Μια φορά κι έναν καιρό, ένας υπέροχος δημιουργός, ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, μας σύστησε μέσα από ένα διαχρονικό πλέον παραμύθι τον πιο μεγάλο και τρανό μικρό πρίγκιπα. Αυτός ο πρίγκιπας όμως είναι αλλιώτικος από τα στερεοτυπικά πρότυπα που έχουμε συνηθίσει, δεν έρχεται καβάλα σε κανένα άλογο εξουσιάζοντας βασίλεια και σώζοντας ανυπεράσπιστες κορασίδες, αλλά πρόκειται για ένα μικρό, ευαίσθητο και ονειροπόλο αγοράκι που ζει σε έναν διαφορετικό πλανήτη, στο πρόσωπο του οποίου αντικατοπτρίζεται η παιδική αθωότητα.

Ο γλυκός μας φίλος γίνεται γνωστός μέσα από την πένα του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή, καθώς η συγγραφή του υλοποιείται κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ ανήκει στο είδος της παιδικής λογοτεχνίας χαρακτηρίζεται ως αρκετά φιλοσοφημένο έργο μέσα από το οποίο κατακρίνεται και ειρωνεύεται ο κόσμος των μεγάλων. Το αγαπημένο αυτό παραμύθι έχει πολλές συμβολικές έννοιες και πραγματεύεται υψηλές αξίες, όπως η αγάπη και η φιλία. Πέρα όμως από το διδακτικό του περιεχόμενο χαρακτηρίζεται και αντιπολεμικό, γιατί γράφτηκε στην Αμερική, όπου είχε καταφύγει ο συγγραφέας μετά την υποταγή της Γαλλίας στη Γερμανία, όντας εξόριστος και χαμένος, όπως ο μικρός πρίγκιπας που βρίσκεται μακριά από τον πλανήτη του.

Μέσα από το βιβλίο, περιγράφονται οι περιπέτειες και οι διδακτικές ιστορίες του Μικρού Πρίγκιπα που προκύπτουν από τις επισκέψεις του σε έξι διαφορετικούς πλανήτες πέραν της Γης. Ο μικρός μας φίλος αποκομίζει πολλές εμπειρίες από τα ταξίδια του και από τις προσωπικότητες που συναντά σε κάθε μέρος που επισκέπτεται. Η εξιστόρηση των ιστοριών αυτών προκύπτει μέσα από τη  γνωριμία και τη συζήτηση του Μικρού Πρίγκιπα και του αφηγητή μας που βρίσκεται έπειτα από μια αναγκαστική προσγείωση ταλαιπωρημένος στην έρημο Σαχάρα προσπαθώντας να αποκαταστήσει τη βλάβη στο αεροπλάνο του.

Στο παραμύθι αυτό πρωταγωνιστούν πολλοί ρόλοι και κάποιοι αρκετά παραμυθένιοι πέρα από τον μικρό μας πρίγκιπα, καθώς συναντάμε ένα παρεξηγημένο από αρκετούς τριαντάφυλλο και μια φιλόσοφο-αλεπού που μας διδάσκει υψηλές αξίες. Στην ιστορία υπάρχουν αρκετοί συμβολισμοί μέσα από τους οποίους επιτυγχάνεται η περιγραφή της μετάβασης από την παιδική ηλικία στον δύσκολο και απαιτητικό κόσμο των υποχρεώσεων των ενηλίκων.

Ο μικρός μας πρίγκιπας χαρακτηρίζεται ως ένα φιλήσυχο και γλυκό μικρό αγοράκι που ζει κάπως μελαγχολικά σε έναν διαφορετικό πλανήτη από τον δικό μας έχοντας για συντροφιά ένα όμορφο τριαντάφυλλο και γλυκά ηλιοβασιλέματα. Συμβολίζει την παιδική αθωότητα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να χαρακτηριστεί και ανήσυχο πνεύμα, καθώς «βομβαρδίζει» με απορίες και ερωτήματα κάθε μεγάλο που συναντά, επιμένοντας να λάβει απαντήσεις για τα ζητήματα που τον απασχολούν.

