Αν υπήρχε μια χρονομηχανή και μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω, στην εποχή που δεν υπήρχε Instagram, Twitter και το Facebook ήταν ακόμη νεογέννητο, θα ήμασταν τυχεροί- τουλάχιστον στο θέμα του χωρισμού. Τα πολύ-πολύ τότε να σκίζαμε ή στην καλύτερη περίπτωση να καίγαμε καμιά φωτογραφία και τέλος. Δυστυχώς όμως, στη σημερινή εποχή, με τα παραπάνω κοινωνικά δίκτυα να έχουν εισχωρήσει στις σχέσεις μας σχεδόν σε απόλυτο βαθμό, ο χωρισμός από δύσκολος (που είναι εξ ορισμού) γίνεται επώδυνος κι ανυπόφορος, ιδίως για εκείνον που μένει πίσω. Σε διαλύει συναισθηματικά και σε στραγγίζει ψυχικά, καθώς οι αναμνήσεις χτυπούν σαν σφαίρες το μυαλό σου- και στα μάτια σου.

Πάνω σε αυτό ακριβώς το θέμα, του επώδυνου χωρισμού, έδρασε κι η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, δημιουργώντας μια πολύ ενδιαφέρουσα καμπάνια με τίτλο “Love Better” -την πρώτη στο είδος της- για τους νέους της χώρας της, που αφορούσε το πώς να ξεπεράσουν τους χωρισμούς που βιώνουν. Να επισημάνω εδώ ότι η Νέα Ζηλανδία έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά νεανικης αυτοχειρίας, μετά από χωρισμό. Έτσι η κυβέρνησή της θέλησε να υποστηρίξει, ιδίως τους νέους, να αντιμετωπίσουν τον πόνο του χωρισμού και να γνωρίζουν ότι υπάρχει τρόπος να τον ξεπεράσουν χωρίς να βλάψουν τον εαυτό τους.

Το βίντεο που προβάλλεται έχει πραγματικά πλάνα από νέους ανθρώπους που συζητούν για το πώς περνούν τη διαδικασία ενός χωρισμού. Το συμπέρασμα όλων; Να διαγράψουν τους πρώην τους από όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν. Η καμπάνια αυτή είναι μια εκστρατεία πρόληψης, στην οποία νέοι μοιράζονται πραγματικές ιστορίες για να βοηθήσουν τους συνομήλικούς τους που βιώνουν την ίδια εμπειρία.

Σταμάτα λοιπόν ν’ παρακολουθείς την πρώην σχέση σου, να μπαίνεις στο προφίλ για να δεις τι κάνει και τι πόσταρε, για να καταστρώσεις σχέδια εκδίκησης ή για να θρέφεις την ανάγκη σου να διατηρήσεις επαφή. Σε προειδοποιώ (από προσωπική πείρα) ότι εύκολα θα γίνεις τζανκι του έρωτα, γιατί όταν ερωτευόμαστε ο εγκέφαλός μας μοιάζει μ’ εκείνου που μόλις έχει κάνει χρήση κόκας, απλώς σε αντίθεση μ’ αυτή, δε φεύγει μετά από κάποιες ώρες. Στον έρωτα, η ντοπαμίνη που εκκρίνεται, μπορεί να κρατήσει χρόνια. Υπάρχουν αρκετές έρευνες που αναφέρουν πως ακόμα και το όνομα ν’ ακούσεις του πρώην έρωτά σου, είναι αρκετό για να την παράξει ο εγκέφαλός σου- πόσο μάλιστα μετά από έναν σκληρό χωρισμό που έχεις ανάγκη να τη διατηρήσεις. Το να δεις μια φωτογραφία, λοιπόν, ένα στόρι ή ένα ποστ, βάζει τον εγκέφαλό σου σε λειτουργία που συνδέεται με τη λαχτάρα και τον εθισμό. Οπότε, πόσο εύκολο νομίζεις ότι είναι να πας παρακάτω, όταν μπαίνεις στα σόσιαλ και βλέπεις τι κάνει 4-5 φορές την ημέρα; Χάρη στον αξιότιμο κύριο Mark Zuckerberg, καθόλου εύκολο.

Αν τώρα υπάρχει μία στο εκατομμύριο, να μην έχεις καταλάβει τι θέλουν να πουν αυτές οι επιστημονικές έρευνες κι οι ψυχολόγοι, τότε ας μιλήσουμε πιο απλά, οι δυο μας είμαστε, εγώ κι εσύ που διαβάζεις, δε μας βλέπουν άλλοι. Κόψε κάθε επικοινωνία! Ναι, αυτό που ακούς να σου λένε όλοι να κάνεις, πίστεψέ με λειτουργεί. Το ξέρω πολύ καλά ότι δεν είναι εύκολο βήμα, ούτε κι εύκολη επιλογή, είναι όμως η μόνη λύση για να πας παρακάτω. Ειλικρινά θέλω λίγο να το σκεφτείς σοβαρά όμως, σε τι σε ωφελεί το να μαθαίνεις τι κάνει η πρώην σχέση σου; Πού είναι και με ποιον; Σου προσφέρει κάποια αξία; Απλώς θέλεις να επιβεβαιώσεις ότι μετά από εσένα ακολουθεί το χάος. Κι αν δεν ακολουθεί το χάος, δε σου φτάνει μετά μια ολόκληρη πισίνα με αλκοόλ για να συνέλθεις.

Τέλος, μην περιμένεις να δεις πότε θα προχωρήσει η πρώην σχέση σου για να το κάνεις κι εσύ. Δε χρειάζεται να μάθεις αν γνώρισε κάποιον ή κάποια κι έχει την άνεση να το δημοσιοποιήσει -κάτι που δεν έκανε ποτέ μαζί σου- χωρίς να νοιάζεται πώς θα το πάρεις εσύ. Σύμφωνοι, είναι εξαιρετικά δύσκολη η περίπτωση του χωρισμού και κουβαλά μεγάλο ζόρι, όμως ξεκίνα από σήμερα, από τώρα. Άσχετα αν έχουν περάσει μόνο κάποιες ημέρες ή μερικοί μήνες, δε θα υπάρξει ποτέ ιδανική περίοδος για ανασύνταξη δυνάμεων. Θα το ξεπεράσεις εστιάζοντας και πάλι στον εαυτό σου κι αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό μπορεί να σημαίνει επαγγελματική εξέλιξη, αυτοβελτίωση, να φέρεις τα πάνω-κάτω στις απόψεις σου και τον τρόπο ζωής σου. Αντί λοιπόν να ξεροσταλιάζεις μπροστά στην τηλεόραση με 2-3 σακούλες γαριδάκια και πατατάκια, σήκω και πλακώσου στο γυμναστήριο, ανανέωσε την γκαρνταρόμπα σου, δοκίμασε νέο κούρεμα, άλλαξε πόλη, δουλειά, άλλαξε απλώς γνώμη.

Η αρχή όμως, θα παραμείνει -στην εποχή του έρωτα μέσω σόσιαλ- το να διαγράψεις και να μπλοκάρεις την πρώην σχέση σου. Κι αν σε ζορίζει στην αρχή, μόνο καλό θα σου κάνει το να μη χαλιέσαι για τα chek in που κάνει, για τις φωτογραφίες που ανεβάζει, αλλά και με ποιον-ποια είναι τώρα. Φυσικά το να τα διαγράψεις όλα αυτά από τα social media δε σημαίνει ότι διαγράφεις και τις αναμνήσεις σας, αυτές ίσως δε γίνουν ποτέ delete από το μυαλό και την καρδιά σου. Ξεκίνα λοιπόν από τώρα, εγώ το έκανα, μπορείς κι εσύ.

Συντάκτης: Φώτιος Λαμπαδάριος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου