Απόλαυση. Μια λέξη και μια έννοια πολυσυζητημένη, πολυαγαπημένη και πολυμορφική. Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί σιωπηλά ή και σε συζητήσεις με φίλους, ποιες είναι οι μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή μας και ποια βάζουμε πρώτη απ’ όλες;

Όσο εσύ προβληματίζεσαι ή έχεις καταλήξει για την πρώτη στη λίστα σου απόλαυση, εγώ στο μεταξύ, θα ήθελα να σε πάω μια μικρή κι απολαυστική «βόλτα», αν μου επιτρέπεις. Μια βόλτα σ’ ένα ταβερνάκι πλάι στη θάλασσα ή σ’ ένα γκουρμέ εστιατόριο που αγαπάς. Συντροφιά σου, αγαπημένα πρόσωπα και στο τραπέζι σου απλωμένα πολύχρωμα πιάτα με νόστιμες μπουκιές συνοδευόμενα από ένα μπουκάλι κρασί της αρεσκείας σου.

Έχουμε την τάση ν’ αγνοούμε τις μικρές απολαύσεις της ζωής. Αυτές που μπορούμε να αποκτήσουμε εύκολα και χωρίς πολύ κόπο. Γιατί μας αρέσουν τα δύσκολα, μας αρέσει ν’ αγωνιζόμαστε και να επιτυγχάνουμε μεγαλεπήβολους στόχους, οι οποίοι μας οδηγούν στην ευτυχία της πλήρωσης και της ικανοποίησης.

Δε διαφωνώ καθόλου για όλα αυτά. Μαζί σου. Μήπως όμως θα μπορούσαμε συγχρόνως μ’ αυτές τις μικρές κι εύκολες απολαυστικές αποδράσεις, ν’ απολαμβάνουμε τη ζωή στο μεσοδιάστημα; Για σένα που δεν το έχεις ακόμη προσέξει, θα σου φανεί αστείο, πόση μεγάλη ευτυχία μπορείς να αισθανθείς απ την απόλαυση της γεύσης.

Μια μπουκιά από ένα νόστιμο πιάτο και μια γουλιά από ένα καλό κρασί μπορούν να σε κάνουν να κλείσεις τα μάτια εκείνη ακριβώς τη στιγμή και να «ταξιδέψεις» σε όποια γωνιά του κόσμου επιθυμείς. Κανείς δε θα γνωρίζει τον προορισμό του «ταξιδιού» σου, μα το σημαντικό δε θα είναι αυτό, αλλά το ότι συνέβη.

Η απόλαυση της γεύσης σε ταξίδεψε. Σε πήγε άραγε πίσω σε στιγμές που νοστάλγησες; Μπορεί και να σου θύμισε το φαγητό στο χωριό τα καλοκαίρια που ήσουν παιδί, ίσως να σου θύμισε μια άλλη πανσέληνο ή κι αγαπημένα πρόσωπα που έχεις συνδυάσει στο μυαλό σου με το νόστιμο φαγητό. Ίσως πάλι να σου δημιούργησε απλώς μια καινούρια ευτυχισμένη στιγμή την οποία θ’ αναπολείς γλυκά στο μέλλον.

Για σένα δε, που αγαπάς το «νόστιμο» σε όλες του τις εκφάνσεις τότε γνωρίζεις ακριβώς τι περιγράφουμε τόση ώρα. Έχεις απόλυτο δίκιο. Λίγο πολύ μιλάμε για ευτυχία. Για την ευτυχία που μπορεί να σου προκαλέσει ένα νόστιμο πιάτο και μια γουλιά από ένα κρασί που ταιριάζουν απίστευτα.

Σ’ ένα παράλληλο σύμπαν, θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει τον παραπάνω συνδυασμό σαν δύο συνοδοιπόρους που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο και που μαζί δημιουργούν ευτυχισμένες, αξέχαστες κι απολαυστικές στιγμές. Αυτό ακριβώς είναι μια στιγμή ευτυχίας που προκαλείται απ’ τη γαστρονομική μας ευχαρίστηση.

Στο δικό μας σύμπαν, δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως μπορούμε να δώσουμε λίγο παραπάνω προσοχή στις μικρές κι εύκολες απολαύσεις της ζωής, παρατηρώντας πόση δύναμη κι όρεξη για το δύσκολο αύριο μπορούν να μας δώσουν μια γουλιά ενός καλού κρασιού κι ένα πιάτο νόστιμου και καλομαγειρεμένου φαγητού.

Αν αρχίσεις να την ψάχνεις με την απόλαυση της γεύσης, δεν υπάρχει γυρισμός, φίλε μου. Μπορείς να πειραματιστείς, να δοκιμάσεις γεύσεις απ’ όλον τον κόσμο, γαργαλιστικές νοστιμιές που θα ευχαριστήσουν τον ουρανίσκο σου. Θα λατρέψεις το ταξίδι και θα μετανιώσεις που την αγνοούσες μέχρι σήμερα. Ψήσου να νοστιμεύσεις τη ζωή σου παραπάνω. Μπορείς.

 

Επιμέλεια κειμένου Στέλλας Αστυρακάκη: Νάννου Αναστασία.

Συντάκτης: Στέλλα Αστυρακάκη