Η τέχνη του φλερτ είναι πλούσια σε μέσα και συμπεριφορές που το διευκολύνουν. Πολλές κινήσεις, λόγια, ακόμα και πράγματα που με μια πρώτη ματιά φαίνονται ασήμαντα, λειτουργούν ως ένα ερωτικό κάλεσμα προς το άτομο που μας ενδιαφέρει, χωρίς απαραιτήτως να του το πούμε κατάμουτρα. Άλλωστε, το παιχνίδι του φλερτ είναι πιο πικάντικο όταν γίνεται με τρόπους διακριτικούς, που πετάνε το μπαλάκι στην απέναντι πλευρά, ελπίζοντας σε ένα ενδιαφέρον ματς.

 

1. Οπτική επαφή

Φυσικά κι αδιαμφισβήτητα, όταν βρισκόμαστε σ’ ένα δωμάτιο όπου είναι παρόν και το αντικείμενο του πόθου μας, τα μάτια είναι αυτά που ακούσια ή εκούσια θα προδώσουν το ενδιαφέρον μας. Θα κοιτάξουμε το άλλο άτομο σε συγκεκριμένα σημεία, όπως είναι τα μάτια και τα χείλη και θα περιμένουμε μια αντίστοιχη ανταπόκριση. Όταν οι ματιές συναντηθούν, εάν αυτή η οπτική επαφή είναι αμοιβαία και διαρκείας, τότε συνήθως σημαίνει πως οι σκέψεις κι οι επιθυμία είναι κοινές.

 

2. Αντικατοπτρισμός

Προχωρώντας στην άτιμη τη γλώσσα του σώματος, όταν βρισκόμαστε κοντά με αυτόν τον άνθρωπο, τείνουμε να αντιγράφουμε τις κινήσεις του. Είτε αυτό συμβαίνει υποσυνείδητα είτε όχι, είναι για να δηλώσει τις ομοιότητές μας μαζί του κι έτσι να παρασύρουμε το άτομο σ’ αυτή τη διαδικασία. Έρευνες υποστηρίζουν πως αν το κάνουμε αυτό για κάποιο χρονικό διάστημα, ένα καλό τεστ για να δούμε εάν τα αισθήματά μας είναι αμοιβαία, είναι το να αλλάξουμε ξαφνικά τις κινήσεις μας και να δούμε αν το άλλο άτομο τις αντιγράψει. Τότε, ίσως, αυτό σημαίνει πως κι εμείς του αρέσουμε.

 

3. Γέρνουμε προς το μέρος του

Συνεχίζοντας με τη γλώσσα του σώματος, όταν βρισκόμαστε σε μια συζήτηση με το συγκεκριμένο άτομο, θα θελήσουμε να ‘ρθουμε πιο κοντά του, με το να γείρουμε προς το μέρος του καθώς του μιλάμε. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένα σημάδι που αποδεικνύει πως επιθυμούμε να είμαστε όσο πιο κοντά του γίνεται καθώς η επαφή μας είναι σε εξέλιξη. Για παράδειγμα, εάν καθόμαστε πλάι ο ένας τον άλλο, για να συμπεράνουμε πως υπάρχει ενδιαφέρον, τότε τα κεφάλια μας θα είναι γυρισμένα το ένα προς το άλλο, ακόμα και οι ώμοι και ο κορμός μας θα είναι στραμμένα προς το μέρος του άλλου ανθρώπου, ανεξαρτήτως το πώς είναι τοποθετημένη η καρέκλα μας.

 

4. Πειράγματα

Ακόμα κι αν θυμίζει αθώο φλερτ του σχολείου, δεν παύει να υφίσταται και στα ενήλικα μας χρόνια. Η τάση αυτή του να «πειράζουμε» τον άνθρωπο που μας αρέσει, ακόμα κι αν βρισκόμαστε μέσα σε παρέα. Συγκεκριμένα, σε αυτή την περίπτωση θα ακούμε προσεκτικά όσα λέει εκείνος ο συγκεκριμένος άνθρωπος και θα ψάχνουμε ευκαιρίες για να κάνουμε αστεία και να δείξουμε όσο εντονότερα γίνεται πως έχει την αμέριστη προσοχή μας.

 

Δες εδώ έξυπνους τρόπους να φλερτάρεις

χωρίς να καρφωθείς και πολύ!

