Για τα πολύ σημαντικά και μεγάλα πράγματα στη ζωή πάντα κάνουμε στον εαυτό μας την εξής ερώτηση: «Είμαι πραγματικά έτοιμος για να κάνω το τεράστιο αυτό βήμα;». Ένα από αυτά τα μεγάλα, ίσως και το σημαντικότερο όλων είναι η απόκτηση ενός παιδιού, καθώς η ζωή μας κάνει στροφή 180 μοιρών, ειδικά των γυναικών.

Έχουμε δει γυναίκες να προσπαθούν μανιωδώς να γίνουν μητέρες κι άλλες να το πετυχαίνουν εύκολα. Για κάποιες από αυτές η εγκυμοσύνη ήταν κάτι που ποτέ δεν είχαν προγραμματίσει και τους είχε έλθει ως μία μεγάλη έκπληξη που έπρεπε να δεχτούν ή να απορρίψουν.

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τις γυναίκες που πλέον ξέρουν ότι το να γίνουν μητέρες είναι κάτι που το θέλουν χωρίς καμία αμφιβολία κι όπως για όλα τα πράγματα στη ζωή τους, έτσι κι γι’ αυτό, προγραμματίζονται κι ετοιμάζονται ψυχολογικά και σωματικά. 

Πώς καταλαβαίνει μια γυναίκα ότι θέλει να αποκτήσει μωρό; Απλά το νιώθει (τελεία). Κάποιες το νιώθουν από πολύ μικρές, κάποιες αργότερα, κάποιες στην πορεία και κάποιες μπορεί να μην το νιώσουν και ποτέ.

Μια γυναίκα όμως που το θέλει πραγματικά, θέλει και να βιώσει την κάθε στιγμή της περιόδου αυτής, απ’ τη σύλληψη μέχρι και τη γέννα. Θέλει να είναι παρούσα σε όλο αυτό και θέλει να δώσει όλο της το είναι, όπως άλλωστε θα έκανε και με το καθετί στη ζωή της.

Οι αλλαγές ξεκινάνε στην καθημερινότητα. Σκέφτεται περισσότερο τι τρώει, διακόπτει ή μειώνει το κάπνισμα και το αλκοόλ, προσπαθεί να κοιμάται και να ξεκουράζεται περισσότερες ώρες, δίνει σημασία στον κύκλο της, μετρώντας τις ημέρες, ακολουθεί ελαφρύ πρόγραμμα γυμναστικής και φυσικά κάνει περισσότερο σεξ. Αυτό που δεν πρέπει να κάνει, είναι να πάθει εμμονή με το όλο θέμα και να δυσκολεύει τη δική της ζωή και του συντρόφου της χωρίς ουσιαστικό λόγο. 

Μια πολύ πρόσφατη έρευνα γύρω απ’ το θέμα αυτό, κατέληξε σε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, που ανατρέπουν τα όσα μέχρι σήμερα μας μάθαιναν. Τις αυστηρές δηλαδή υπαγορεύσεις κι απαγορεύσεις, τις αλλαγές στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού, ακόμη και τις καθημερινές συνήθειες μιας γυναίκας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ειδικούς της γονιμότητας, οι γυναίκες που βρίσκονται στη διαδικασία σύλληψης ενός μωρού, θα ήταν καλό να κρατούν σιγή γύρω απ’ το θέμα αυτό, για να μην προκαλούν άγχος στο σύντροφό τους. Με λίγα λόγια, οι γυναίκες θα πρέπει να συζητούν για οτιδήποτε άλλο εκτός απ’ το θέμα της σύλληψης.

Τα σχόλια αυτά έγιναν κατά τη διάρκεια ενός πάνελ του European Society of Human Reproduction and Embryolog, στο Ελσίνκι κι αυτό που ειπώθηκε ήταν ότι πολλά ζευγάρια χάνουν το ρομαντισμό τους κατά τη διαδικασία σύλληψης ενός μωρού.

Ακόμη, τα ζευγάρια που προσπαθούν μακροχρόνια να αποκτήσουν ένα μωρό χωρίς αποτέλεσμα, δε θα πρέπει να προσαρμόζουν όλο τους το lifestyle γύρω απ’ το πρόβλημα αυτό, γιατί κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Δε χρειάζονται αυστηρά προγράμματα και μεγάλες διατροφικές αλλαγές ή συνήθειες. Ακόμη και λίγο αλκοόλ λένε οι ειδικοί της γονιμότητας, μπορεί να βοηθάει μία γυναίκα να χαλαρώσει και να συλλάβει πιο εύκολα.

Οι ειδικοί συνεχίζουν, λέγοντας ότι αντί οι γυναίκες να βάζουν τον σύντροφό τους στο τριπάκι του «κάνουμε σεξ για να κάνουμε μωρό», είναι καλύτερα να κάνουν μαζί του παιχνίδι και να του διεγείρουν τη φαντασία όπως άλλωστε θα έκανε ένα ερωτευμένο ζευγάρι. Το άγχος της απόκτησης ενός μωρού δε βοηθάει κανέναν και σίγουρα δε διεγείρει έναν άνδρα στο κρεβάτι.

Οι πιθανότητες για μία γυναίκα να αποκτήσει μωρό, είναι 15 – 25% μηνιαία, με αυτό τον αριθμό να μειώνεται συνεχώς μετά τα 30. Αυτό θα πρέπει να αγχώνει οποιαδήποτε γυναίκα θέλει να γίνει μητέρα; Η απάντηση είναι ένα τρανταχτό «όχι». Και σίγουρα δεν πρέπει να αλλάξει όλη τη ζωή της για να το πετύχει, αλλά ούτε και να πρήζει τον σύντροφό της ή τους φίλους της. Το να ψάχνει κάποια συνεχώς στο διαδίκτυο για «μαγικές τροφές που ενισχύουν τη γονιμότητα» ή «στάσεις που βοηθάνε το σπέρμα να αποδώσει καλύτερα», είναι από λυπητερό έως αστείο και το μόνο που φέρνει είναι άγχος.

Απ’ τη στιγμή που δεν υπάρχει το οποιοδήποτε γενετικό πρόβλημα σε κανέναν απ’ τους δύο, η διαδικασία σύλληψης θα πρέπει να περνάει σχεδόν απαρατήρητη. Η σωστή διατροφή, η γυμναστική, η απουσία άγχους και γενικά η υψηλή ποιότητα ζωής είναι μεν must, αλλά αυτά ούτως ή άλλως όσοι λίγο αγαπούν τον εαυτό τους, προσπαθούν να τα εφαρμόζουν σε όλες τις φάσεις της ζωής τους.

Και καταλήγω στο ότι, το μόνο βασικό συστατικό της σύλληψης είναι ο έρωτας. Η απόλαυση του σεξ κι η πραγματική αγάπη ανάμεσα σε ένα ευτυχισμένο ζευγάρι. Όταν μια γυναίκα αγαπηθεί και αγαπήσει πραγματικά, τότε η σύλληψη ενός μωρού είναι κάτι που έρχεται φυσικά, ως καρπός ευτυχίας.

 

Επιμέλεια Κειμένου Πράξιας Αρέστη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Πράξια Αρέστη