pillow5414

Ερωτική σχέση και το μυαλό μας πηγαίνει στην αμοιβαία αγάπη, στον εξαίρετο έρωτα, στην έντονη και ζωηρή έλξη, στις ατελείωτες στιγμές ευτυχίας και πάθους και όσα άλλα μπορεί κανείς να φανταστεί.

Εράω, έρως, έρωτας. Πόσο μπορεί να κρατήσει; Σίγουρα θέλει προσπάθεια για να τον κρατήσεις ζωντανό κι να μη σβήσει, ιδίως όταν περάσουν οι πρώτοι μήνες της γνωριμίας. Θυμάσαι στην αρχή που κατέβαλες υπερβολική προσπάθεια για να είσαι στην τρίχα και κατέστρωνες ολόκληρο σχέδιο από το προηγούμενο βράδυ της συνάντησής σας για το πώς να προσελκύσεις το καινούριο σου φλερτ, πώς να κινήσεις το ενδιαφέρον και να σου δείξει αντίστοιχα τη δέουσα προσοχή και πώς το ραντεβού σας να μείνει αξέχαστο και για τους δύο;

Αργότερα,  λίγο η ρουτίνα, λίγο η υπερβολική οικειότητα, λίγο το ότι περίμενες να είναι διαφορετικά τα πράγματα μεταξύ σας, λίγο κι η ασυμφωνία χαρακτήρων που προέκυψε στην πορεία, στο ζευγάρι άρχισε σιγά-σιγά να απομακρύνεται ερωτικά ο ένας από τον άλλον. Και όταν τελικά ναυάγησε και η τελευταία προσπάθειά σας για να σώσετε τη σχέση και τον έρωτά σας, αποφασίσατε να τραβήξετε διαφορετικούς δρόμους.

Κάποιος άλλο έρωτας όμως θα χτυπήσει την πόρτα της καρδιάς σου και θα ξαναερωτευτείς. Και πάμε ξανά από την αρχή, ταχυπαλμία, κρύος ιδρώτας, ενθουσιασμός, έρωτας, έντονη έλξη.  Οι άνθρωποι μπορούν να ερωτευτούν πολλές φορές, το ζήτημα είναι αν μπορούν να παραμείνουν με ένα μόνο άνθρωπο, ιδίως όταν περνάει η πρώτη περίοδος της γνωριμίας και της έντονης επιθυμίας να μάθεις τα πάντα για τον άνθρωπο που βγαίνεις μαζί του και που όλα μοιάζουν με ένα παραμύθι με αίσιο τέλος. Μετά τους πρώτους μήνες ο έρωτας μετατρέπεται σε αγάπη, εντούτοις όλα εξακολουθούν να είναι όμορφα στη σχέση σου, να νιώθεις ότι είσαι ασφαλής και ότι είσαι ο εαυτός σου με τον άνθρωπο που επέλεξες.

Υπάρχει η άποψη που λέει ότι όσες περισσότερες σχέσεις κάνει κάποιος, τόσο πιο έμπειρος είναι στον τομέα των σχέσεων. Είναι εξοικειωμένος, έχει πολλές γνώσεις -η πείρα που λέμε- και ξέρει πώς να συμπεριφερθεί στην επόμενη σχέση αν αποτύχει η προηγούμενη.  Αν κάποιος όμως έχει κάνει μία σχέση στη ζωή του, αυτός δε θεωρείται ότι γνωρίζει από σχέσεις; Ή και αυτός που έχει μια μακροχρόνια σχέση, δεν αποδεικνύει το γεγονός αυτό ότι γνωρίζει από σχέσεις και μάλιστα ξέρει πολύ καλά πώς να τις διατηρεί και να τις κάνει να αντέχουν στο χρόνο;

Από την άλλη ο άνθρωπος που έχει κάνει πολλές σχέσεις -με εξαίρεση των άσχημων και ατυχών γνωριμιών- μπορεί να φοβάται να αναλάβει ευθύνες όταν τα πράγματα αρχίζουν να σοβαρεύουν. Γιατί στην αρχή είναι σχετικά εύκολα τα πράγματα. Πέρα των συνεχών γλυκόλογων που ανταλλάσσεις με το νέο σου φλερτ και των πολλών μηνυμάτων -τόσα δε στέλνεις ούτε με τους κολλητούς σου!-, τα αμέτρητα ραντεβουδάκια σας, οι δεσμεύσεις σας είναι μέχρι το σημείο του να περνάτε όμορφα. Όταν το καυτό και ενδιαφέρον ραντεβού σου μετατραπεί σε σχέση, τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Τα προβλήματα και οι ανησυχίες του συντρόφου σου γίνονται και δικές σου. Είσαι μαζί με το ταίρι σου όχι μόνο στα εύκολα, στα πανηγύρια και στις χαρές αλλά και στα δύσκολα και στις σκοτούρες. Αυτή η δέσμευση με τις επακόλουθες «υποχρεώσεις» μπορεί να μην αρέσει σε κάποιους και μάλιστα να νιώθουν ότι πνίγονται και ότι τους πέφτει πολύ βαριά. Αυτός που έχει κάνει πολλές σχέσεις στη ζωή του και ξεκινάει μια καινούρια, εκείνη τη στιγμή που αρχίζουν τα πράγματα να σοβαρεύουν, να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και πιθανόν να μπαίνει σε συγκρίσεις της σχέσης του έτσι όπως ήταν στην αρχή με το σημείο που βρίσκεται τώρα και να σκέφτεται ότι τα πράγματα στην αρχή ήταν πολύ καλύτερα.

Θέλω να καταλήξω ότι το θέμα είναι εντελώς υποκειμενικό. Για να δώσω ένα παράδειγμα, όπως στην εργασία, η εμπειρία μετράει και υποτίθεται αξιολογείται περισσότερο μισθολογικά όση περισσότερη έχεις, αν έρθει ένας νέος εργαζόμενος με λιγότερη εμπειρία, αλλά με όρεξη και πάθος για να δουλέψει, θα μπορέσει να ανταπεξέλθει  -ίσως με λίγη περισσότερη προσπάθεια- στον ίδιο βαθμό με τα άτομα που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία. Το ζητούμενο εδώ είναι η θέληση. Έτσι, λοιπόν, το ίδιο και στη σχέση, ακόμη και αν είναι η πρώτη σου σχέση και θες να την διατηρήσεις, θα βρεις τον τρόπο να την κρατήσεις ζωντανή, να ανταπεξέλθεις σε κάθε δυσκολία και εμπόδιο που θα προκύψει και εν τέλει να διατηρήσεις δυνατή τη φλόγα στον έρωτα και στο πάθος σου. Όποιος έχει τη θέληση βρίσκει και τον τρόπο.

Συντάκτης: Λουκία Κουμπαρή
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!