Βλέπεις το 2 μπροστά στο κεράκι της τούρτας σου και νιώθεις, ότι μία νέα δεκαετία ανοίγεται μπροστά σου. Βγαίνεις, γιορτάζεις, διασκεδάζεις το νέο κεφάλαιο της ζωής σου. Συμπλήρωσες, λοιπόν, 2 δεκαετίες ζωής και συνεχίζεις με πολλά όνειρα για τις επόμενες. Είναι μια ηλικία στην οποία έχεις αρχίσει να συνειδητοποιείς πολλά πράγματα για τη ζωή σου. Καμία σχέση με το όταν έγινες 10 χρονών προφανώς. Έρχεσαι λοιπόν, μετά το πάρτι  και τα δώρα και σκέφτεσαι: Τι έχω μάθει όλα αυτά τα ατελείωτα χρόνια της ζωής μου και ποια από αυτά είναι μαθήματα για το μέλλον; Ας δούμε λοιπόν 10 από τα πράγματα που μάθαμε κλείνοντας τα 20!

 

1. Φιλίες

Στην ηλικία αυτή αντιλαμβάνεσαι το πραγματικό νόημα και την αξία της αληθινής φιλίας. Έχοντας φύγει από την κοινωνία του σχολείου, γνωρίζεις πολλά νέα διαφορετικά πρόσωπα, είτε στο πανεπιστήμιο, είτε στη δουλειά σου και καταλαβαίνεις με ποιους ανθρώπους μπορείς να επικοινωνήσεις πραγματικά και σας δένει μια ουσιαστική φιλία και ποιοι ήταν κοντά σου μόνο και μόνο από συνήθεια, επειδή πολύ απλά τόσα χρόνια πηγαίνατε στο ίδιο σχολείο ή καθόσασταν στο ίδιο θρανίο. Γίνεται ένα πρώτο ξεκαθάρισμα και παράλληλα προστίθενται νέα άτομα στη ζωή σου τα οποία έρχονται μετά από δική σου επιλογή και πρόκειται να μείνουν.

 

2. Προσωπικές σχέσεις

Βρίσκεσαι σε μια ηλικία που έχει ξεκινήσει να σ’ απασχολεί η συντροφικότητα. Έχεις νιώσει έλξη για κάποιο άτομο, με το οποίο μπορεί να έχεις ζήσει ή να ζεις μια όμορφη ιστορία ή μπορεί και να έχεις βιώσει και μια απόρριψη. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, είναι ένα θέμα που σ’ απασχολεί. Σίγουρα άλλους τους καίει περισσότερο κι άλλους λιγότερο, όμως βρίσκεται σε κάποιο μέρος του μυαλού, διότι η συντροφικότητα είναι ένα από τα βασικότερα συναισθήματα που θέλει να βιώνει ο άνθρωπος στη ζωή του.

 

3. Ανεξαρτησία

Βιώνεις το υπέροχο συναίσθημα της ελευθερίας- ανεξαρτησίας. Ως ενήλικας πια, μπορείς να αποφασίσεις μονός ζωή σου χωρίς να είσαι υποχρεωμένος να λογοδοτήσεις σε κανέναν. Κάνεις τις επιλογές που θεωρείς σωστές, παίρνεις τα ρίσκα σου και φτάνεις όπου σε οδηγήσουν, στηριζόμενος στις δικές σου επιθυμίες.

 

4. Ευθύνες

Ως επακόλουθο της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας είναι οι ευθύνες που δημιουργούνται. Είτε σπουδάζεις και ζεις μόνος σου, οπότε πρέπει να διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις της σχολής και τα έξοδα του σπιτιού σου, είτε δουλεύεις οπότε έχεις αναλάβει υποχρεώσεις, τις οποίες οφείλεις να ολοκληρώσεις. Σε κάθε περίπτωση, έχεις νέες αρμοδιότητες στο μυαλό σου οι οποίες απαιτούν την προσοχή και τη συγκέντρωσή σου.

 

5. Αυτογνωσία

Μαθαίνεις τον εαυτό σου. Δοκιμάζεις πράγματα, αντιμετωπίζεις δυσκολίες, πολεμάς και βλέπεις πού φτάνουν τα όρια σου. Ζητάς και διεκδικείς αυτά που σε κάνουν ευτυχισμένο και καταλαβαίνεις ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι ο εαυτός σου. Αναζητάς πράγματα τα οποία σε κάνουν χαρούμενο και δημιουργικό, με μια λέξη, πλήρη.

 

6. Πώς κυλά ο χρόνος

Πότε έλεγα, «άντε να τελειώσω το σχολείο», όταν πήγαινα σχολείο και πότε έφτασα κοντά στο πτυχίο, απίστευτο μου φαίνεται. Πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός. Είναι από τις φορές που σκέφτεσαι ότι τελικά δεν αργούν να έρθουν στιγμές που φαντάζουν ως πολύ μακρινές, γι’ αυτό κοιτάς να απολαύσεις κάθε στιγμή, γιατί τα χρόνια κυλούν τόσο γρήγορα όσο δε φανταζόσουν.

 

7. Στα σκάει ο πληθυντικός

Περπατάς στο δρόμο και μια μπάλα έρχεται στα πόδια σου. Την κρατάς και βλέπεις έναν πιτσιρικά να εμφανίζεται δίπλα σου, πας να τη δώσεις κι ακούς «Σας ευχαριστώ πολύ κύριε/κυρία» Εσένα είπε κύριε-κυρία, αναρωτιέσαι. Κεριά και λιβάνια σκέφτεσαι και του χαμογελάς δίνοντάς του γρήγορα την μπάλα πριν βρεθεί στο κεφαλάκι του. Τότε καταλαβαίνεις ότι η εφηβεία σου έφυγε, ότι μεγάλωσες καθώς σε κάποια μάτια φαίνεσαι πολύ μεγάλος για να σου μιλούν στον πληθυντικό.

 

8. Εργασία και χαρά

Οι σκέψεις για το επαγγελματικό σου μέλλον γίνονται όλο και περισσότερες καθώς, μετά το πανεπιστήμιο, είναι το επόμενο που πρέπει να σκεφτείς και να οργανώσεις για να μπορέσεις να γίνεις και οικονομικά ανεξάρτητος. Κάθεσαι και ψάχνεις μεταπτυχιακά που θα σε φέρουν πιο κοντά σ’ αυτόν το στόχο, καθώς γνωρίζεις, ότι βρίσκεσαι σε μια δύσκολη αγορά εργασίας και κάθε εφόδιο είναι καλοδεχούμενο κι απαραίτητο.

 

9. Αλλαγές εμφάνισης- στιλ

Είσαι πια σε μια φάση στην οποία έχεις βρει πώς περίπου σου αρέσει να είσαι. Γι’ αυτό ξεκινάς να Πειραματίζεσαι με τα μαλλιά σου, δοκιμάζεις διάφορα είδη ρούχων για να δεις τι σε κάνει να νιώθεις πιο άνετα. Γενικότερα φροντίζεις την εξωτερική σου εμφάνιση, το σώμα σου, όχι για να είσαι αρεστός στους άλλους, αλλά σε σένα και μόνο. Αποκτάς έτσι τη δική σου προσωπικότητα και το δικό σου ξεχωριστό τύπο.

 

10. Όλα τώρα

Στα 20 καταλαβαίνεις ότι μπαίνεις στην τοπ σου δεκαετία, εκείνη θα καθορίζει πώς θα είναι η ζωή σου. Οπότε φρόντισε να σκεφτείς καλά και να πάρεις αποφάσεις για να οργανώσεις, όσο περνά βέβαια από το χέρι σου, μια ζωή που αξίζει να διηγείσαι. Άντε και καλά 30!

Συντάκτης: Φωτεινή Τζατζάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου