Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, ο λόγος σήμερα γίνεται, για τη σχέση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, που έχει γίνει ευρέως γνωστή στο περιβάλλον τους. Ανθρώπους, με κοινά και αλληλοεξαρτώμενα πλάνα ζωής, με συναισθηματικούς δεσμούς και καθημερινή τριβή. Όχι, για την κρυφή συνεύρεση, μεταξύ δύο αγνώστων, που τυγχάνει να κάνουν εξαιρετικό σεξ, περιορίζοντας τη γνωριμία τους σε ένα κρεβάτι.

Μια τέτοια ερωτική σχέση λοιπόν, αποτελείται από δύο κύρια τμήματα. Το συναίσθημα και τη σεξουαλική επαφή. Η αναλογία τους δεν είναι σταθερή και ποικίλει ανάλογα με τις συνθήκες, τους πρωταγωνιστές και την ίδια τη σχέση.

Η αρχή των πάντων είναι η ερωτική έλξη. Γι’ αυτό και το σεξ τον πρώτο καιρό, είναι τόσο συναρπαστικό, τόσο συχνό και γενικά τόσο ουάου. 

Όταν δε, έρθει και το κατάλληλο συναίσθημα, το σεξ απογειώνεται. Φτάνει στο τέλειο. Έρωτα, πάθος, συχνότητα, κόλπα που ικανοποιούν και τους δύο, τα πάντα όλα.

Αφήνοντας τις ψευτο-σεμνοτυφίες στην άκρη, ας παραδεχτούμε ότι, το σεξ σε μια σχέση κατέχει, έναν απ’ τους βασικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Τί γίνεται όμως, όταν η σεξουαλική ζωή της σχέσης, αντί να διατηρήσει την ανοδική της πορεία ή να σταθεροποιηθεί σε αξιόλογα επίπεδα, παίρνει την κάτω βόλτα;

Αν σε προσγείωσα, ίσως απότομα στην πραγματικότητα, λυπάμαι. Δυστυχώς, στην πλειοψηφία των σχέσεων, υπάρχει πάντα μια περίοδος, που το σεξ θα περάσει τη δική του κρισάρα.

Ναι ακριβώς, εσύ και το έτερον ήμισυ, αντιμετωπίζετε την πιθανότητα, να βρεθείτε σε μια περίοδο, όπου το σεξ δε θα πλησιάζει στο ελάχιστο, εκείνο, που κάνατε στο πρώτο τρίμηνο της σχέσης σας.

Το ζητούμενο σ’ αυτή την περίπτωση, είναι να βρεθούν οι λόγοι, που το προκάλεσαν όλο αυτό, να υπάρχει διάθεση και των δύο να διορθώσουν την κατάσταση. Εθελοτυφλώντας, το πρόβλημα παραμένει, μεγαλώνει και το κενό μένει αγεφύρωτο.

Οι λόγοι, άπειροι και διαφορετικοί για τον καθένα. Μπορούν να ξεπεραστούν όλοι; Θέλουν και οι δύο να προσπαθήσουν για να γίνει και πάλι το σεξ δυνατό; Και τί ρόλο μπορεί να παίξει το συναίσθημα σε όλο αυτό;

Όταν κάποιος, βρεθεί αντιμέτωπος με μια τέτοια κατάσταση μέσα στη σχέση, το βασικό ερώτημα, που πρέπει να κάνει στον εαυτό του είναι: «Μπορώ να επιβιώσω σ’ αυτή τη σχέση με την αγάπη που νιώθω και το σεξ να έχει φτάσει στα χαμηλότερα στάνταρτς;»

Για κάποιους λοιπόν, ναι η αγάπη είναι αρκετή, για να σώσει μια σχέση, όταν το σεξ έχει φθαρεί. Για πόσο όμως; Το σώμα έχει ανάγκες, που αν τις αμελήσουμε για πολύ καιρό, μετά μας τις επιβάλλει με τρόπο, που ίσως, να πληγώσει ανθρώπους.

Είναι δηλαδή προτιμότερο, να έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο, που σε αγαπάει, αλλά σε κερατώνει, για να γεμίσει το κενό από το άθλιο και ίσως ανύπαρκτο κρεβάτι της σχέσης σας; Φτάνοντας βέβαια, σ’ αυτό το σημείο, δεν υφίσταται η αγάπη και αν υφίσταται, είναι αρρωστημένη.

Αυτή ακριβώς τη στιγμή, χωρίς να υπάρχει κανένα σημάδι βελτίωσης στον ορίζοντα, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το ζευγάρι.

Το καλό σεξ σε μια σχέση, είναι υγεία. Ψυχική και σωματική. Δεν μπορεί η αγάπη από μόνη της, να κρατήσει μια σχέση σταθερή και υγιή.

Το σεξ, για να φτάσει να είναι καλό και να διατηρηθεί εκεί, χωρίς να φθαρεί, θέλει καθημερινή και διαρκή προσπάθεια. Όπως ακριβώς και η αγάπη.

Δε γίνεται, να κάνεις all in στην αγάπη, μηδενίζοντας την αναλογία του σεξ σε μια σχέση, όσο και αν αυτό στεναχωρεί τους ρομαντικούς του κόσμου μας.

Τα πάντα λοιπόν, είναι θέμα αναλογιών.

 

Συντάκτης: Μαρία Αγγελακοπούλου