Απ’ τη στιγμή που θα μπει το τετράποδο τερατάκι στη ζωή σου μπορεί να την αλλάξει ριζικά. Η καθημερινότητά σου γεμίζει με τρίχες, σάλια κι ατελείωτα παιχνίδια. Γι’ αυτό το πλάσμα είσαι όλος του ο κόσμος, είσαι το αφεντικό του, ο άνθρωπός του.

Το μόνο που θέλει να σου δώσει είναι την αγάπη του και την αφοσίωσή του. Δε χρειάζεται να του το ζητήσεις, φυσικά, σου τα δίνει απλόχερα. Δεν έχει «γιατί» ούτε «πώς,» απλά έχουν την ικανότητα να μοιράζουν χαμόγελα με τη γλυκιά τους φάτσα και την τρέλα που κουβαλάνε μέσα τους. Σαν να δημιουργήθηκαν μόνο γι’ αυτό, για εμάς, για να μας κρατούν συντροφιά και να μας προσέχουν.

Εξουσιάζουν τη σκέψη σου απ’ την πρώτη στιγμή, ανυπομονείς να γυρίσεις σπίτι να παίξεις με το χνουδωτό αυτό πλάσμα. Ειδικά αν η μέρα σου ολόκληρη πάει στραβά και τα νεύρα σου έχουν γίνει κορδέλες έτοιμες να μπλεχτούν στο λαιμό κάποιου αθώου, μην αγχώνεσαι, σκέπτεσαι ότι σε λίγο θα γυρίσεις σπίτι.

Εκεί θα σε περιμένει η ευτυχία, δύο λαμπερά ματάκια και μια κουνιστή ουρίτσα. Είναι τόση η λαχτάρα του που σε βλέπει, που τρέχει πάνω-κάτω κάθε φορά και φέρνει τούμπα όλο το σπίτι. Κι εσύ γελάς, γελάς με την ψυχή σου γιατί νιώθεις ο πιο σημαντικός άνθρωπος επάνω στον πλανήτη. Αυτή είναι η δύναμη του σκύλου, σε κάνει να νιώθεις. Όλες οι στιγμές μαζί του είναι γεμάτες συναισθήματα.

Είναι πανέξυπνα, τα σκασμένα, καταλαβαίνουν όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Άριστοι αναγνώστες της γλώσσας του σώματος, ξέρουν ακριβώς πώς νιώθεις και πράττουν ανάλογα. Δε θα σε αφήσουν με τα μούτρα χαμηλωμένα, θα κάνουν ό,τι περνά απ’ τις πατούσες τους για να σου τραβήξουν την προσοχή απ’ τα προβλήματά σου.

Κι αν σου έρθει κλάψεις, μια τριχωτή αγκαλιά θα ανοίξει για εσένα, μόνο για εσένα. Τα δάκρυά σου θα τα σκουπίζει μια γλωσσίτσα δίνοντάς σου φιλάκια και γκρινιάζοντας μαζί σου. Αν πάλι θέλεις να μπήξεις τις φωνές κάν’ το, να δούμε πόσο θα αντέξεις αφού θα το τρομάξεις και θα πάει στη γωνίτσα του κοιτώντας σε στα μάτια. Πόση ώρα θα καταφέρεις να αντισταθείς μέχρι να πέσεις στα γόνατα και να ζητήσεις συγγνώμη;

Ας μην ξεχνάμε ότι είναι κι αλάνθαστοι κριτές χαρακτήρων, σε προειδοποιούν για τα άτομα που έχεις δίπλα σου με ένα γρύλισμα η ένα ψευτοδάγκωμα. Ίσα-ίσα για να τον εκφοβήσουν, δηλαδή, μια κίνηση για να καταλάβει ο αντίπαλος με ποιον έχει να κάνει.

Λες κ έχουν σπουδάσει ψυχολογία αυτά τα πλάσματα, ανθρώπινη ψυχολογία και ξέρουν ακριβώς πώς να αντιδράσουν. Φανταστείτε δεκάδες τετράποδα σε ένα αμφιθέατρο να κρατούν σημειώσεις και να απομνημονεύουν κινήσεις πρώτων βοηθειών. Όχι φιλιά της ζωής, αναπνοές και τέτοια, αλλά αγκαλιές και γλειψίματα στο πρόσωπο.

Όταν πια αποφοιτούν κι είναι έτοιμα, τότε έρχονται κοντά μας. Πιστοί μας φίλοι και συγκάτοικοι. Οπλισμένοι με υπομονή, επίμονη και κατανόηση είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να εμφανιστεί στις ζωές μας. Γι’ αυτό και τα αγαπάμε, γιατί συμβολίζουν την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας μετενσαρκωμένο σε σκύλο.

 

Συντάκτης: Καλλιόπη Τζήμα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη