Vintage. Μια λέξη που μας προκαλεί νοσταλγία και μας ταξιδεύει αρκετά χρόνια πίσω. Σε πράγματα αντίκες, στην λίγο πειραγμένη μόδα και στην αρκετά διαφορετική για ‘κείνα τα χρόνια μουσική. Πριν συνεχίσουμε όμως, ας μάθουμε την προέλευση αυτής της λέξης που αγαπάμε τόσο πολύ. Αυτή η λέξη προέρχεται απ’ την οινοποιεία και αναφέρετε σε κρασιά υψηλής ποιότητας. Tαυτίστηκε με το παλαιωμένο κρασί χωρίς απαραίτητα να είναι. Οπότε το vintage ήταν η κατάλληλη λέξη για εκείνα τα χρόνια.

Σαν το κρασί, λοιπόν, ήταν χρόνια με υψηλή αισθητική και ζωντάνια, ώστε να έχουν αφήσει το στίγμα τους μέχρι και τώρα. Έχοντας καταφέρει να μας κάνουν ν’ ακολουθούμε τη μόδα Vintage μέχρι και σήμερα, ακούγοντας παλιούς δίσκους ή προσθέτοντας στο σπίτι μας πράγματα εκείνης της εποχής.

Όσον αφορά τα ρούχα όλοι έχουμε στην γκαρνταρόμπα μας κάτι ”vintage” που λέμε. Αγαπημένες, όμως, είναι κι οι φωτογραφίες εκείνης της εποχής με διχρωμία, αλλά όχι απαραίτητα το μαύρο και το άσπρο, με μια λεπτή φθορά που πάντα έδειχνε την παλαιότητα και πόσο πολύτιμες ήταν.

Σίγουρα θα έχουμε δει φωτογραφίες της Τζάκι Κένεντι ή της Νάταλι Γουντ, αλλά εννοείται πως όλοι έχουμε δει της Μέριλιν, που δικαιωματικά εκείνα τα χρόνια της ανήκουν. Ίσως το ”vintage” στιλ να πήρε στοιχεία και απ’ τη Μονρόε. Απ’ τον τρόπο ντυσίματος, τα έντονα κόκκινα χείλη και τη λίγο ατίθαση συμπεριφορά της, αλλά πάντα τόσο θηλυκή και αυθεντική.

Αυθεντικότητα λοιπόν, αυτό θέλουμε γι’ αυτό αγαπάμε και το vintage στιλ. Ωραία είναι τα μοντέρνα πράγματα, οι καινούριες τάσεις της μόδας και τα νέα ερεθίσματα στη μουσική, αλλά όλοι χρειαζόμαστε στη ζωή μας μια δόση από παλαιότερη εποχή. Εκείνην την εποχή τη λίγο μοντέρνα, που θύμιζε ελευθερία κι επανάσταση.

Για εκείνα τα χρόνια το στιλ ήταν όντως μια επανάσταση, αρχίζοντας οι φωτογραφίες να περιέχουν μόνο εσώρουχα και οι μουσικές να παρασέρνουν τους νέους σε τρελούς ρυθμούς. Ίσως ένας ακόμη λόγος που αγαπάμε το vintage είναι η δύναμη της ελευθερίας και η μυρωδιά της ανεξαρτησίας. Αν συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε γι’ αυτό το κίνημα ή τη μόδα, εγώ θα το έλεγα τρόπο έκφρασης -σίγουρα θα βρούμε αρκετούς καλούς λόγους γιατί μας αρέσει και γιατί το εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας με κάθε τρόπο.

Για παράδειγμα, αν κι η μόδα αλλάζει συνέχεια, ο καθένας από εμάς έχει κάτι από μια περασμένη μόδα επειδή του άρεσε πάρα πολύ και το φοράει ακόμη. Έτσι είναι, περνάνε οι μόδες, οι τάσεις, αλλά αυτό ξαναέρχεται στην επιφάνεια σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Γιατί είναι κάτι που άγγιξε τον κόσμο, του έδωσε έκφραση κι έτσι έμεινε στη μνήμη όλων μας.

Είναι παράξενο που ακόμη κι οι άνθρωποι, που δεν έχουν μνήμες από εκείνη την εποχή, υιοθετούν στοιχεία από εκείνα τα χρόνια. Ίσως αυτό οφείλεται στις μαμάδες μας, αλλά και πάλι η απόφαση να κρατήσουν το «αντικέ» κάτι σημαίνει. Αυτή η εποχή λοιπόν έκανε πολλά πράγματα σωστά και καλά, για να μπορεί μέχρι και σήμερα ν’ αναζωπυρώνεται.

Η επιρροή της πάνω μας είναι το ίδιο ισχυρή ίσως και πιο πολύ μέρα με τη μέρα.

Το vintage είναι αποδεχτό απ’ όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλα και θα έλεγα ότι είναι αρκετά ελκυστικοί κι αυτοί που το ακολουθούν. Σίγουρα έχουν άποψη και στιλ. Αγαπάμε οτιδήποτε vintage και ό,τι άλλο εντάσσεται μέσα σ’ αυτή τη φιλοσοφία. Η επιστροφή στο παρελθόν μπορεί να μας κάνει να ξεχωρίζουμε. Η εξήγηση, λοιπόν, για όλο αυτό βρίσκεται σε μία μόνο ερώτηση -γιατί να πετάξουμε το παλιό, αφού στο τέλος αυτό θα μας αναδείξει και θα κάνει τη διαφορά;

 

Συντάκτης: Ελένη Κωστοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου