«Ποιος είμαι;», «πού βαδίζω σ’ αυτήν τη ζωή;», «ποιος είναι ο σκοπός μου;». Οι περισσότεροι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ανείπωτα εσωτερικά ερωτήματα, σαν ν’ αποτελούν τον κοινό μας παρονομαστή μέσα στην ομορφιά της διαφορετικότητάς μας. Συνήθως όμως, καταφεύγουμε και σ’ ένα μέτρημα-ερώτημα, ανεξαρτήτως επιρροών ή προτιμήσεων που μπορεί να χαρακτηριστεί κι ως αναγκαίο κακό για την ανάγκη του αυτοπροσδιορισμού μας. Μια απορία με βάρος, που ταλανίζει ποικιλοτρόπως μια πληθώρα του πληθυσμού, μια εσωτερική φωνή που μας τσιγκλάει αραιά και πού και μας παρακινεί ν’ αναρωτηθούμε για τους συνοδοιπόρους μας. Αλήθεια, ποιους μπορούμε να ορίσουμε ως ανθρώπους της ζωής μας;

Ασχέτως  ερωτικού, φιλικού, κοινωνικού ή οικογενειακού πλαισίου, η αναγνώριση μιας τέτοιας ιδιότητας συχνά συνδέεται με τη συνειδητοποίηση της αξίας αυτού του ατόμου για μας. Μια μαθηματική παράσταση που απαρτίζεται από σταθερές και μεταβλητές- μεταβλητές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν όλοι οι ανεξέλεγκτοι παράγοντες και σταθερές οι αξίες μας κι οι άνθρωποί μας που τις διαμορφώνουν, τις επηρεάζουν και πολλές φορές τις επιβεβαιώνουν έμπρακτα, φτάνοντας σε μια ταυτότητα που ισχύει.

Συχνά συγχέουμε τον ορισμό των ανθρώπων της ζωής μας με τη διάρκεια. Η διάρκεια όμως δεν είναι μονοδιάστατη έννοια και δε φέρει πάντοτε θετικό πρόσημο· μπορεί να εκφράσει την ομορφιά της συνήθειας, την άνεση ίσως και την ποιότητα κάποιου δεσμού. Όμως αυτό δεν υφίσταται πάντοτε, καμιά φορά προχωρά αγκαζέ με μια κεκαλυμμένη αρνητική διάθεση, καθώς τα υποσύνολα που περιέχονται σ’ αυτήν είναι αρκετά δελεαστικά. Η συνήθεια, φερειπείν, έχει τη δυναμική να μας κάνει να προσκολλούμε σε βολικές, αλλά όχι αρκετές καταστάσεις, όπως οι χειριστικοί δεσμοί.

Άνθρωποι στη ζωή μας έρχονται και παρέρχονται, είτε από επιλογή είτε όχι. Κάποιοι τρυπώνουν παιχνιδιάρικα, μερικοί άτσαλα, άλλοι βίαια ενώ κάποιοι προϋπάρχουν. Για την εισχώρησή τους όμως στην κλίκα των ανθρώπων της ζωής μας, ο πιο θεμελιώδης πυλώνας της σχέσης μας μαζί τους είναι η επικοινωνία. Κι αν ως σχέση ορίζεται η αλληλεπίδραση μεταξύ δυο ή περισσοτέρων όντων, η επικοινωνία συνδέεται άρρηκτα μ’ αυτό. Στο ανθρώπινο βασίλειο κυκλοφορεί ποικίλα ατόμων που έχει τη δυνατότητα να εντρυφήσει στην προαναφερθείσα κλίκα. Ποιοι όμως κατορθώνουν το τελικό επίπεδο και χαρακτηρίζονται νικητές;

Συχνά, αυτοί που πέρα από καλή επικοινωνία στο πρόσωπό τους βρίσκουμε κατανόηση κι αποδοχή ακόμα κι όταν δε διακατεχόμαστε από ομοιότητα, η οποία συνήθως βολεύει και κολακεύει, όμως από μόνη της δεν αρκεί. Μια ποιοτική επικοινωνία με τις παραπάνω αξίες παραχωρεί πρόσφορο έδαφος για την αποκάλυψη ενδότερων πτυχών μας. Μια ειλικρινής βουτιά στον εσωτερικό μας κόσμο πραγματώνεται σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον όπου καμιά φορά γίνεται κατανοητό κι αποδεχτό μέχρι και το «συμφωνούμε ότι διαφωνούμε και that’s ok».

Στις σχέσεις μας μ’ αυτούς τους ανθρώπους συνήθως πρωταγωνιστεί και η έννοια της αγάπης. Αγάπη άνευ όρων, ανιδιοτέλεια, αξίες ύψιστης σημασίας που αποκαλύπτουν το μεγαθήριό της. Ένα στερητικό «α-ν-» στην ανιδιοτέλεια που σηματοδοτεί την απουσία της ιδιοτέλειας δηλαδή την έλλειψη πράξεων με γνώμονα το συμφέρον. Άραγε πόσοι άνθρωποι υπάρχουν στη ζωή μας δίχως κανένα προσωπικό όφελος; Ερώτημα αρκετά σκληρό που προβληματίζει, αλλά που σίγουρα αξίζει ν’ απαντηθεί εάν θέλουμε να πορευόμαστε χέρι-χέρι με την αλήθεια μας. Αν μέσα από τους ανθρώπους της ζωής μας και μαζί τους κυνηγάμε μια άπιαστη ευτυχία θα ήταν αρεστό να γνωρίζουμε πόσο ειλικρινής είναι η μορφή της και η δύναμη που μας προσφέρει.

Είναι φορές που νιώθουμε μόνοι ανάμεσα σε ανθρώπους- αυτό βέβαια δε συμβαίνει όταν αυτοί πληρούν τα κριτήρια για να χαρακτηριστούν ως άνθρωποι της ζωής μας. Οι δεσμοί μας μαζί τους προκύπτουν κι έχουν υπόσταση σεβόμενοι αξίες όπως η επικοινωνία, η αποδοχή, η κατανόηση, η υποστήριξη κι η ειλικρίνεια. Η σημαντικότητά τους και η βαρύτητά τους συνδέεται και με την αθώα κι αγνή αγάπη, όταν δηλαδή δεν είναι προσποιητή και δεν υποβόσκει κάποιος δόλιος λόγος όπως το συμφέρον. Μέσα από τις ανωτέρω αξίες πραγματώνεται η βαρύγδουπη ιδιότητα αυτών των ανθρώπων, η οποία καλό θα ήταν να μη συγχέεται με την άπιστη αρκετές φορές σε πρόσημο έννοια της διάρκειας.

Ας αναμετρηθούμε λοιπόν με όλες αυτές τις έννοιες κι ας μετρήσουμε με σθένος αναλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω τους ανθρώπους της ζωής μας. Πόσοι υποστηρίζουν όντως όλ’ αυτά τα κριτήρια; Πόσοι είναι κοντά; Ποιοι προσποιούνται; Ποιοι δε θα τα πλησιάσουν ποτέ; Ας ορίσουμε το συνθηματικό της κλίκας μας που απαρτίζεται απ’ αυτά τα άτομα. Τροφή για σκέψη για την ανανέωση της κάρτας παλιών ή την εισχώρηση νέων μελών.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Άννα Καούνη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου