Νομίζω έχετε γίνει όλοι μάρτυρες τραγικών γεγονότων κάποια στιγμή στη ζωή σας. Είτε βρεθήκατε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή και παρακολουθήσατε  τον τσακωμό ενός ζευγαριού. Είτε ανοίξατε μαζί το γράμμα του κολλητού στην ανακοίνωση πως  τον έπαιρναν φαντάρο. Μπορεί και να έχασες το αεροπλάνο που θα σε οδηγούσε στο μαγικό προορισμό που μήνες ονειρευόσουν.

Μπορεί πάλι να είχατε την τύχη να γνωρίσετε έναν από τους υπέροχους αυτούς ανθρώπους εκεί έξω που επιλέγουν να σπαμάρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μηνύματα. Ξέρετε απ’ αυτούς που παρόλο που δε σε ξέρουν, αποφασίζουν να στείλουν κι αφείς στιγμής που δεν απαντάς σου κατεβάζουν τον εξάψαλμο; Σίγουρα έχετε συναντήσει τουλάχιστον ένα τέτοιο. Η ερώτησή μου είναι μία. Γιατί βρε μάτια μου γλυκά;

Επειδή όμως δε μου αρέσει να κατακρίνω, κάνω – όπως κι όλοι μας θαρρώ – μια προσπάθεια να κατανοήσω αυτούς τους ανθρώπους. Ξυπνάς δηλαδή, γλυκύτατε άνθρωπε, ανοίγεις τον υπέροχο υπολογιστή σου κι αποφασίζεις να συνδεθείς. Κάθεσαι λοιπόν και χαζεύεις, κάνεις scroll down σχεδόν μηχανικά μέχρι που βλέπεις κάποιον που σου κέντρισε το ενδιαφέρον.

Λες «Δε γαμιέται; Θα στείλω!» και ω, τι έκπληξη; Στέλνεις κι ο παραλήπτης δε σκίζεται ν’ απαντήσει. Κοίτα, συμμερίζομαι τον πόνο σου. Καταλαβαίνω την οργή σου. Κατανοώ απόλυτα γιατί δυσκολεύεσαι ν’ ανοίξεις τα τσάκρα σου και νιώθεις τον εγκέφαλό σου να αιματώνεται με ιλιγγειώδεις ταχύτητες. Σου δημιουργείται ξαφνικά η ανάγκη να μετατραπείς σε ένα μεγάλο δαίμονα της Ταζμανίας και να περιστραφείς τόσο γρήγορα γύρω απ’ τον εαυτό σου που θα φτιάξεις έναν ανεμοστρόβυλο με το σώμα σου.

Οπότε αποφασίζεις να κατεβάσεις τον αδόξαστο, ν’ αλλάξεις τα φώτα στο συνομιλητή σου που – άκουσουν άκουσον! – δεν έδωσε απάντηση στην κατατ’ άλλα πανέξυπνη ερώτησή σου «τι κάνεις;». Μα καλά πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο, αναρωτιέσαι. Κι εκεί σε πιάνουν τα πατριωτικά σου και λες δε γίνεται, δεν μπορεί, τέτοια καταπίεση προς τα συναισθήματα που θες να εκδηλώσεις;« Πού έχεις φταίξει τελοσπάντων;», αναρωτιέσαι.

Ενώ λοιπόν εσύ έχεις όλη την καλή διάθεση να ανοιχτείς σε κάποιον, να γνωριστείτε και να τα τακιμιάσετε, οι άλλοι δε φαίνεται να συμμερίζονται τις απόψεις σου.Αλλά, βρε πουλάκι μου, μην εξαγριώνεσαι κι εσύ αν δε σου απαντάει στο μήνυμα ο άλλος. Εδώ που τα λέμε, πώς περιμένεις από αγνώστους ακόμα και γνωστούς να σου απαντήσουν ενώ δε σε ξέρουν καν; Μη νευριάζεις, άνοιξε τα τσάκρα σου και ηρέμισε.

Στείλε και σε κανέναν άλλο και μην περιμένεις σαν το κακόμοιρο πάνω από έναν υπολογιστή. Στην τελική, ο άλλος απλά δε γουστάρει. Είναι και λίγο αστείο να στέκεις μπροστά από μία οθόνη και να χαζεύεις μια συνομιλία που μιλάς μόνο εσύ. Αφού ο άλλος δε γουστάρει, μη χαλάς κι εσύ τη ζαχαρένια σου. Εξάλλου, ταλαιπωρείς κι έναν άνθρωπο που σε τίποτα δε σου φταίει για να του ρίχνεις κι ένα βρισίδι στα καλά καθούμενα απλά και μόνο γιατί δε δίνει σημασία στα μηνύματά σου.

 

Συντάκτης: Κατερίνα Καλή