Όταν οι ανθρώπινες σχέσεις φτάνουν στο αποκόρυφωμά τους αναπτύσσεται το γλυκό αίσθημα της οικειότητας. Γνωρίζεις τον άνθρωπό σου κι αυτός εσένα, προχωράτε χέρι-χέρι στον δρόμο της κατανόησης, του «νοιάζομαι» και του «θέλω να μου δείξεις όλες τις πλευρές σου, την ευάλωτη, την αστεία, τη θυμωμένη, τη λυπημένη, τη χαρούμενη». Μελανά σημεία, φόβοι κι ανασφάλειες έχουν νικηθεί -έστω κι ως έναν σημαντικό βαθμό- από την τρυφερότητα της οικειότητας η οποία απορρέει μέσα από τις από κοινού αποκαλύψεις και τον χρόνο.

Οικειότητα λοιπόν, η ιδιότητα του οικείου όπως δηλώνει κι η ίδια η λέξη, του γνώριμου, ίσως και του ασφαλούς, αυτού που μας επιτρέπει μες σε μια ζώνη άνεσης ν’ ανοιχτούμε, να κλάψουμε, να γελάσουμε, να παρεξηγηθούμε, ν’ αποκαλυφτούμε δίχως φόβο και δεύτερες σκέψεις. Πώς, τι και γιατί δε χωράνε στη σφαίρα αυτού του συναισθήματος. Πέρα από άνεση όμως, την οικειότητα συνοδεύει κι η έννοια του «νοιάζομαι», του ενδιαφέροντος και πολύ πιθανόν και της αγάπης. Μες σ’ ένα ζευγάρι χέρια, δυο μάτια και μια γλυκιά κουβέντα βρίσκεις πρόσφορο έδαφος για κατανόηση, επούλωση πληγών κι αποκαλύψεις πτυχών. Σκέψεις, όνειρα, φαντασιώσεις, απόψεις ξεπροβάλλουν ένα- ένα στο προσκήνιο της σχέσης. Μέσα από την οικειότητα επίσης έρχεται η προσφορά. Ένα ατελείωτο δούναι και λαβείν, αρωματισμένο με συναισθήματα, πράσσειν άλογα και τη γοητεία μιας καθάριας παιδικής ψυχής.

Έτσι πολλές φορές μες στην πλάνη μια ζεστής αγκαλιάς, όλα όσα μας βαραίνουν -κι όχι μόνο-, όπως σκέψεις και γεγονότα μας πιέζουν για να έρθουν στην επιφάνεια. Είναι η στιγμή που νιώθουμε έτοιμοι ν’ ανοιχτούμε στον άνθρωπο που μας συντροφεύει. Μεγάλη πλανεύτρα η οικειότητα και δύσκολο να ξεφύγεις. Kι όταν γίνεται στρατηγικά, μπορεί να φέρει μια βουτιά στο κενό και μάλιστα απότομη, απρόσμενη κι επικίνδυνη είναι η αντίληψη κι η συνειδητοποίηση πως η οικειότητα μες στη σχέση δεν έρχεται από κοινού.

 

 

Η πρώτη σκέψη λοιπόν, όταν μιλάμε για ψευδοοικειότητα, είναι η εκμετάλλευση, αφού από τη μία το άτομο που ζει στο ροζ συννεφάκι του κι είναι ερωτευμένο, πλανεμένο ή εγκλωβισμένο στην ωραιοποίηση μιας κάλπικης οικειότητας, προσφέρει συνήθως όσα πιο πολλά μπορεί για το άτομο που το ενδιαφέρει. Αντιδιαμετρικά βρίσκεται ο παραλήπτης, ο ικανοποιημένος από τα ποσά θαλπωρής που λαμβάνει κι έτσι δίνει συνεχώς τόσο-όσο ώστε να κρατά τον άλλον σε μια φούσκα. Κρατά σταγονόμετρο και στάζει την οικειότητα μαζί με τις στιγμές που τη συνοδεύουν ίσα-ίσα και προσεγμένα.  Μια άνιση δράση-αντίδραση μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών, εκ των οποίων κάποιος  έχει τεράστιες υποκριτικές ικανότητες και παριστάνει πως φωλιάζει κι ηρεμεί μες στη σχέση και στην πλασματική -από πλευράς του- οικειότητας.

Κι αν λοιπόν η οικειότητα συνδέεται με την προσφορά κι οι συνθήκες ψευδοοικειότητας με την εκμετάλλευσή της, τότε τι, γεμίσαμε υποκριτές; Ανοίξαμε την αυλαία για την παράσταση της χρονιάς με τίτλο «Ψευδοοικειότητα», κομπάρσους το νοιάξιμο και το ενδιαφέρον, εισιτήρια φτηνά -όπως κάποιες συμπεριφορές ίσως-, κουστούμια από την εταιρία «Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός» και σεναριογράφο τη ζωή;

Ασφαλώς κι όχι. Πέρα από εκμεταλλευτής κάποιος μπορεί να είναι απλώς φοβισμένος. Ίσως φτάνει την οικειότητα μέχρι όπου μπορεί ή πιστεύει πως μπορεί να αντέξει. Πληγωμένες ψυχές, με ραγισμένα φτερά, θα έλεγε κανείς. Ίσως πάλι να υπάρχει και μια μορφή φόβου απέναντι στο δέσιμο και στη δέσμευση ή ίσως να συμπεριφέρεται έτσι γιατί νιώθει ένοχος. Ένοχος που δεν αισθάνεται το ίδιο και προσπαθεί γιατί θεωρεί ότι αξίζει, πιστεύοντας πως αν δείχνει σημάδια έστω μιας κάλπικης οικειότητας, τότε ίσως την αναπτύξει στ’ αλήθεια. Και κάπως έτσι εκμετάλλευση, φόβος, ενοχή, απόλαυση, προσφορά κι οικειότητα ρίχνουν αυλαία στην παράσταση «ψευδοοικειότητα». Παρακαλώ το πιο θερμό σας χειροκρότημα.

Γι’ αυτό λοιπόν προκειμένου ν’ αποφύγει κανείς το χειροκρότημα όντας ο ριγμένος πρωταγωνιστής του δράματος, θέλει να ξέρεις τι ψάχνεις, με τι συμβιβάζεσαι και με τι δέχεσαι. Στο παζάρι του έρωτα και των σχέσεων βρίσκεις ό,τι θελήσεις αρκεί να ξέρεις πού και πώς να το αναζητήσεις. Ξεκάθαρα μας λένε και λέμε, τ’ αληθινά είναι τα πιο ωραία. Κι αυτό το «ξεκάθαρα» είναι εξ ίσου τρομακτικό τόσο για όποιον το υπερασπίζεται όσο και για το άτομο που θα σταθεί απέναντι στις αποκαλύψεις.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Άννα Καούνη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Πακιακιό