Αργά ή γρήγορα θα μπεις κι εσύ σε ένα γάμο και η ζωή σου θα τελειώσει εκεί. Θα έχεις να αντιμετωπίσεις προβλήματα κάθε μέρα, θα βλέπεις καθημερινά τα μούτρα του, εκείνον ξεμαλλιασμένο και με 15 επιπλέον κιλά. Θα τσακώνεστε και θα γκρινιάζετε για όλα. Θα χάσετε τη σεξουαλική σας έλξη και θα περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας να μιζεριαζετε μέσα σε τέσσερις τοίχους, με δυο-τρία κουτσούβελα να τρέχουν ασταμάτητα γύρω σας, φωνάζοντας και κλαίγοντας. Έτσι νομίζεις ότι θα είναι.

Σύνελθε, δεν είναι όλοι οι γάμοι έτσι! Όσοι είναι, είναι επειδή το επιτρέψαμε εμείς να γίνουν. Γιατί; Διότι για να μπεις σ’ ένα γάμο φίλε μου θα πρέπει να είσαι απόλυτα σίγουρος και συνειδητοποιημένος.

Κανείς δεν παντρεύεται σκεπτόμενος πως θα χωρίσει, μιλάμε λοιπόν για μία απόφαση ζωής. Αυτό σημαίνει ότι η μέχρι τώρα πορεία σου σ’ έχει καλύψει, σ’ έχει γεμίσει κι είσαι έτοιμος να κάνεις ένα βήμα παραπέρα. Αν δεν έχεις φτάσει στο τέλος μιας διαδρομής, πώς ξεκινάς για την επόμενη;

Θυμάμαι τη γιαγιά μου να μου λέει ότι ο γάμος είναι λαχείο. Ναι, οκ, είναι λίγο. Αλλά κατά ένα μεγάλο ποσοστό είναι θέμα σωστών χειρισμών κι αποφάσεων. Κοίτα να χαρείς τα νιάτα σου και την ομορφιά σου και να κάνεις όλ’ αυτά που θέλεις να κάνεις. Ώστε να μη φτάσεις αργότερα στο σημείο να αναρωτιέσαι τι θα γινόταν «αν», ενώ το άλλο σου μισό θα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου στο διπλανό μαξιλάρι. Τι σου φταίει κι αυτός;

Να είσαι χορτασμένος και γεμάτος. Να έχεις ξενυχτίσει, να έχεις πιει, να έχεις μπουχτίσει τις εργένικες, κάφρικες μπαρότσαρκες με τους κολλητούς. Κοίτα να καψουρευτείς πολύ γιατι μόνο έτσι θα μπορέσεις να ξεχωρίσεις την καψούρα από την αγάπη. Γιατί οι καψούρες πάνε κι έρχονται αλλά μόνο η αγάπη κι ο σεβασμός θα μπορέσουν να κρατήσουν έναν γάμο.

Γεμάτη ζωή σημαίνει και πόνος. Κάποια στιγμή θα πεις ευχαριστώ σ’ όσους σε πλήγωσαν και σε πρόδωσαν. Σου δίδαξαν τόσα πολλά. Απ’ όλα έχει η ζωή και για να πεις ότι την έχεις μάθει λιγάκι πρέπει να πάρεις μια τζούρα απ’ όλα. Από δυνατά γέλια κι από δυνατά κλάματα, από μεγάλες καψούρες και από μεγάλες πληγές. Πώς αλλιώς θα είσαι σίγουρος ότι το άτομο που θέλεις τώρα να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου μαζί του είναι το διαφορετικό, το ξεχωριστό, το σωστό τέλος πάντων.

Βρες τρόπους που θα σε κάνουν να μη βλέπεις τα πράγματα μονόπλευρα, τρόπους ν’ ανοίξει το μυαλό σου, βρε παιδί μου. Μία καλή ιδέα είναι να ταξιδέψεις πολύ, μια άλλη να διαβάσεις πολύ. Τι θα έχεις να διηγείσαι στα εγγόνια σου στο κάτω-κάτω της γραφής;

Καλό είναι, επίσης, να έχεις θέσει τις σωστές βάσεις, ειδικά σήμερα που οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Προτεραιότητα έχουν οι σπουδές σου κι η προοπτική μίας σταθερής δουλειάς, όποια κι αν είναι αυτή, έτσι ώστε να καλλιεργήσεις το κατάλληλο έδαφος και στο πρακτικό κομμάτι. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι πιο ψυχοφθόρο απ’ το να θέλεις να φύγεις από ένα γάμο και να μην μπορείς γιατί δεν έχεις άλλους οικονομικούς πόρους.

Δε θα σου μιλήσω για ηλικίες και νούμερα, δεν υπάρχει κανόνας. Θα σου πω μόνο δώσε χρόνο στον εαυτό σου ώστε να προλάβεις να χτίσεις την προσωπικότητα σου. Να καταλάβεις πρώτα-πρώτα τι αρέσει σε σένα, τι απεχθάνεσαι, τι σου δίνει γαλήνη και τι σε τρελαίνει. Ο ένας και ξεχωριστός άνθρωπος θα σε δεχτεί γι’ αυτό που πραγματικά είσαι, αλλά βρες βρε πουλάκι μου πρώτα ποιος πραγματικά είσαι.

Μην πας και παντρεύεισαι πάνω στην καψούρα και την κάβλα. Κανένας γάμος που στηριζόταν μόνο στην σεξουαλική έλξη δεν επιβίωσε για πάνω από ένα-δύο χρόνια. Ωραίο το παράφορα ερωτευμένο ζευγαράκι που παντρεύεται εν μία νυκτί στο Λας Βέγκας κι όλο το καζίνο χειροκροτεί, αλλά για τις ταινίες. Δε μας έδειξε καμία ταινία τι γίνεται μετά.

Επειδή εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με σχεσούλες που πάνε κι έρχονται, λοιπόν, άλλα είναι αυτά που μετράνε και μόνο ένας άνθρωπος χορτασμένος, που έχει τελειώσει με όλα τα υπέροχα εργένικα πράγματα, θα μπει στη διαδικασία του να κοιτάξει πιο βαθιά.

Να δει, παραδείγματος χάριν, τον τρόπο που αντιδράτε σαν δυάδα τις δύσκολες μέρες, όταν δεν θα είσαστε στα καλύτερα σας. θα μπορείτε να επικοινωνήσετε ώστε να το ξεπεράσετε μαζί, σαν μία οντότητα; Έχετε την ίδια κουλτούρα και φιλοσοφία ζωής, το ίδιο μορφωτικό επίπεδο; Έχετε κοινά θέματα συζήτησης; Σκέψου τα όλ’ αυτά πριν την κάνεις τη βουτιά, αλλιώς πώς θα την παλέψεις την καθημερινότητα; Συντροφικότητα κι αλληλεγγύη χωρίς επικοινωνία και κατανόηση δεν έχω δει ποτέ, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

Είναι ωραίο πράγμα ο γάμος. Δε λέω, τους αγαπάμε τους φίλους μας και δεν τους αλλάζουμε με τίποτα, αλλά αργά ή γρήγορα ο καθένας θα τραβήξει τον δρόμο του. Είναι πολύ όμορφο να ξέρεις ότι έχεις έναν άνθρωπο που θα είναι πάντα εκεί, πως ό,τι και να είναι αυτό που σε προβληματίζει έχεις κάποιον να το μοιραστείς και να σε καταλάβει. Πως οτιδήποτε και να σου συμβεί θα είναι δίπλα σου να σε στηρίξει. Αλλά αυτός ο άνθρωπος να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, υπό τις κατάλληλες συνθήκες και την κατάλληλη χρονική στιγμή.

 

Επιμέλεια κειμένου Κωνσταντίνας Γρημάνη: Ελευθερία Παπασάββα.

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Γρημάνη