 

5. Απομακρύνοντας εμπόδια

Κι ας πούμε θεωρητικά πως είμαστε σε ραντεβού αλλά στο τραπέζι μας υπάρχουν εμπόδια. Ένα βάζο του μαγαζιού, ένα κερί, που μας μπλοκάρει τη θέα. Η κίνηση στο να μετακινήσουμε εκείνο το αντικείμενο, για να έχουμε ξεκάθαρη οπτική επαφή, δεν είναι κάτι άλλο παρά η προσπάθειά μας, να μην ενοχλεί τίποτα το πεδίο μας. Έτσι εκφράζουμε το γεγονός ότι τίποτα δε θα αποσπάσει την προσοχή μας από εκείνο το ένα άτομο, ακόμα κι αν στο χώρο που βρισκόμαστε υπάρχουν πιθανοί αντιπερισπασμοί.

 

6. Αντικριστές πατούσες

Πριν παρεξηγηθούμε, ας ξεκαθαρίσουμε πως μιλάμε για την περίπτωση όπου στεκόμαστε κοντά στον άνθρωπο που μας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Όταν οι πατούσες μας είναι τοποθετημένες απέναντι από τις δικές του, τότε αυτό είναι ακόμα ένα μικρό σημαδάκι της γλώσσας του σώματος, που προδίδει τη επιθυμία μας να είμαστε κοντά του. Εξάλλου, θα δούμε πολλές φορές ανθρώπους να στέκονται ο ένας κοντά στον άλλο, αλλά μόνο και μόνο από τον τρόπο που είναι τοποθετημένα τα σώματά τους, να μπορούμε ν’ αντιληφθούμε πως η επιθυμία απουσιάζει και πως αδιαφορούν ο ένας για τον άλλο.

 

7. «Αχ, τι ωραία που τα λες»

Ακόμα κι αν για τους άλλους, ο άνθρωπος εκείνος μπορεί να λέει χαζομάρες, ή τέλος πάντων τίποτα άξιο σχολιασμού, εμείς θα σπεύσουμε να γελάσουμε με όλα όσα θα πει. Θα προσπαθήσουμε να του προσφέρουμε την επιβεβαίωση πως αυτός ο άνθρωπος έχει χιούμορ κι είναι ευχάριστος. Ίσως αυτό να γίνει σε υπερβολικό βαθμό σε μερικές περιπτώσεις, σε σημείο που θα φαινόμαστε σαχλοί, όμως αυτά τα συγχωράμε για χάρη της καψούρας.

 

8. Νιώθουμε άβολα

Είναι μια κλασική περίπτωση όπου η καλή ατάκα θα μας έρθει στο μυαλό αφού επιστρέψουμε σπίτι, ή που θα χαζογελάμε παγωμένοι μην ξέροντας τι να απαντήσουμε σε μια απλή ερώτηση. Πολλές φορές τυχαίνει να μη νιώθουμε άνετα απέναντι σε κάποιον άνθρωπο που μας ελκύει ερωτικά, αφού προσπαθούμε πολύ έντονα να παρουσιάσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

 

9. Στεκόμαστε καμαρωτοί

Στην προσπάθειά μας να εντυπωσιάσουμε έναν άνθρωπο, το σώμα μας θα ακολουθήσει κι εκείνο κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες. Για παράδειγμα, εάν περνάμε από μπροστά του και γνωρίζουμε πως μας κοιτάει, τότε θα έχουμε στο νου μας να δείχνουμε όσο πιο ωραίοι γίνεται, ακόμα κι αν κάνουμε πασαρέλα δίπλα από ένα περίπτερο. Συνήθως αυτή η κίνηση θα συνδυαστεί και με ένα βλέμμα προς το άτομο, για να δηλώσουμε πως για χάρη του γίνεται το σόου.

 

10. Συστολή-Διαστολή

Και σαν να μην έφταναν οι ματιές, έρχονται κι οι κόρες των ματιών μας για να μας προδώσουν όταν μας αρέσει κάποιος. Σύμφωνα με έρευνες, οι κόρες των ματιών του ανθρώπου διαστέλλονται όταν αντικρίζουν ευχάριστα περιβάλλοντα. Κάτι που φυσικά συμβαίνει όταν βρισκόμαστε κοντά στον άνθρωπο που θέλουμε να κατακτήσουμε. Τόσα τραγούδια για τα μάτια, δε γράφτηκαν τυχαία, αφού τελικά «με τα μάτια μιλάμε εμείς», στην κυριολεξία.

 

Συντάκτης: Άνδρη Χριστοφή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου