Χριστούγεννα, μέρες γιορτής. Μέρες αγάπης που πρέπει να μοιράζεσαι με ανθρώπους που νιώθεις δικούς σου. Ξόδεψε τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου ανάμεσα σε πρέπει κι υποχρεώσεις, αν θέλεις. Μα αυτές τις γιορτινές μέρες αξίζει να τις περάσεις μόνο με ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν στην καρδιά σου. Μην ξεχάσεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Ακόμη κι αν το έκανες τόσο καιρό, μην το κάνεις τώρα. Δεν ξέρεις αν θα έχεις για πάντα την ευκαιρία να μοιράζεσαι τέτοιες μέρες μαζί τους. Ποτέ δεν ξέρεις πού θα είσαι ή πού θα είναι αύριο, γι’ αυτό μην παραλήψεις να τους δείξεις πόσο σημαντικοί είναι για σένα.

Γιορτάζεις τη γέννηση του Χριστού, άρα γιορτάζεις τη γέννηση της αγάπης, απόλυτης και πλήρης. Χωρίς εγωισμούς, χωρίς εκδικητικά συναισθήματα. Μη διστάσεις να πάρεις τηλέφωνο το φίλο σου, που για κάποιον χαζό λόγο έχετε χαθεί. Τηλεφώνησε κι ευχήσου ολόψυχα χρόνια πολλά στον πρώην σύντροφό σου ή στον άνθρωπο που σε ενδιαφέρει και πού ξέρεις, ίσως αυτό να ήταν η αφορμή που ψάχνατε κι οι δυο. Πήγαινε να επισκεφτείς ηλικιωμένους ανθρώπους, τους γονείς σου, τους παππούδες σου ή όποιον άλλο αγαπάς ιδιαίτερα. Δώσε τους αυτή τη χαρά. Δεν είναι αυτονόητο ότι το γνωρίζουν.

Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο λαμπιόνια και στολισμένα δέντρα. Χριστούγεννα σημαίνει αγάπη. Εκείνη η ασύγκριτη, η απόλυτη αγάπη. Ψάξε τη φετινή χρονιά να τη βρεις. Ψάξε να βρεις την αγάπη στα μάτια των ανθρώπων. Υπάρχει, είναι κρυμμένη κάπου εκεί και είναι αρκετό ένα ζεστό χαμόγελο, μια όμορφη κουβέντα για να σου τη φανερώσουν. Είναι ανεκτίμητη η στιγμή που οι άνθρωποι φανερώνουν την αγάπη που κρύβουν μέσα τους. Όταν το ανακαλύψεις, θα είναι πια το μόνο δώρο που θα ζητάς για τις γιορτές.

Παρατήρησε πώς αλλάζουν οι άνθρωποι αυτές τις μέρες. Γίνονται μονοιασμένοι, αγαπημένοι, ξεχνάνε τις διαφωνίες τους κι αγκαλιάζονται. Όχι υποκριτικά, σαν κοινωνική υποχρέωση μα γιατί ένα πνεύμα ομόνοιας αιωρείται παντού κι εκείνοι είναι ικανοί να το νιώσουν.

Δοκίμασε φέτος να ξεφύγεις απ’ τις υποχρεώσεις και τα στημένα ρεβεγιόν. Δε θα βρεις το πνεύμα των Χριστουγέννων ανάμεσα σε αυτούς που θα σχολιάζουν τι φόρεσες ή πόσο ακριβά είναι τα παπούτσια σου. Δοκίμασε για μία φορά να πάρεις αυτόν που αγαπάς πιο πολύ, φίλο, συγγενή ή σύντροφο και να πάτε μια μεγάλη βόλτα. Να μιλήσετε για το τι νιώθετε, τι σκέφτεστε, τι ψάχνετε. Να αναζητήσετε μαζί, σε συνεργασία, την αληθινή σημασία αυτής της γιορτής.

Θρησκευόμενοι ή όχι, δεν έχει σημασία. Τα Χριστούγεννα είναι ένας συμβολισμός. Συμβολίζει κάτι νέο που έρχεται για να σου δείξει τι σημαίνει απόλυτη αγάπη, ανιδιοτέλεια, πληρότητα κι εξάλειψη εγωισμού. Συναισθήματα που αν καταφέρναμε να διατηρήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου θα είχαμε αν μη τι άλλο μια ισορροπημένη κι υγιή κοινωνία. Όλα αυτά δε θα τα βρεις μέσα σε πολύβουα μπαρ και κοσμικές δεξιώσεις. Θα τα βρεις μέσα σου, καθώς η ασφάλεια που θα σε κάνουν να νιώσεις οι δικοί σου άνθρωποι, θα δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Αυτή τη χρονιά ψάξε για την ουσία, μη μείνεις στην επιφάνεια. Την ουσία θα τη βρεις στα συναισθήματα κι όχι στα αντικείμενα. Μπορεί να μη στολίσεις ούτε ένα λαμπιόνι στο σπίτι σου μα να δίνεις στοργή και κατανόηση. Να βοηθάς και να στηρίζεις τους ανθρώπους σου, όπως μπορείς. Να είσαι ειλικρινής μα και τρυφερός απέναντι σε αυτόν που λύγισε μπροστά σου για λίγο. Τότε ναι, έχεις συλλάβει το πνεύμα των Χριστουγέννων, πήγαινε να το μοιραστείς με αυτούς που αγαπάς πιο πολύ.

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Γρημάνη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη