Ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα, που ως γονείς μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας, είναι αυτό των απαντήσεων στις ερωτήσεις τους. Δίπλα από το σχολείο λοιπόν, που θα αναλάβει να τους γνωρίσει τον κόσμο και να τα μορφώσει, μπορούμε κι εμείς να συμβάλουμε δίνοντας τη βοήθειά μας. Εννοείται πως δε θα σας υποδείξω πώς θα μορφώσετε το παιδί σας. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να επικοινωνήσω ως γονέας κι εγώ κάποιους τρόπους, κάποιες ιδέες που μπορεί να μην είχατε σκεφτεί, όπως κι εμένα μου τις είπαν όταν τις χρειάστηκα.

Υπάρχουν κάποιες τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μαθαίνει πιο γρήγορα και να γίνει πιο αποδοτικό στη μελέτη του, ενώ ταυτόχρονα δε θα πιέζεται γι’ αυτό. Αρκετά όμως με τον πρόλογο και ας πάμε να τις δούμε στην πράξη:

 

1. Μαθήματα μουσικής:

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους γρήγορης εκμάθησης, είναι το να διδαχθεί το παιδί μας κάποιο μουσικό όργανο. Θα βοηθήσει έτσι την ικανότητά του καταρχάς να συγκεντρώνεται. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η συγκέντρωση, είναι βασικό προσόν οποιουδήποτε μουσικού. Δε σταματάει όμως μόνο εκεί, αφού βοηθάει στη βραχυπρόθεσμη μνήμη του παιδιού, διότι πρέπει να θυμάται αναγκαστικά νότες και μελωδίες. Τέλος βοηθάει στην ομαδικότητά του, ιδίως όταν μιλάμε για συγκροτήματα ή μπάντες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, διεξήγαγαν μία έρευνα σε 147 παιδιά, σε μια σειρά διαφορετικών Ολλανδικών σχολείων και τα τοποθέτησαν σε ένα πρόγραμμα μουσικών σπουδών, που περιείχε θεωρία αλλά και πρακτική διδασκαλία. 2,5 χρόνια μετά και εξετάζοντας τά αποτελέσματα, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έκαναν μαθήματα μουσικής, είχαν σημαντική βελτίωση στα υπόλοιπα μαθήματα, σε σύγκριση με τα παιδιά εκείνα που δεν είχαν πάρει μέρος σε αυτό το πρόγραμμα.

 

2. Αθλητισμός

Εδώ υπάρχει μια διαφωνία ανάμεσα στους γονείς, διότι υπάρχουν κι αυτοί που πιστεύουν ότι η ενασχόληση με τον αθλητισμό θα αποσπάσει την προσοχή των παιδιών από τα μαθήματα, θα τα κουράσει και έτσι δε θα μπορέσουν να μελετήσουν αποτελεσματικά. Αν και με μια πρώτη ανάγνωση των παραπάνω θα βρεθούν αρκετοί υπέρμαχοι και θα δώσουν δίκιο σε αυτή τη λογική, θα μου επιτρέψετε όμως να βάλω κι εδώ, τι άλλο, την επιστήμη.

Μια ομάδα Γερμανών ερευνητών, μελέτησε την ικανότητα των παιδιών να μαθαίνουν χωρίς ή παράλληλα με το να αθλούνται. Τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά υπέρ των παιδιών που έκαναν κάποιο άθλημα. Διαπίστωσαν ότι οι αποδόσεις τους στα μαθήματα, μετά την άθλησή τους, είχαν αυξηθεί πάνω από 20%, ποσοστό ομολογουμένως εντυπωσιακό. Έτσι λοιπόν τα παιδιά που αθλούνταν, όχι μόνο είχαν ξεπεράσει τους συνομηλίκους τους, σε κάποια τυποποιημένα τεστ, αλλά ξεπερνούσαν πιο αποτελεσματικά τις μαθησιακές προκλήσεις που ήταν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Το συμπέρασμα εδώ είναι ότι, αν θέλουμε το παιδί μας να μαθαίνει πιο αποτελεσματικά αλλά να έχει και την αίσθηση της ευεξίας, η άθληση 40 λεπτών για τουλάχιστον 4 ημέρες την εβδομάδα, θα βοηθήσει τα μέγιστα.

 

3. Ύπνος

«Ο ύπνος θρέφει το παιδί κι ο ήλιος το μοσχάρι», λέει μια παροιμία μας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση πέφτει μέσα 100%. Ο ύπνος και μάλιστα ο καλός ύπνος είναι ένα ισχυρότατο εργαλείο για να βοηθήσει ένα παιδί να μελετήσει. Τι να το κάνεις το να διαβάζει με τις ώρες, να ολοκληρώνει τις εργασίες του, αν δεν κοιμάται αρκετά; Δυστυχώς, όσο καλή δουλειά και να θέλει να κάνει το παιδί, αν ο ύπνος του δεν είναι αρκετός, η προσπάθειά του είναι μάταιη.

Επισήμως, η απώλεια μίας ώρας ύπνου, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 2 ετών γνωστικής λειτουργίας! Το 8ωρο του ύπνου στο παιδί είναι βασικό αν θέλουμε να το βοηθήσουμε μαθησιακά, αλλά κι όχι μόνο. Μάλιστα, οι ίδιοι οι επιστήμονες λένε ότι 1 ώρα πριν πάει για ύπνο, δεν πρέπει να χρησιμοποιεί καμία ηλεκτρονική συσκευή (κινητό, τάμπλετ, λάπτοπ).

 

4. Διασκεδαστική μάθηση

Μετατρέψτε τη μάθηση σε παιχνίδι. Θέλετε να μάθει πρόσθεση κι αφαίρεση; Μπορείτε να παίξετε «μαγαζί», όπου εσείς θα είστε πελάτης και το παιδί σας ο καταστηματάρχης. Έτσι μπορεί εύκολα να μάθει να προσθέτει και να αφαιρεί. Η μάθηση με παιχνίδια είναι εξαιρετικά αποτελεσματική γιατί τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν διεγείρονται με το να διασκεδάζουν. Χάρη πλέον και στο ίντερνετ, μπορείτε να βρείτε χιλιάδες διαφορετικά παιχνίδια εκμάθησης, είτε αφορούν γλώσσα, είτε αφορούν μαθηματικά, χημεία κ.λπ.

 

5. Παιχνίδια μνήμης

Δεν έχει σημασία πόσο σκληρά μελετάει το παιδί μας, αν αποτυγχάνει να θυμηθεί τις απαραίτητες πληροφορίες, ιδίως όταν βρίσκεται υπό πίεση, για παράδειγμα στις εξετάσεις. Ευτυχώς κι εδώ έβαλε το χεράκι της η επιστήμη κι έτσι, υπάρχουν κάποιες μνημονικές -όπως τις ονομάζουν- τεχνικές.

Ακρωνύμια: Κάθε γράμμα στη λέξη είναι η αρχή μίας φράσης και κάθε φράση περιγράφει μία έννοια.

Μέθοδος Τόπων: Συσχετίστε λέξεις με μέρη από τα οποία έχετε έντονες αναμνήσεις.

Ρίμες: Δημιουργώντας ρίμες, αγγίζετε τη μουσική πλευρά του εγκεφάλου κι έτσι είναι πολύ πιο πιθανό να θυμάστε βασικές έννοιες η κομμάτια πληροφοριών.

 

Και μην ξεχνάτε το πιο βασικό: Κανένα παιδί δε θα θέλει να μάθει, αν δεν ξέρει τον λόγο για τον οποίο μαθαίνει. Καλλιεργείστε στα παιδιά την αξία της γνώσης και κυρίως, εξερευνήστε την κι εσείς μαζί τους. Άλλωστε, πάντα υπάρχει κάτι να μάθει ένας γονιός.

Συντάκτης: Φώτιος Λαμπαδάριος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου