Νύχτωσε! Και άλλη μια βραδιά σε βρίσκει στη γνώριμη θέση σου, να βλέπεις σειρές ή ταινίες και να λιώνεις μπροστά σε μία οθόνη. Εσύ και η καλύτερη παρέα σου, ο εαυτός σου! Τι ωραία που περνάτε! Τα βρίσκετε σε όλα εσείς οι δύο, στις ταινίες, στις γουρουνιές, στο ποτό… Η καλύτερή σου. Απολαμβάνεις την ησυχία σου. Σου αρέσει που δεν εξαρτάσαι από το πότε θα χτυπήσει το κινητό σου και αν στη γραμμή ή το μήνυμα θα είναι «το πρόσωπο» ή αν σε θυμήθηκε απλώς κάποια εταιρεία για νέα προσφορά.

Έτσι περνά ο καιρός και συνηθίζεις όλο και περισσότερο τη μοναξιά σου. Εξάλλου, σου ‘χει λείψει, ήθελες λίγο χρόνο με σένα, να αναζητήσεις και να βρεις ποια πράγματα έχεις ανάγκη, τι σε κάνει να νιώθεις όμορφα, άνετα, με ποιες καταστάσεις είσαι ασφαλής και γενικά ποιες θέλεις να είναι οι επιλογές σου από δω και στο εξής. Κάπου εκεί, λοιπόν, εντελώς αναπάντεχα εμφανίζεται στη ζωή σου ένα νέο πρόσωπο και καταλαβαίνεις ότι η γνωριμία αυτή δε θα είναι μία υπόθεση απλή.

Στην αρχή, προσπαθείς να μη δίνεις και πολλή σημασία. Μπα, σκέφτεσαι, θα του περάσει και θα εξαφανιστεί, άσε που εγώ δεν είμαι σε φάση για σχέση και μπερδέματα. Όμως το πρόσωπο επιμένει, κάνει αισθητή την παρουσία του στη ζωή σου με κάθε τρόπο, με καθημερινή επικοινωνία, και αναζητά κάθε αφορμή για να σε συναντήσει και να σε γνωρίσει καλύτερα.

Τότε μπαίνεις κι εσύ στη διαδικασία να σκεφτείς πώς θες να εξελιχθεί αυτή ιστορία. Πιστεύεις αρχικά ότι δεν είσαι έτοιμος να μπεις σε έναν νέο έρωτα και φοβάσαι ότι αυτό το ξαφνικό μπορεί να μην είναι και τόσο ιδανικό. Επικρατεί, λοιπόν, μία σύγχυση στο μυαλό καθενός που βρίσκεται σε μία τέτοια διαδικασία. Το παν σε αυτή τη φάση είναι η ψυχραιμία και η σωστή σκέψη. Δε χρειάζονται βιασύνες και κινήσεις πανικού λόγω πίεσης και αναστάτωσης. Βήμα-βήμα θα διαχειριστείς την κατάσταση με το νέο άνθρωπο που γνώρισες. Καλό είναι να ξεκαθαρίσεις από την αρχή στον άνθρωπο που σε πολιορκεί τις προθέσεις σου, να του πεις με πολύ κομψό τρόπο ότι σε βρήκε σε μία περίοδο ηρεμίας και εσωτερικής αναζήτησης οπότε δε χρειάζονται βιαστικές κινήσεις.

Ζητάς χρόνο, αλλά μην ξεχνάς ότι πρέπει να δώσεις κιόλας. Και οι δύο πλευρές θέλουν το χρόνο τους έτσι ώστε να γνωρίζει καλύτερα ο ένας τον άλλον. Μην κάνεις το λάθος να απορρίψεις έναν άνθρωπο που γνώρισες χωρίς να του δώσεις την ευκαιρία να σου δείξει ποιος είναι. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα περνάει από απροειδοποίητα τεστ και θα τον κάνεις να νιώθει ότι κάθε κίνηση του ελέγχεται. Οι χαλαρές κουβέντες, τα αστεία και οι αυθόρμητες κινήσεις θα σας αποδείξουν αν εσείς οι δύο μπορείτε να συνυπάρξετε. Δώσε περιθώριο για να γίνει σωστά η γνωριμία σας και μη βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα.

Εσύ από τη μεριά σου θα πρέπει εκτός από χρόνο να δώσεις και λίγο χώρο στον άνθρωπο αυτό. Μη μένεις κολλημένος σε παλιές ιστορίες και μη θεωρείς ότι δεν είσαι έτοιμος. Άνοιξε λίγο το δρόμο σου για να μπορέσει και αυτός δειλά-δειλά να τον περπατήσει. Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν είναι απόλυτα έτοιμος όταν ο έρωτας έρχεται στη ζωή του. Πίεσε λίγο τον εαυτό σου να προχωρήσει και να αφήσει πίσω κάθε αναστολή και φόβο. Η κατάλληλη στιγμή δε θα έρθει ποτέ από μόνη της, εσύ θα της ανοίξεις την πόρτα για να μπει στη ζωή σου.

Αφού έτυχε να γνωρίσεις ένα άτομο που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον, μίλα του ανοιχτά για τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες, μην λες μεγάλα λόγια και δίνεις ψεύτικες ελπίδες. Καλό όμως θα ήταν να ξέρετε τις διαθέσεις ο ένας του άλλου, γιατί ίσως χωρίς να το γνωρίζετε να ζητάτε το ίδιο πράγμα. Οπότε η γνωριμία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα όμορφο ειδύλλιο. Και αν αυτό δε γίνει, θα ξέρεις ότι εσύ έδωσες την ευκαιρία και πως απλώς δεν ήταν οι συνθήκες κατάλληλες.

Καλή μοναξιά και η αναζήτηση του εαυτού μας, όμως δεν είναι και για πάντα. Ζήσε τις στιγμές που σου δίνονται και μην περιμένεις να γίνουν θαύματα από μόνα τους. Βοήθα κι εσύ λιγάκι.

Συντάκτης: Φωτεινή Τζατζάκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.