μην ξεφύγουμε και τελείως! Περίμενε να το σιγουρέψουμε πρώτα το πράγμα.

Υπάρχει κι ο θαυμασμός. Έχεις αναλύσει σε φίλους, οικογένεια και τον περιπτερά της γειτονιάς, κάθε λεπτομέρεια του πρώτου σας ραντεβού. Δεν σταματάς να τον εκθειάζεις, να μιλάς για τα αμέτρητα προσόντα του, την ευφυΐα, την προσωπικότητα και το χιούμορ που διέκρινες. Τώρα αυτό που στον πρώτο τσακωμό ο άλλος θα μεταμορφωθεί ξαφνικά σε βλάκα, ρηχό και ξινό με ξεπερνά!

Στη διαμάχη μεταξύ έρωτα και λογικής είναι χαμένη η παρτίδα από χέρι. Καθόλου δε σε απασχολούν τη στιγμή που ερωτεύεσαι αν έχετε την ίδια κουλτούρα, την ίδια φιλοσοφία για τη ζωή, τις ίδιες θρησκευτικές πεποιθήσεις κλπ. Την ώρα εκείνη σε κυριεύει το πάθος κι όλα τα υπόλοιπα μοιάζουν λεπτομέρειες. Εξού και η χιλιοειπωμένη ατάκα μετά το χωρισμό «μα καλά τι του έβρισκα;». Τι να του βρεις, καημένε μου, ερωτευμένος ήσουν, δεν έβλεπες μπροστά σου.

Τέλος, υπάρχει και η κυκλοθυμία ως δείκτης ύπαρξης έρωτα. Η διάθεσή σου μπορεί ν’ αλλάξει από τη μία στιγμή ως την άλλη και ξέρουμε όλοι μας καλά τον υπαίτιο. Πετάς στα ουράνια μόλις λάβεις μήνυμα του στο κινητό σου και πέφτεις στα τάρταρα αν αργήσει να έρθει η απάντηση του δικού σου μηνύματος. Τι να πω, άβυσσος η ψυχή του ερωτευμένου!

Αυτό είναι το αρχικό στάδιο του έρωτα. Είναι το πιο γλυκό και το πιο αθώο, ζήσε το στο έπακρον. Άσε στην άκρη φόβους κι ενοχές, φόρεσε το καλύτερο χαμόγελό σου και πέσε με τα μούτρα. Δεν είναι όλοι τυχεροί όσο εσύ για να το ζήσουν. Για το δεύτερο στάδιο θα επανέλθουμε σύντομα, stay tuned!

 

Επιμέλεια κειμένου Κωνσταντίνας Γρημάνη: Ελευθερία Παπασάββα.

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Γρημάνη