Αγάπη είναι οι δυο να γίνονται ένα. Και μπροστά της, το «εγώ» και το «εσύ» εξαφανίζονται. Αγαπώ θα πει «χάνομαι». Ένα χαμόγελο και μια ματιά που φτάνει μέχρι την καρδιά, μέχρι τα έγκατα της ψυχής. Να νιώθεις την αληθινή χαρά, να μοιράζεσαι χωρίς να το σκέφτεσαι.

Μην περιμένετε να πάρετε αγάπη πριν να δώσετε, μην περιμένετε πρώτα να σας δώσουν. Αν σας δίνουν γραμμάρια, δώστε κιλά, αν σας δίνουν κιλά, δώστε τόνους. Μη σκέφτεστε ότι μπορεί να πληγωθείτε, είναι κι αυτό μες το παιχνίδι στην αγάπη. Άλλωστε, όπου υπάρχει αγάπη, μπορεί να υπάρχουν και λάθη. Όμως εκεί που δεν υπάρχει αγάπη, είναι όλα λάθος. Σε κάθε τι καινούριο που ξεκινάτε, ακόμα και σε μια καινούρια σχέση, μην κοιτάτε το παρελθόν, κοιτάξτε το μέλλον και δώστε αγάπη.

Μην είστε εγωιστές. Άλλωστε ο εγωισμός σκοτώνει την αγάπη και ο υπέρμετρος εγωισμός την κάνει κομμάτια. Προτάσσοντας τον εγωισμό χάνει κανείς τα καλύτερα. Ίσως να χάσατε ακόμα και τον άνθρωπο της ζωής σας, αλλά μπορεί να είναι νωρίς ακόμα για να το αντιληφθείτε. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να διώχνουμε την αγάπη και τον έρωτα για ηλίθιους εγωισμούς.

Το σίγουρο είναι ότι στην αγάπη θα κάνετε λάθη, και μάλιστα πολλά. Προσπαθήστε ξανά και ξανά και αν δεν έχετε δύναμη, ψάξτε βαθιά μέσα σας και θα τη βρείτε. Αλλά μία συμβουλή: μη μένετε στο να ζητάτε συγγνώμη. Ξέρω, σας τρόμαξα τώρα, και θα αναρωτιέστε. Η συγνώμη είναι μια λέξη χιλιοφορεμένη, στολίζει δήθεν μετάνοιες και άσχημες συμπεριφορές. Έχει γίνει καραμέλα. Η καλύτερη συγνώμη, η πιο τρανταχτή, η πιο ξηγημένη είναι η αλλαγή συμπεριφοράς. Χωρίς πολλά πολλά, χωρίς περιττές και ανούσιες υποσχέσεις, απλές ξεκάθαρες αλλαγές.

Πάντα θα υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες που φέρνει η ίδια η ζωή. Αλλά ένα πράγμα να θυμάστε: ότι δεν είναι η αγάπη αυτή που δημιουργεί το πρόβλημα. Η αγάπη είναι ένας ακλόνητος βράχος που στέκεσαι να πάρεις μια ανάσα, να ξεκουραστείς και να πάρεις δύναμη για να συνεχίσεις. Να είστε εκεί, να στηρίζετε τον άνθρωπό σας με όλη σας τη δύναμη. Δεν μπορεί να υπάρξει αγάπη αν δε θέλουμε να βλέπουμε τον άνθρωπό μας ευτυχισμένο, χαρούμενο, υγιή. Η αληθινή αγάπη δεν έχει πλαίσια. Προσπαθήστε να τονώσετε την αυτοπεποίθηση του ανθρώπου που αγαπάτε και να γίνετε το στήριγμά του.

Και δεν είναι κι ό,τι καλύτερο, να καταστρέφουμε μια όμορφη σχέση που βασίζεται στην αγάπη και την ειλικρίνεια για απολαύσεις λίγων στιγμών. Όταν αγαπάει κανείς κάποιον, δεν τον απατά, ούτε σωματικά ούτε συναισθηματικά. Δε ρισκάρει να τον χάσει, επειδή δεν μπορεί να συγκρατήσει τις ορμές του. Δεν πληγώνει τον άνθρωπό του με τέτοιο τρόπο. Βλέπεις, η προδοσία πονάει πολύ, δε συγχωρείται εύκολα και σχεδόν πάντα αφήνει κατάλοιπα. Μη βάζετε τον εγωισμό πιο πάνω απ’ την αγάπη.

 

 

Επίσης, μη βάζετε όρους στην αγάπη. Έτσι, δείχνετε ότι δεν αγαπάτε πραγματικά τον άνθρωπό σας, τον κάνετε να νιώθει ανασφάλεια και ότι για να τον αποδεχτείτε πρέπει να αλλάξει. Μην το κάνετε αυτό. Ωθήστε τον άνθρωπό σας να βελτιώσει κάποια στοιχεία του, όχι όμως να γίνει κάποιος άλλος. Μία σχέση δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Η λογική δεν μπορεί πάντα να αποκρυπτογραφήσει το συναίσθημα. Κάποιες σχέσεις χρειάζονται διάλειμμα για να λειτουργήσουν. Αν ο έρωτας σάς ένωσε, αλλά οι καταστάσεις σάς χώρισαν, αυτό δε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι δεν ήταν γραφτό να είστε μαζί. Ίσως ήταν λάθος το timing. Και κάποιες φορές, ο χρόνος που έχει περάσει σας έχει βοηθήσει να γίνετε πιο ώριμοι και να μπορείτε διαχειρίζεστε τις τυχόν διαφορές σας καλύτερα.

Η επιλογή για το αν θα αφοσιωθείτε στη σχέση σας και θα προσπαθήσετε να την κάνετε να πετύχει είναι δική σας. Άλλωστε, οι επιτυχημένες σχέσεις δε φτιάχνονται μαγικά. Χτίζονται με υπομονή, χρόνο, αλήθειες, δύο ανθρώπους που θέλουν να είναι μαζί όσο τίποτα άλλο στον κόσμο. Αυτός που αδυνατεί να συγχωρέσει, γκρεμίζει τις γέφυρες που θα χρειαστεί ο ίδιος να περάσει. Αν το ένστικτό σας σας λέει ότι είναι ο ένας ή η μία, ίσως πρέπει να το ακούσετε. Όσες φορές κι αν έχετε χωρίσει, αν κυριαρχεί μέσα σας το συναίσθημα ότι δεν έχει τελειώσει, αξίζει να προσπαθήσετε πάλι. Αν έχετε μπει σε μία σχέση που νιώθετε βολεμένοι, αυτό πιθανότατα θα σας οδηγήσει σε στασιμότητα. Ο έρωτας αγαπάει όσους ρισκάρουν.

Όταν, λοιπόν, νιώσετε ότι ο άνθρωπός σας ακούει τη σιωπή σας και νιώθει ακόμα και τη σκέψη σας, όταν νιώθετε ασφάλεια και δεν περνάνε δεύτερες σκέψεις απ’ το μυαλό σας, τότε θα καταλάβετε τι είναι αγάπη. Οι άνθρωποι διψούν για αγάπη στη σύγχρονη εποχή, ωστόσο κανείς δεν είναι διατεθειμένος να δώσει κάτι από τον εαυτό του και τον χρόνο του για να αναπτυχθεί. Η εποχή της γρηγοράδας και της ταχύτητας δεν αφήνει περιθώρια στον άνθρωπο να εστιάσει στον άλλον, να εμβαθύνει στις σχέσεις του, να υπομένει και να ρισκάρει για την αγάπη. Οι άνθρωποι φαίνεται να σπαταλούν πολλή ενέργεια, κόπο και χρήμα σε άλλα, όπως στην επαγγελματική επιτυχία, στη δύναμη, στο γόητρο. Η ίδια όμως θέληση και προσπάθεια δεν καταβάλλεται και στην κατάκτηση της «τέχνης της αγάπης».

Φυσικά, χρειάζεται κανείς να καλλιεργήσει πρώτα τη σχέση με τον εαυτό του και την ικανότητά του να αγαπά τους άλλους. Η ψυχοθεραπεία ξεκινά με το να αγαπήσουμε αυτό που είμαστε. Όταν το πετυχαίνουμε, είμαστε περισσότερο συνδεδεμένοι με εμάς και μπορούμε να συνδεθούμε και με τους άλλους, να τους αγαπήσουμε για αυτό που είναι και όχι για αυτό που νομίζουμε πως είναι ή για αυτό που θα θέλαμε να είναι. Σε αυτό το κομμάτι νομίζω ότι υστερούμε σαν κοινωνία, αφού κανείς δε μας έμαθε πώς να αγαπάμε τον εαυτό μας και γιατί είναι τόσο σημαντικό.

Τελικά, είναι περίεργο συναίσθημα η αγάπη. Το ανώτερο όλων, βαθύ και απόλυτο. Μπορεί να σε εξυψώσει στα ουράνια, να σε κάνει άτρωτο, μπορεί όμως να σε ρίξει και στα τάρταρα. Στην κοινωνία που ζούμε έχουμε συνηθίσει στην αδιαφορία, στην απαξίωση και όταν εισπράττουμε αγάπη ψάχνουμε να βρούμε την παγίδα. Γινόμαστε καχύποπτοι, δύσπιστοι, σαν να μην την αξίζουμε. Σύμφωνα με έρευνες, όταν φροντίζουμε τα φυτά μας, όταν τους μιλάμε και τους προσφέρουμε αγάπη, τα βοηθάμε να αναπτυχθούν περισσότερο. Εάν, λοιπόν, ένα λουλούδι είναι σε θέση να ακούσει αυτά που λέμε και να ανθίσει, φανταστείτε πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η δύναμη της αγάπης απέναντι σε έναν άνθρωπο. Σαν τα λουλούδια κι εμείς, πώς να ανθίσουμε χωρίς αγάπη;

Εφόσον βρεις την αγάπη, κράτησέ την και μην ψάχνεις χίλιες δύο δικαιολογίες να την αποφύγεις. Η αγάπη είναι ένα δώρο που σου δίνει η ίδια η ζωή. Εσύ επιλέγεις αν, πώς και σε τι βαθμό θα τη βιώσεις. Η αληθινή αγάπη είναι ένα δώρο υψηλής αξίας και είναι στο χέρι σου αν θέλεις να την καλωσορίσεις στη ζωή σου.

Συντάκτης: Φώτιος Λαμπαδάριος
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.