Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, έχουμε αντιμετωπίσει πολλές πρώτες. Πρώτη μέρα στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, πρώτη μέρα στη δουλειά. Ειδικά η τελευταία πρώτη, μπορεί να συμβεί παραπάνω από μια φορά. Δεν αλλάζουν και πολλά όμως, εκτός από την ηλικία και το περιβάλλον. Πάντα το ίδιο αισθανόμαστε κι αναρωτιόμαστε πώς θα καταφέρουμε να ταιριάξουμε και να προσαρμοστούμε σε κάτι άγνωστο. Μπαίνεις στον χώρο και νομίζεις ότι σε κοιτάνε όλοι, έχεις δει το προηγούμενο βράδυ ότι σκας στη δουλειά σου με πιτζάμες ή και τα εσώρουχα, δεν ξέρεις τι να βάλεις, αν θα πάρεις (αν μπορείς) φαΐ ή καφέ και γενικώς το άγχος σου έχει χτυπήσει κόκκινο.

Μέχρι τη στιγμή που χτυπάει το τηλέφωνο ή διαβάζεις το mail που γράφει ότι είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος για τη θέση που έχεις αιτηθεί και σε καλούν να ξεκινήσεις, θεωρείς ότι έχεις όλες τις απαραίτητες γνώσεις αλλά και πολλές παραπάνω. Με το που ξεκινάς όμως τη δουλειά, ίσως νιώσεις ότι δεν είσαι αρκετά καταρτισμένος για ν’ αναλάβεις τα καθήκοντα που θα σου ανατεθούν. Είναι σύνηθες φαινόμενο, το άγχος του καινούριου ξεκινήματος. Όμως, αν αναλογιστείς ότι ο εργοδότης σου σε διάλεξε γιατί μάλλον είδε σε σένα κάτι που τον ενδιέφερε και θεώρησε ότι θα προσφέρεις έργο με τις γνώσεις σου, σίγουρα θα πάρεις μια ανάσα. Οπότε ξεκόλλα, δώσε λίγο παραπάνω ώθηση στην αυτοπεποίθησή σου και ξεκίνα. Χαλαρά κι ήρεμα, προχώρα στο καινούριο κεφάλαιο της ζωής σου.

 

 

Αφού έχεις κάνει όλη την παραπάνω προετοιμασία, ήρθε η στιγμή να εμφανιστείς στην καινούρια σου δουλειά. Ντύσου αναλόγως του χώρου και της εργασίας που πρόκειται να κάνεις. Με λίγα λόγια, δοκίμασε να προσαρμοστείς στην αισθητική και την αίσθηση της εργασίας σου. Μην προσπαθήσεις να κάνεις εντύπωση ή να είσαι πολύ low profile, να είσαι ο εαυτός σου και να κρατήσεις τον τύπο σου. Επόμενο βήμα είναι ν’ αρχίσεις να γνωρίζεις τους συνάδελφους σου, τον χώρο και τον τρόπο που κυλάνε τα πράγματα. Να είσαι φιλικός σε επαγγελματικό επίπεδο, καθώς είναι στη φύση μας ν’ αντιμετωπίζουμε επιφυλακτικά κάθε καινούρια γνωριμία. Κράτα τη σχέση σας οριοθετημένη, καθώς δεν είμαστε όλοι καλοσυνάτοι και προσεγγίσιμοι. Προσπάθησε να συμμετέχεις κι εσύ σε συζητήσεις, χωρίς να κάνεις καυστικά σχόλια, και μην αναμιχθείς ποτέ σε πολιτικές ή θρησκευτικές κουβέντες, που είναι εύκολο να προκαλέσουν καβγά.

Θα ακουστεί περίεργο αλλά καλό θα ήταν να μη δείξεις απευθείας το 100% των δυνατοτήτων σου. Έτσι θα δείξεις ότι μπορούν να σε προσεγγίσουν και να σε εμπιστευτούν ευκολότερα. Έχε στο μυαλό σου, πως οι άνθρωποι που θα συναντήσεις στην καινούρια σου δουλεία, ήδη γνωρίζονται. Ίσως κάνουν παρέα κι εκτός δουλειάς, ίσως έχουν κι άλλου είδους σχέση. Δε θα είσαι πάντα ο πρωτάρης, ο ”καινούριος”. Εφόσον έχεις συνεργάτες, πρέπει να μάθεις να λειτουργείς σαν κρίκος μιας αλυσίδας.

Οι περισσότερες εργασίες στηρίζονται στην ισχύ της ομάδας. Μην ντραπείς να ρωτήσεις αν έχεις κάποια απορία, δε θα σε κάνει να φανείς άσχετος, αφού η θεωρία (όπως τη διδάχθηκες στη σχολή) από την πράξη έχει πάντα διαφορά. Επίσης μη διστάσεις να διορθώσεις κάποιον αν θεωρείς ότι αυτό που κάνει δε θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μη φοβηθείς ότι θα φανείς κακός, αντιθέτως ο συνάδελφός σου το πιθανότερο είναι πως θα το εκτιμήσει, αφού όλη η ομάδα θα λειτουργήσει πιο ομαλά και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Τέτοιες μικρές πράξεις, ασήμαντες ίσως, είναι αυτές που θα σε κάνουν να ”δέσεις” με τους συναδέλφους σου σιγά σιγά και να αναπτυχθούν οι δεσμοί μεταξύ σας.

Με λίγα λόγια φρόντισε να είσαι ο εαυτός σου, αντιμετώπισε την καινούρια σου δουλειά με τον ενθουσιασμό και την αυτοπεποίθηση που της αρμόζει. Σκέψου πως ακόμα κι ο παλιότερος συνάδελφός σου κάποια στιγμή υπήρξε στη θέση σου. Γνώρισε τους ανθρώπους γύρω σου, δείξε εμπιστοσύνη, δώσε και δέξου βοήθεια και μη διστάσεις στο καινούριο σου ξεκίνημα. Δες το σαν ένα συναρπαστικό ταξίδι, που όπως κάθε ταξίδι, γίνεται καλύτερο όταν έχεις παρέα.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αμάντα Δουλγεράκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου