Μάρτιος· ο πρώτος μήνας της άνοιξης. Όλος ο κόσμος ζωντανεύει αυτή την εποχή, τα πουλάκια κελαηδούν, τα παιδάκια παίζουν ανέμελα στους δρόμους κι οι υπόλοιποι –ενήλικες και μη– βρίσκουν ευκαιρίες να βγουν απ’ τα καβούκια τους και να απολαύσουν τους καφέδες τους στον ήλιο.

Ο καιρός ανοίγει, λοιπόν και στρώνει με ροδοπέταλα το μονοπάτι για την καλοκαιρινή σεζόν. Κι όλοι ξέρουμε τι σημαίνει η καλοκαιρινή σεζόν στην Ελλάδα· τουρίστες. Ναι, αμέ, τουρίστες που έρχονται να απολαύσουν τον ελληνικό ήλιο, απλώνοντας τα κορμιά τους στις παραλίες και γεμίζοντας τους δρόμους με τις φωνές τους και τα γέλια τους.

Η καλοκαιρινή σεζόν είναι η τέλεια ευκαιρία για ένα παραπάνω χαρτζιλίκι για τους φοιτητές, που σπουδάζουν σε παραθαλάσσιους –κι όχι μόνο– προορισμούς. Ξενοδοχεία ανοίγουν, εστιατόρια γεμίζουν, καφετερίες και κλαμπ σφύζουν από ζωή και μουσικές ακούγονται ακόμα και στα πιο απόμερα σοκάκια. Άπειρες επιλογές ανοίγονται μπροστά σε έναν νέο με όρεξη για δουλειά, το μόνο που έχει να κάνει είναι να τις κυνηγήσει.

Είναι αρκετά δύσκολο να είσαι φοιτητής και να δουλεύεις ταυτόχρονα, κανένας δεν μπορεί να πει το αντίθετο, μα αν ζυγιστεί η κατάσταση τα οφέλη της προσπάθειας είναι πολλά σε προσωπικό, άλλα κι επαγγελματικό επίπεδο. Είναι εμπειρία, ρε παιδί μου, να δουλεύει κανείς, πέρα απ’ την οικονομική ανεξαρτησία –πράγμα που στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό– αποκτά επίσης γνώσεις και δεξιότητες που μακροπρόθεσμα μπορεί να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες.

Η κοινωνικοποίηση είναι ένα απ’ τα οφέλη της καλοκαιρινής εργασίας. Ο εργαζόμενος έρχεται σε επαφή με πολλούς και διαφορετικούς πελάτες αναπτύσσοντας μεθόδους επικοινωνίας άλλα και επίλυσης προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν κατά την εξυπηρέτηση τους. Έτσι του δίνεται η ευκαιρία να ξεσκονίσει τα ξενόγλωσσα πτυχία του αλλά και να κατανοήσει την αξία του ανθρώπου στον κλάδο των επιχειρήσεων.

Κάπως έτσι ενισχύεται κι η αυτοπεποίθηση του ατόμου, αφού πάρα τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει λόγω απειρίας, καταφέρνει τελικά να αντεπεξέλθει επάξια στα καθήκοντά του και να τα φέρει εις πέρας κερδίζοντας έτσι τα πρώτα του χρήματα.

Επιπλέον όφελος είναι και το ομαδικό πνεύμα, αφού μαθαίνει να συνεργάζεται αρμονικά με τους συναδέλφους και τους εργοδότες του αφήνοντας στην απ’ έξω πιθανές διάφορες μεταξύ τους.

Ως αναφορά στο επαγγελματικό επίπεδο, η καλοκαιρινή απασχόληση είναι μια πολύ δυνατή προσθήκη για το βιογραφικό σημείωμα του καθενός. Μελλοντικά, όταν πλέον το πολυπόθητο πτυχίο στολίζει τον τοίχο του δωματίου, επόμενο βήμα είναι η εύρεση εργασίας στον τομέα που ο καθένας μας έχει επιλέξει. Στα μάτια, λοιπόν, του πιθανού εργοδότη ένας υποψήφιος με προϋπηρεσία –ακόμα και άσχετη με τον εκάστοτε κλάδο– κατέχει περισσότερες δεξιότητες λόγω εμπειρίας στην αγορά εργασίας.

Θέλει κότσια για να αποφασίσει κάνεις να εργαστεί παράλληλα με τις σπουδές του. Οι εργασίες, οι παραδόσεις και τα εργαστήρια διεκδικούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας. Έτσι, η σωστή διαχείριση του χρόνου κι η υπευθυνότητα είναι απ’ τα πιο σημαντικά προσόντα που θα πρέπει να κατέχει ή τέλος πάντων να κατακτήσει κάποιος, προκείμενου να καταφέρει να είναι σωστός απέναντι στον εαυτό του, άλλα και στις ευθύνες του. Με λίγα λόγια μέσα απ’ τη νέα του καθημερινότητα το άτομο ωριμάζει, μαθαίνει να βλέπει τα πράγματα με σοβαρότητα και καταλαβαίνει στην πράξη τι θα πει ενηλικίωση κι ανεξαρτησία.

Σίγουρα το κάθε καλοκαίρι κρύβει πίσω του πολλούς πειρασμούς για έναν νέο. Παραλίες, κατασκηνώσεις, ποτά, ξενύχτια και κραιπάλες είναι το όνειρο του κάθε φοιτητή που σέβεται τον εαυτό του. Γι’ αυτό και τα παιδιά που αποφασίζουν να εργαστούν αξίζουν ένα τεράστιο μπράβο.

Συντάκτης: Καλλιόπη Τζήμα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη