Το σπίτι μας είναι ο καθρέφτης μας, η σφραγίδα της προσωπικότητάς μας, ενίοτε και δείκτης της ψυχολογίας μας. Ανεξαρτήτως τετραγωνικών, αν είναι μεγάλο ή μικρό, πρέπει να έχει το δικό μας στίγμα, χαρίζοντάς μας παράλληλα άνεση κι ασφάλεια. Ο τρόπος με τον οποίο οργανώνεις και διακοσμείς το σπίτι σου, ακόμη κι ο τρόπος που κινείσαι μέσα σ’ αυτό αντικατοπτρίζουν το ποιος είσαι.

Τα πρώτα στοιχεία του σπιτιού μας που παρατηρεί ένας περαστικός είναι το μέγεθος και πώς μοιάζει αυτό εξωτερικά. Τα πολλά ή αντίστοιχα λίγα τετραγωνικά αποδεικνύουν συνήθως το εισόδημα ή την οικονομική τάξη ενώ τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά την αισθητική μας. Για παράδειγμα αν ένα σπίτι είναι μεγάλο και καλοφτιαγμένο αυτομάτως ο περαστικός θα πιστέψει πως το σπίτι ανήκει σε μια πλούσια οικογένεια ενώ αν ένα σπίτι είναι μικρό και φθαρμένο θα το αντιστοιχήσει σε μια οικονομικά ασθενή οικογένεια, στην ίδια λογική ένα έντονο εξωτερικό χρώμα δηλώνει έναν εκκεντρικό οικοδεσπότη.

Ακόμη αν το εσωτερικό ενός σπιτιού είναι προσεγμένο και μινιμαλιστικό δίνει μια πιο ισορροπημένη εντύπωση από ένα παραφορτωμένο χώρο που πιθανότητα προσπαθεί να κάνει επίδειξη πλούτου. Σημαντικό ρόλο παίζουν σίγουρα και τα χρώματα που είναι βαμμένο. Τα έντονα και διαφορετικά χρώματα (αλλά κι οι τεχνοτροπίες) στους τοίχους εκφράζουν έναν εξωστρεφή και κοινωνικό περιπετειώδη χαρακτήρα ενώ τα πιο απαλά χρώματα δείχνουν έναν πιο ήσυχο και χαλαρό άνθρωπο.

Μεγάλη σημασία βέβαια έχει κι η ενέργεια που θα σου βγάλει ένας χώρος. Όσο φωτεινό και ζεστό είναι ένα σπίτι, τόσο φιλικός κι αισιόδοξος είναι κι ο ιδιοκτήτης του. Αντίστοιχα ένα σπίτι με κατεβασμένα παντζούρια και κλειδωμένα παράθυρα δηλώνει έναν απαισιόδοξο, φοβικό και μοναχικό άνθρωπο. Ένα τακτοποιημένο και καθαρό σπίτι τονίζει ότι ο ιδιοκτήτης του είναι χαρακτήρας οργανωτικός, που ακολουθεί πιστά τους κανόνες και δε βγαίνει εύκολα εκτός ελέγχου κι εκτός προγράμματος.

Το σπίτι μας κουβαλά την πινελιά μας. Για το λόγο αυτό τα σπίτια με απλή διακόσμηση φανερώνουν έναν πρακτικό άνθρωπο που θέλει στο περιβάλλον του άνεση και τα απαραίτητα χρηστικά αντικείμενα. Ένα διαμέρισμα με πολλές φωτογραφίες δείχνει την πιο συναισθηματική πλευρά μας κι εκδηλώνει την ανάγκη μας να κρατήσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα κοντά μας. Όσο πιο ψηλά και κεντρικά βάζουμε τις φωτογραφίες τόσο πιο σημαντικές τις θεωρούμε. Τα βιβλία στο χώρο (αν δεν έχουν μπει απλώς για εικαστικούς λόγους) δηλώνουν το προφανές, έναν άνθρωπο που αγαπά το διάβασμα ενώ οι πίνακες και λοιπά έργα τέχνης δείχνουν μια πιο εκλεπτυσμένη πτυχή μας.

Όσα περισσότερα πράγματα βρίσκει κανείς σπίτι σου, τόσο μεγαλύτερο το συναισθηματικό σου δέσιμο με αντικείμενα, κι ίσως και το κόλλημά σου με το παρελθόν, συνοδευμένο από ένα φόβο αποχωρισμού. Συνήθως τέτοια διακοσμητικά είναι αναμνηστικά από διάφορα ταξίδια ή και δώρα φίλων και γνωστών που θέλουμε να τοποθετήσουμε σε κοινή θέα. Ακόμη, οι ανοιχτές πόρτες φανερώνουν διάθεση για συντροφικότητα. Αντίθετα ένα σπίτι με κλειδωμένες πόρτες υποδεικνύει έναν εσωτερικό χαρακτήρα, μια τάση για απομόνωση ή έναν άνθρωπο που κρύβει κάτι.

Ένας ψυχολόγος μπορεί να διαβάσει πολλά για μας με μια προσεχτική ματιά στο χώρο μας.  Αν στο σπίτι μας επικρατεί ακαταστασία και χάος σημαίνει πως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και μέσα μας. Το ατακτοποίητο σπίτι δηλώνει σε μεγάλο βαθμό την αταξία που κυριαρχεί στο οικείο περιβάλλον μας και στον ψυχισμό μας. Αντίθετα ένα σπίτι στο οποίο υπάρχει τάξη κι ηρεμία δείχνει έναν ήπιο και συγκροτημένο χαρακτήρα που αναζητά στη ζωή του την ισορροπία.

Συνεπώς το σπίτι σου δηλώνει ποιος πραγματικά είσαι, εστιάζοντας στα απλά, μικρά και καθημερινά. Όπως κι αν αποφασίσουμε να διαμορφώσουμε το χώρο μας, πρέπει να νιώθουμε άνετα μέσα σ’ αυτόν, να είναι το καταφύγιό μας που εκπληρώνει τις ανάγκες μας κι εκτονώνει τις εντάσεις, όταν απλώς ζητάμε λίγη χαλάρωση.

Συντάκτης: Βασιλεία Ζάμπα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη