Νομίζω πως όλοι θαυμάζουμε ανθρώπους με χιούμορ. Μας ελκύουν ασυναίσθητα λες κι είμαστε άβουλα όντα. Το ίδιο συμβαίνει και μ’ όσους συνδυάζουν το χιούμορ με τον αυτοσαρκασμό. Άνθρωποι έξυπνοι ικανοί να γελούν με τον εαυτό τους. Εξάλλου το χιούμορ είναι από μόνο του είναι μονάδα μέτρησης ευφυΐας.

Άνθρωποι που δεν κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Γουστάρουν αυτό που είναι και δεν τους τρομάζει η εικόνα τους στον καθρέφτη. Λένε ό,τι σκέφτονται για τον εαυτό τους με τέτοιο τρόπο που σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς γίνεται να είναι τόσο χαλαροί. Είναι αυτοί που δε φοβούνται να δείξουν τον πραγματικό τους εαυτό ούτε καν στους ίδιους.

Τυπάκια χωρίς ίχνος κομπλεξισμού που γουστάρουν να γελούν με την πάρτη τους. Γνήσιο χιούμορ που σε κάνει να ξεκαρδίζεσαι απ’ τα γέλια με ατάκες που αν το αναλογιστείς άλλοι θα προσβάλλονταν μέχρι αηδίας. Κι όμως αυτοί, απτόητοι συνεχίζουν να σου μιλούν για τον εαυτό τους με τόση σάτιρα που δε γίνεται παρά να παραδεχτείς πως είναι το λιγότερο έξυπνο.

Κι αν το καλοσκεφτείς, είναι άνθρωποι που δε φοβούνται να τσαλακωθούν. Δείχνουν και την άσχημη πλευρά τους με τρόπο που δε σε κάνει να τους λυπάσαι, λες και μηρυκάζουν πάλι τη μοίρα τους. Χωρίς γκρίνια, χωρίς μιζέρια παρουσιάζουν καλά κι άσχημα στοιχεία της ζωής τους ή και της καθημερινότητάς τους. Δε ντρέπονται να δείξουν και μια λιγότερο όμορφη πλευρά του εαυτού τους κι αυτό τους κάνει ακόμα ομορφότερους ανθρώπους.

Άσε που κοντά τους δεν πρόκειται να βαρεθείς ποτέ. Κι αυτό είναι εγγύηση. Θέλει μυαλό για να μπορείς να σκαρφίζεσαι όλες αυτές τις στιχομυθίες για τον εαυτό σου. Να πετάς ατάκες που να αφήνουν τους άλλους άφωνους ξέροντας πως κάθε τι που βγήκε απ’ το στόμα τους είναι πέρα για πέρα αληθινό. Είναι στοιχείο προσωπικότητας πάνω απ’ όλα και τις περισσότερες φορές, μαζί με καλή διάθεση, αποτελεί σίγουρα το βασικό μέσο για να προκαλέσει κανείς γέλιο μέχρι δακρύων.

Μην ξεχνάς ότι όσοι αυτοσαρκάζονται ξέρουν τον εαυτό τους λίγο καλύτερα απ’ όλους τους άλλους. Απαλλαγμένοι από ψευτοπεριορισμούς μπορούν να κάνουν και να πουν ό,τι θέλουν για τους ίδιους χωρίς να νοιάζονται ή ν’ ανησυχούν για τη γνώμη των άλλων. Ξέρουν πολύ καλά που χάνουν και φροντίζουν να το παρουσιάζουν με τους πιο αστείους τρόπους. Έτσι ώστε, πολλές φορές, πράγματα και συμπεριφορές που σε ενοχλούσαν σε άλλους, σ’ εκείνους θα φαίνονται ευχάριστο διάλειμμα.

Και στην τελική είναι άνθρωποι που θα σου ανοιχτούν με τρόπους που δε φαντάζεσαι. Πάνω στην πλάκα θα σου αποκαλύψουν τα πιο σημαντικά πράγματα γι’ αυτούς. Μεταξύ σοβαρού κι αστείου θα σου περιγράψουν τον εαυτό τους με τόση λεπτομέρεια που θα καταλήξεις να αναρωτιέσαι αν όλα αυτά που άκουσες μόλις είναι αλήθεια ή όχι.

Είναι άνθρωποι εξυπνότεροι του μέσου όρου, που έχουν αφήσει πίσω τους χαζοστερεότυπα που τους επιβάλλονται από άλλους. Είναι όσοι έχουν το χάρισμα «να γελούν με τα χάλια τους» όπως λένε χωρίς να νοιάζονται μην και τσαλακωθεί η εικόνα τους προς τα έξω, αλλά και προς τα μέσα. Ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν και λίγο τους ενδιαφέρει τι άποψη θα σχηματίσουν οι τριγύρω. Κι εν τέλει ίσως να είναι κι αυτό που μαρτυρά την ευφυΐα τους.

Συντάκτης: Κατερίνα Καλή