Έρωτας  παντού τώρα που χειμώνιασε. Ζευγάρια αγαπημένα, φίλοι με προνόμια, εραστές που ψάχνουν τον άνθρωπο που θα τους συναρπάσει και άλλοι που τον έχουν βρει ήδη και τρομάζουν να κάνουν το πρώτο βήμα. Όλοι τους μοναδικοί, όλοι με μία χάρη ξεχωριστή και κάθε κατάσταση απολύτως ιδιαίτερη.

Όλοι με διαφορετικές επιθυμίες που ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, πόσο μάλλον από άντρα σε γυναίκα. Κάπου διάβασα ότι «ένας άντρας θέλει μια γυναίκα πριν τη γνωρίσει καλά κι η γυναίκα θέλει έναν άντρα αφού τον γνωρίσει». Και δεν μπόρεσα να μην προβληματιστώ. Τι διαφορά έχουμε τα δυο φύλα ως προς την προσέγγιση του άλλου μας μισού; Έχουμε όντως διαφορετικό τρόπο αντίληψης των πραγμάτων; Ίσως και να ισχύει, αν σκεφτείς πως τις περισσότερες φορές παρατηρούμε διαφορετικά πράγματα ο ένας στον άλλο.

Ένας άντρας θέλει μια γυναίκα πριν τη γνωρίσει καλά, λοιπόν. Ενθουσιάζεται με την παρουσία, την ενέργεια και το μυαλό. Οπτικοί τύποι το λατρεμένο αντρικό φύλο και ποιος θα μπορούσε να τους κακολογήσει; Μη γελιόμαστε μεταξύ μας, το φαίνεσθαι είναι το πρώτο βήμα για να νιώσουμε έλξη για κάποιον.

Σε τραβάει η παρουσία της, σε ελκύει το βλέμμα της κι αν είσαι τυχερός σου κόβονται τα πόδια μπροστά στον άνθρωπο που ενσαρκώνει την ομορφιά του κόσμου σου. Φυσικά, δεν περνάει απαρατήρητη κι η αύρα μιας γυναίκας. Μια φυσιογνωμία πρόσχαρη, χωρίς πολλά-πολλά, με δυο μάτια που υπόσχονται τα πάντα κι ας κοιτάζουν με το πιο αθώο βλέμμα. Κι αν είναι διορατικοί αρκετά και καταλάβουν πως η γυναίκα που τους σκλάβωσε τη σκέψη διαθέτει και μυαλό συμβατό με το δικό τους, δε χρειάζονται καμιά άλλη απόδειξη για την ορθότητα των επιθυμιών τους. Όλα είναι αρκετά ξεκάθαρα γι’ αυτούς και καμιά αμφιβολία δεν τίθεται. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Μια γυναίκα, όμως, θέλει έναν άντρα αφού τον γνωρίσει. Προφανώς και κοιτάζει την εμφάνιση. Ούτε υπεράνω το παίζουν οι γυναίκες, ούτε νοιάζονται μόνο για τα εσωτερικά κάλλη ενός άντρα, ούτε βέβαια και για τον αριθμό των σελίδων που αποτελούν το Ε9 του. Ενδιαφέρονται όμως να γνωρίσουν τον άντρα λίγο παραπάνω πριν του ανοίξουν τις αγκάλες τους, προτού παραδώσουν εντελώς κι ανεπιστρεπτί τα όπλα.

Οι γυναίκες, λοιπόν, ως εγκεφαλικά κατά κύριο λόγο πλάσματα, έλκονται από το μυαλό. Όχι από την εξυπνάδα απαραίτητα, δε μετράμε δείκτες IQ εδώ πέρα. Η ευστροφία όμως  αποτελεί –αν όχι το νούμερο ένα τότε – σίγουρα από τους σημαντικότερους παράγοντες για την παράδοση των όπλων. Μια γυναίκα ενδιαφέρεται να γνωρίσει τον άντρα που την πολιορκεί. Να καταλάβει εάν αξίζει τον κόπο να επενδύσει σε αυτόν τον άνθρωπο. Αν διαθέτει πέρα από ένα όμορφο πρόσωπο ή ένα καλά σχηματισμένο κορμί και το τσαγανό που κρίνει απαραίτητο για να τη μαγέψει. Θέλει να δει αν υπάρχει κάτι περισσότερο που θα συνεχίσει να της κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον ακόμα κι όταν ο έρωτας κι ο ενθουσιασμός περάσουν.

Άντρες και γυναίκες, επομένως, διαφέρουν ως προς τα κριτήρια τα οποία εξετάζουν πριν την ολοκληρωτική παραδοχή του ενός στον άλλο. Οι άντρες έλκονται από τον καλύτερο εαυτό μιας γυναίκας που πολιορκείται κι οι γυναίκες από το κάτι παραπάνω που θα εντοπίσουν στον άμεσα ενδιαφερόμενο μετά τη γνωριμία. Κι ακόμα κι αν υπάρχουν εξαιρέσεις, μάλλον αποτελούν την επιβεβαίωση στον κανόνα.

Συντάκτης: Κατερίνα Καλή