Σύντροφος του μικρού πρίγκιπα στον πλανήτη του είναι ένα τριαντάφυλλο κάπως απαιτητικό. Δεν πρόκειται για τυχαία επιλογή λουλουδιού, καθώς ως γνωστόν χαρακτηρίζεται ο βασιλιάς των λουλουδιών.  Είναι πολύ εντυπωσιακό και όμορφο, όμως με έλλειψη μετριοφροσύνης. Παρουσιάζεται αρκετά φιλάρεσκο και φαίνεται να εκμεταλλεύεται τον θαυμασμό και τις κολακείες που δέχεται από τον μικρό πρίγκιπα, στον οποίο δημιουργεί ανελλιπώς τύψεις προκειμένου να επιτύχει την εκπλήρωση των επιθυμιών του και ενώ φαίνεται απόμακρο και άδικο προς τον πρωταγωνιστή μας καθώς δείχνει να μην εκτιμάει την αγάπη που λαμβάνει, στο τέλος όταν αντιλαμβάνεται πως κινδυνεύει να τον χάσει του φανερώνει την αγάπη του και του ζητά συγχώρεση για τη συμπεριφορά του. Ο μικρός πρίγκιπας ωστόσο φαίνεται να το αγαπά και να αντιλαμβάνεται ύστερα από την περιπέτειά του τη μοναδικότητά του.

Ο μικρός μας φίλος συναντά στο ταξίδι του και μια υπέροχη αλεπού. Η αλεπού είναι ένα όμορφο ζώο που χρησιμοποιείται συχνά στα παραμύθια, συμβολίζοντας την εξυπνάδα αλλά και την πονηριά. Στο βιβλίο «Ο Μικρό Πρίγκιπας» έχει καθοριστικό ρόλο, καθώς είναι αυτή που εκφράζει την αξία της φιλίας και εξηγεί στον μικρό μας ήρωα τη σπουδαιότητα του τριαντάφυλλου του όταν αμφισβητεί τη μοναδικότητά του. Η αλεπού έχει διδακτικό ρόλο σ’ αυτό το παραμύθι, καθώς ξαναφέρνει στο προσκήνιο την αξία της εξημέρωσης, δηλαδή της δημιουργίας δεσμών.

Στα ταξίδια του συναντά και άλλες αρκετές προσωπικότητες πέρα από τις παραμυθένιες που αναφέρθηκαν προηγουμένως με αλληγορικό νόημα, όπως έναν βασιλιάς που διψάει για εξουσία, έναν ματαιόδοξο που δείχνει με τη στάση του αρκετά εγωιστής και έναν γεωγράφο κάπως αλαζόνα που συμβολίζει τους ανθρώπους που κατέχουν γνώση δίχως αξία.

Είναι ένα βιβλίο με αρκετούς υπαινιγμούς και βαθιά νοήματα που έχει αγαπηθεί από όλον τον κόσμο και απευθύνεται σε ένα ηλικιακό εύρος. Μαγεύει διαχρονικά γενιές αναγνωστών και κατακτά επάξια μια θέση ανάμεσα στα πιο διάσημα βιβλία παγκοσμίως. Μπορεί να ανήκει στην παιδική λογοτεχνία, όμως μέσα από τις αξίες που πραγματεύεται και τις βαθυστόχαστες παρατηρήσεις του μπορεί να εκφράσει την ψυχοσύνθεση κάθε αναγνώστη, με ευφάνταστο, έξυπνο και απλό τρόπο και να τον ωθήσει σε μια μικρή αυτοκριτική.  Άλλωστε όπως αναφέρεται και στο βιβλίο «Αν καταφέρεις να κρίνεις τον εαυτό σου σωστά, θα είσαι πραγματικά σοφός».

Η σημαντικότερη αξία όμως του βιβλίου φαίνεται να περιέχεται στα λόγια της αλεπούς προς τον μικρό Πρίγκιπα «Δε βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια», «Είσαι υπεύθυνος για πάντα, γι’ αυτό που έχεις εξημερώσει» και «Ο χρόνος που πέρασες με το τριαντάφυλλό σου είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό για σένα».

Μέσα από βιβλίο του ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ μας προβληματίζει, μας μαγεύει και μας παρουσιάζει έναν διαφορετικό πρίγκιπα, πέρα από το συνηθισμένα, έναν πρίγκιπα μικρό με μεγάλες αξίες.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Άννα Καούνη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.