Καλοκαιράκι, παραλία, μπιρίτσα και παρέα, είναι για τους περισσότερους από εμάς οι ιδανικές διακοπές. Η αλήθεια είναι πως η μπίρα αποτελεί ένα από τα πιο ωραία και δροσιστικά ποτά. Με ή χωρίς αλκοόλ, όπως κι αν την προτιμάς, παραμένει καλή παρέα και θα σε χαλαρώσει. Εκτός από τις μοναδικές και ατελείωτες παραλίες της, η Ελλάδα έχει να προσφέρει και μπίρες που παρασκευάζονται εξολοκλήρου από δικές της ύλες. Ακολουθεί μια λίστα με κάποιες απ’ αυτές που αξίζει έστω μια φορά να δοκιμάσεις.

 

1. Ερμής

Παρασκευάζεται και συσκευάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει πλούσια σταρένια γεύση και είναι κατάλληλη για όλες τις ώρες, αλλά κυρίως για συνοδευτικό φαγητού.

 

2. Βεργίνα

Η μπίρα αυτή έρχεται από τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, στη Ροδόπη. Άλλωστε, εκεί φημολογείται ότι φτιάχτηκε η πρώτη ελληνική μπίρα της αρχαιότητας. Παρασκευάζεται σε τρεις μορφές: Premium, Weiss και κόκκινη, ώστε να καλύπτει όλα τα γούστα.

 

3. Φρέσκια Μπίρα Χίου

Παράγεται και συσκευάζεται για λογαριασμό της Ζυθοποιίας Χίου, που βρίσκεται στον Κάμπο της Χίου. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστη και χωρίς παστερίωση για να διατηρούνται αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της γεύσης της.

 

4. Χάρμα

Από τη Ζυθοποιία Κρήτης έρχεται μια υπέροχη ξανθιά μπίρα τύπου Lager. Λίγο πιο θολή από τις κοινές ξανθές. Πικρούτσικη με πυκνό αφρό, που απολαμβάνεται καλύτερα παγωμένη.

 

5. Donkey

Ο αγαπημένος «Γαϊδαράκος» έρχεται από τη Σαντορίνη. Με δύο ποικιλίες, τον Κίτρινο και τον Κόκκινο Γάιδαρο (Yellow / Red Donkey), αποτελεί μοναδική επιλογή, αφού η παρέα της Santorini Brewing Company κατέληξε στην παραγωγή έπειτα από αρκετές αλχημείες και πειραματισμούς.

 

6. Pils Hellas

Ευρέως διαδεδομένη στον Ελλαδικό χώρο, έρχεται στο ποτήρι σας από τη Ζυθοποιία Αταλάντης. Όπως ισχυρίζεται ο εμπνευστής της, προσπάθησε να κλείσει στο μπουκάλι όλα τα γευστικά στοιχεία της Ελλάδας.

 

7. Ρεθυμνιακή

Παράγεται και συσκευάζεται στην Κρήτη από τη Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία. Έρχεται σε δυο ποικιλίες, Ξανθιά και Μαύρη, από βιολογικές πρώτες ύλες. Δύσκολο να τη βρεις εκτός Κρήτης παρ’ όλα αυτά.

 

8. Νέδα

Από τη Μεσσηνιακή Ζυθοποιία έρχεται μια Lager μπίρα, που πήρε το όνομά της από το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Μεσσηνίας. Τι θα έλεγες να της έδινες μια ευκαιρία και να τη δοκίμαζες;

 

9. Νήσος

Από τη Βαγιά της Τήνου αναλαμβάνουμε μια εξαίσια μπίρα με συστατικά υψηλής ποιότητας, με πλούσιο άρωμα και ωραία γεύση. Δημιουργήθηκε για να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την Κυκλαδίτικη γαστρονομία.

 

10. Volkan

Άλλη μια μπίρα από τη Σαντορίνη, η οποία οφείλει την εξαιρετική της γεύση και το μοναδικό της άρωμα στο Σαντορινιό μέλι, στο Ναξιώτικο κίτρο και στο Lava Rock Filter από βασάλτη Σαντορίνης.

 

11. Canal Dive

Αν θέλεις βουτιά απόλαυσης, η μπίρα αυτή ίσως σε κερδίσει. Πήρα το όνομά της από τον Ισθμό της Κορίνθου. Φρέσκια, αφιλτράριστη και χωρίς παστερίωση παρασκευάζεται από Αγγλικούς και Αμερικάνικους λυκίσκους.

 

12. Άλφα

Από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία έρχεται μια ξανθιά ελαφριά Lager μπίρα. Σίγουρα όσοι πίνουν μπίρα θα την έχουν δοκιμάσει έστω μια φορά. Αποτελεί προσιτή και εύκολη επιλογή, αφού μπορείς να την βρεις σχετικά εύκολα παντού.

 

13. Φιξ

Lager, ξανθιά μπίρα που παρασκευάζεται από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία. Από το 2010 που άρχισε ξανά η παραγωγή της έχει μπει δυναμικά στην αγορά με όλο και περισσότερους fans.

 

14. Πειραϊκή

Από την Πειραϊκή Ζυθοποιία απολαμβάνουμε μια βιολογική μπίρα, η οποία ζυμώνεται και ωριμάζει 6 εβδομάδες πριν έρθει στο ποτήρι μας. Έρχεται σε δυο μορφές, Pils και Pale Ale.

 

15. Marea

Από την εταιρεία Έλιξη παράγεται στη Χαλκίδα. Διπλοζυμωτή και καστανοκόκκινη, με πλούσιο αφρό και νότες από φρούτα και καραμέλα, με συστατικά, όπως ο αραβόσιτος και το ρύζι, και μικρή προσθήκη ζάχαρης.

 

Σίγουρα υπάρχουν πολλές ακόμα μπίρες που παρασκευάζονται και εμφιαλώνονται στην Ελλάδα. Ακολουθώντας το ρητό του σοφού λαού «παπούτσι από τον τόπο σου», το να δοκιμάσουμε όσες περισσότερες μπορούμε, θα ήταν ικανό να αποτελέσει ένα είδος challenge. Τι λέτε; Πάμε για μπίρες;

Συντάκτης: Αμάντα Δουλγεράκη
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου