Υπάρχουν στιγμές που όλοι μας -ίσως κι ανοικειοθελώς πολλές φορές- αποκτάμε κάποιους βαριούς-πρωταγωνιστικούς ρόλους στη ζωή μας. Είναι η στιγμή που πρέπει ν’ αποδείξουμε το ταλέντο μας και την αξία μας, καθώς και να εμπνεύσουμε τους θεατές μας. Μας ζητείται να ενσαρκώσουμε τον ρόλο του «προτύπου» (είμαστε γονείς, μεγάλα αδέρφια, ο έμπειρος συνάδελφος, ο μέντορας, ο εμπνευστής κάποιου) κι έτσι βάζουμε τα δυνατά μας να για να φέρουμε εις πέρας αυτήν τη δύσκολη κι απαιτητική αποστολή. «Τι κάνει ένα πρότυπο;» αναρωτιόμαστε, όσο αντιλαμβανόμαστε την ιδιότητα αυτού του ρόλου. Πολλές φορές κι οι ίδιοι ψάχνουμε τα πρότυπά μας και τους πυλώνες μας, γιατί αποτελούν την έμπνευσή μας.

Είναι βαριά η λέξη έμπνευση και συνδέεται με τη δημιουργία, η δημιουργία με την πάταξη της αδράνειας, η δράση με κόπο. Το αποτέλεσμά της αμφιλεγόμενο, μα το ταξίδι της ποιοτικό και γεμάτο εμπειρίες. Ένας άνθρωπος που έχει τη δύναμη και το ταλέντο να εμπνέει τους άλλους -καμιά φορά δίχως να το επιδιώκει κιόλας- απαρτίζεται από κάποια ενάρετα χαρακτηριστικά. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ξεκάθαροι με τα θέλω τους και τις αξίες τους, αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις με ωριμότητα κι υπευθυνότητα, δέχονται τις ευθύνες των πράξεών τους, αναγνωρίζουν τα λάθη τους, δίχως να προσκολλώνται σ’ αυτά κι απέναντι στις κακουχίες απαντούν με καλοσύνη και χαμόγελο, καθώς γνωρίζουν καλά πως η μεγαλύτερη δύναμη είναι η θετικότητα των πράξεων και των σκέψεών μας.

Όσοι αποτελούν πηγή έμπνευσης για τον περίγυρό τους, συνήθως είναι τολμηροί κι ασυμβίβαστοι, χωρίς βέβαια αυτό να τους κάνει απαραίτητα παράτολμους και βιαστικούς, καθώς γνωρίζουν καλά πως η ζωή, πέρα από θετικότητα, απαιτεί προσπάθεια και μόχθο. Άλλωστε, οι περισσότεροι άνθρωποι που μας επηρέασαν σε κάποια μας επιλογή, συνήθως ήταν άριστοι γνώστες αυτού του αντικειμένου. Μια γνώση που θέλει κόπο και χρόνο, μα σε αμείβει δίνοντάς σου δύναμη και γοητεία. Αυτά τα όντα είναι γοητευτικά, μα συνάμα αυστηρά κι απαιτητικά, καθώς συνήθως τα πιο αυστηρά κριτήρια τα προσάπτουν στο καθρέφτισμά τους.

Οι εμπνευστές αναγνωρίζουν κι ορίζουν ειλικρινείς αξίες και πρότυπα σύμφωνα με τα οποία επιθυμούν να πορεύονται αγκαζέ κι έτσι, συντροφιά με τις επιλογές τους, προχωράνε στο μονοπάτι της ζωής. Όλοι οι άνθρωποι όμως, από την ημέρα της γέννησής μας, ανήκουμε σε κοινωνικές ομάδες κι όταν οι αξίες μας δύνανται να εφαρμοστούν μέσα στο ευρύτερο περιβάλλον μας, είμαστε ευνοημένοι και χαρούμενοι· όταν όμως δεν ευκαιρούμε;

Οι εμπνευστές μας, άτομα που συνήθως κρατάνε σφιχτά τα ηνία της ζωής τους και δε συμβιβάζονται με το ριζικό τους και με φράσεις του τύπου «έτσι είναι η ζωή», δεν αναμένουν απαραίτητα ευκαιρίες να τους παρουσιαστούν για την εφαρμογή των αξιών τους, αλλά τις δημιουργούν και προσπαθούν να τις πραγματώνουν καθημερινά. Άλλωστε, οι άνθρωποι που ξεχωρίζουν κι επηρεάζουν, επιδίδονται σε πράξεις που ξεπερνούν τα αναμενόμενα.
Δεν είναι «απλώς κάτι» όταν λαμβάνουν μια ιδιότητα, γιατί συνήθως το «απλώς» συνδέεται με το μη σημαντικό. Δεν είναι ασήμαντοι, δεν είναι απλώς κάτι, είναι το κάτι, το κάτι διαφορετικό, το αξεπέραστο, οι μοναδικοί ενός είδους, οι διαφορετικοί, οι μυστήριοι, οι περίεργοι, οι εμπνευστές μας.

Οι επιλογές μας, όπως το ενδυματολογικό μας γούστο, τα λόγια μας, όσα επιλέγουμε να ασπαζόμαστε κι όσα για το οποία ντρεπόμαστε, συνήθως επηρεάζονται από τον φόβο της παραβίασης των προσδοκιών που υπάρχουν για εμάς κι όχι απαραίτητα από εμάς. Οι εμπνευστές της ζωής έχουν φιλτράρει αυτές τις λεγόμενες προσδοκίες και τις έχουν ορίσει σύμφωνα με τις επιθυμίες τους και τα γούστα τους. Έτσι οι πράξεις τους και τα λόγια τους συνοδεύονται από θετικό αντίκτυπο που συνδέεται με τη δέσμευση της δημιουργίας ωραίων στιγμών και του συναισθήματος ευφορίας στις συναναστροφές μας.

Είμαστε πρότυπα, είτε ηθελημένα είτε άθελά μας σχεδόν όλοι μας για κάποιον κι οφείλουμε να γινόμαστε εμπνευστές των ανθρώπων που μας περιβάλουν. Μπορούμε να εμπνέουμε τους άλλους μέσα από τις πράξεις μας, τις γνώσεις μας, τη θετικότητά μας, τη στάση μας. Ας είμαστε δημιουργοί όμορφων συγκυριών, ζωγράφοι του πορτρέτου μας, αρχηγοί της ζωής μας και πραγματιστές των αξιών μας. Να εμπνέουμε και να εμπνεόμαστε- τι πιο ουσιαστικό από αυτό;

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Άννα Καούνη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου